TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Nå forsvinner goo.gl-lenkene dine

Google-tjenesten som har gitt oss korte nettlenker siden 2009, blir borte om et år. Og nedleggelsen starter nå.

Skrevet av / 22.07.24 - 13:21
Nå forsvinner goo.gl-lenkene dine

Siden 2009 har Google gjort det mulig for brukere å gjøre om lange URL-adresser til korte adresser som er enklere å sende i meldinger. De korte lenkene består av en sekvens av tegn som slutter med bokstavene «goog.gl».

I løpet av de femten årene tjenesten har eksistert, har de korte adressene blitt populære. Men nå er det slutt. Faktisk har slutten vært varslet lenge, ettersom Google stengte for nye lenker allerede i mars 2019. De korte lenkene som allerede var opprettet, har imidlertid fortsatt å fungere.

Dette vil også snart ta slutt. Så hvis du selv har brukt goo.gl, eller hvis du har viktige lenker i bokmerkene dine som ender på goo.gl, er det på tide å få dem oppdatert. Fra 23. august 2024 vil brukere som klikker på en Google-kortlenke bli advart om at tjenesten stenger. Og om et år vil goo.gl være helt borte. Fra 25. august 2025 forsvinner lenkene helt, og du vil i stedet bli møtt med den beryktede feilmeldingen «404 – siden ble ikke funnet».

Annonse

Det skriver teknologimediet The Verge.

Det er alltid litt trist når en av gratistjenestene vi har blitt vant til, forsvinner. Og Google har gitt oss mange gratis ting opp gjennom årene – ikke minst deres altdominerende søkemotor. Og de har blitt et av de mest lønnsomme selskapene i verden, for ingenting i verden er helt gratis.

Kort – men også forvirrende

Nedleggelsen av goog.gl ser vi ikke bare som en ulempe. For selv om de korte lenkene har vært enklere å kopiere og videresende, har de også vært umulige å forstå. Den eneste måten å finne ut hvor en forkortet lenke fører, er å klikke på den. Dette har gjort dem populære blant nettsvindlere som utgir seg for å være banken din, IT-sjefen eller en annen aktør du stoler på. Bare klikk her, så ordner alt seg…

Personlig vil jeg aldri klikke på en kortlenke før jeg har dobbeltsjekket at avsenderen er den de utgir seg for å være. Og om nødvendig, spør dem direkte hva det handler om.

Hvis du fortsatt savner muligheten til å gjøre lange nettadresser om til korte, kryptiske koder, tilbyr for eksempel Bitly en lignende tjeneste. Som for øvrig også er mye brukt av både legitime og kriminelle brukere.

Les mer hos Google

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Acer satser både på AMD, Intel og Snapdragon i KI-kampen

Nye tastaturer og mikrofoner for gaming

Asus-skred på verdens største spillmesse

Nå støtter "alle" MacBook Pro to eksterne skjermer

Apple lanserer kart i nettversjon

Slutt for korte Google-lenker

NÅ er disketten endelig død!

Full HD er fortsatt i live

Første UPS for gamere

Razers nye gamingmus veier kun 55 gram

Raskt nettverk til en overkommelig pris

Nå er Google NotebookLM her

Scroll to Top