TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

IFA 2024: AI-PC-er med Intel, AMD og Snapdragon er nå tilgjengelige

Lenovo tror at de fleste PC-er snart vil være AI-kompatible. Og etter en treg start er Intel nå med på laget.

Skrevet av / 09.09.24 - 15:04
IFA 2024: AI-PC-er med Intel, AMD og Snapdragon er nå tilgjengelige

Lenovo deltar ikke på den offisielle IFA-messen, men det hindret dem ikke i å arrangere et stort lanseringsarrangement, kalt Lenovo Innovation World, i Berlin i starten av messen.

Her ble høstens nye PC-er presentert. Det var nyheter både for private brukere i form av de slanke Yoga-modellene, og for bedriftsbrukere i form av nesten like slanke bærbare ThinkPad- og IdeaPad-maskiner. Her på L&B Home ser vi hovedsakelig på hjemmemodellene, men trenden er den samme over hele linjen: Nye PC-er i 2024 er AI med AI på!

 

Annonse
(Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Lenovo forventer at 60 % av PC-ene som leveres innen 2027, vil være AI-kompatible. På Lenovo Innovation World var dette tallet imidlertid nærmere 100 %.

Prosessorkrigen spisser seg til

Det er AI over hele linjen og nå på alle prosessorplattformer. I første halvår hadde Qualcomm et sololøp foran konkurrentene Intel og AM da Snapdragon X Elite var den eneste prosessoren med AI-beregningskapasitet til å kjøre Microsoft Copilot+. Det forspranget er nå tatt igjen.

Det er en ny generasjon Intel Ultra-prosessorer. Og denne gangen med en fungerende NPU (Foto: Intel)

Vi så modeller med nye prosessorer fra alle de tre chip-produsentene, men det var tydelig at Intel er Lenovos hovedmål. Og Intel lanserte andre generasjon av sine Core Ultra-prosessorer tidligere denne uken.

Fra AMD heter løsningen Ryzen AI 9, som med 50 TOPS NPU-datakraft oppfyller kravene til å kjøre den lovende Microsoft Copilot+, som har blitt målestokken for AI-PC-er.

Qualcomm hadde også med seg en ny prosessor til bordet, men overraskende nok ikke en oppgradering, Snapdragon X Plus er en billigere prosessor med 8 kjerner i stedet for de 16 i Snapdragon X Elite. NPU-delen er imidlertid den samme, noe som betyr en AI-ytelse på 45 TOPP.

AI-teknologi for forbrukere

Lenovo introduserte flere nye bærbare datamaskiner til forbrukerne. Yoga Slim 7i Aura Edition er en 16» PC med Intel Core Ultra-prosessor. Den er tilgjengelig med en valgfri 2,8K OLED-berøringsskjerm.

Yoga Slim 7i Audra Edition. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Bak navnet Aura Edition, som også brukes på noen av Lenovos forretnings-PC-er, skjuler det seg et sett med verktøy som skal gjøre livet med datamaskinen enklere og tryggere. Når det gjelder det sistnevnte, holder kameraet øye med om noen prøver å se over skulderen på brukeren. Og hvis de gjør det, blir skjermen uskarp.

Smart Modes er AI-verktøy som er utviklet for å gjøre det enklere og tryggere å bruke PC-en. (Skjermdump: Lenovo)

Den mest nyttige funksjonen i Aura Edition-modellene er imidlertid muligheten til å kaste bilder direkte fra mobiltelefonen til PC-en. Et lett trykk med mobiltelefonen på kanten av skjermen overfører bildene til PC-skjermen!

 

Yoga Pro 7 (14», 9) drives av en AMD Ryzen AI 9-prosessor med 50 TOPS neural prosesseringsenhet (NPU) og er designet for innholdsskapere og profesjonelle. Skjermen er en 14,5» OLED-skjerm.

Yoga Pro 7. (Foto: Lenovo)

Men hva vil AI-prosessoren gjøre?

På de første PC-ene vi testet, hadde imidlertid alle de innebygde AI-musklene en tendens til å være en løsning som faktisk manglet et problem.

Lenovo Creator Zone, som ble lansert i Berlin, kan være et forsøk på å utnytte prosessorkraften til lokale AI-beregninger. Det er en AI-drevet programvarepakke med en Stable Diffusion 3-modell som gjør det mulig for skapere å bruke naturlig språk og referansebilder til å generere og redigere visuelt innhold. Suiten er først tilgjengelig på Lenovo Yoga Pro 9i, og vil snart bli støttet på flere Lenovo Yoga-enheter.

Lenovo Creator Zone bruker prosessorens NPU til å lage bilder fra ren tekst (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

AI med en vri

Den mest oppsiktsvekkende nyheten på Lenovo-arrangementet var imidlertid Lenovo Auto Twist AI PC. Det var bare en designprototype som kanskje eller kanskje ikke blir en salgbar realitet. Maskinens spesielle festtriks er en motorisert – og selvfølgelig AI-styrt – skjerm som adlyder brukerens kommandoer og følger dem med øynene.

Lenovos konsept-PC følger automatisk etter brukeren. (Foto: Lenovo)

Skjermen åpnet og lukket seg på kommando, og hvis brukeren beveger seg rundt under et videomøte i stedet for å sitte ved datamaskinen, roterer skjermen for å holde brukeren i bildet. Det er et åpent spørsmål om vi virkelig trengte en PC med robotskjerm – men underholdende var det i hvert fall.

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AI overalt hos Lenovo

Slanke og smarte bærbare fra Asus

Mer KI fra Samsung på årets IFA-messe

Acer satser både på AMD, Intel og Snapdragon i KI-kampen

Nye tastaturer og mikrofoner for gaming

Asus-skred på verdens største spillmesse

Nå støtter "alle" MacBook Pro to eksterne skjermer

Apple lanserer kart i nettversjon

Slutt for korte Google-lenker

NÅ er disketten endelig død!

Full HD er fortsatt i live

Første UPS for gamere

Scroll to Top