TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

Nyhet

Leder: Lyd & Bilde fyller 30 år

30 år med hi-fi, forbrukerelektronikk og ny teknologi.

Av / 03.03.22 - 12:00
Leder: Lyd & Bilde fyller 30 år

Tiden flyr når man har det gøy, heter det, og etter 30 år er det nettopp hvor gøy det har vært man husker.
Det som startet som et blad for alle de som den gang hadde en parabol de måtte stille inn – med det velklingende navnet TV/SAT/Hi-Fi, er blitt til et nordisk magasin på papir og nett. Som de fleste kjenner som Lyd & Bilde.

I starten for 30 år siden, eksisterte hverken flatskjermer eller hjemmekino. Den gang var en 28-tommer en stor tv, for ikke å snakke om 32-tommer, som kostet et par månedslønner. Lyden kom fra to høyttalere i stereo, men siden tv-en ikke hadde en lydutgang, var stereoanlegget aldri koblet sammen med tv-en.

TV Sat mars 1992
Den aller første utgaven ble gitt ut i mars 1992. Den gang het magasinet TV SAT. (Arkivbilde)

Siden den gang har markedet nærmest blitt revolusjonert med teknologi ingen hadde sett for seg i 1992. Den gang var tv-en like dyp som den var bred, oppløsningen var latterlig sammenlignet med dagens 4K- og 8K-tv-er, mobilene kunne bare ringes med og filmer var sånt man leide på VHS i nærmeste kiosk.

De første testene ble gjort i stuen hjemme hos journalistene, som var en blanding av freelancere og faste ansatte.

Gründerne Cathrine og Richard Badendyck, skapte sammen med Terje Johansen et produkt som skilte seg veldig fra de typiske hi-fi-magasinene den gangen. Det var nesten ingen som testet tv-er, og VHS-spillere ble ikke tatt i med ildtang av hi-fi-magasinene.

Annonse

Mens de første årene bar preg av en ukuelig gründer-ånd, med en salig blanding av tv, hi-fi og teknologi, var man raskt ute med tester av nye formater og produktkategorier.

First LB cover
Lyd & Bildes første utgave med dagens navn kom i juni 1993. (Arkivbilde)

Da surround fremdeles var et fremmed begrep for mange, grep redaksjonen begjærlig muligheten til å skrive om det nye, som ingen den gang hadde den fjerneste anelse om rekkevidden av.

Med DVD-spillerens inntog i 1997 startet en ny æra både for magasinet, og markedet. Interessen for hjemmekino som vi kalte det, var først lunken, men rundt årtusenskiftet eksploderte etterspørselen og leserne kunne simpelthen ikke få nok av hjemmekinotester.

Sammen med tv, hi-fi og satellittkoordinater, dekket magasinet, som nå hadde skiftet navn til Lyd & Bilde, et stort behov for informasjon. Lesertallene føk i været.

Internett som vi kjenner det i dag, eksisterte ikke, og man måtte i bladhyllene for å finne rådene og informasjonen som i dag er lett tilgjengelig på nett.

Dynamic Precision
Test av Dynamic Precision forsterkersett. En ekte klassiker!

Årtusenskiftet

På starten av 2000-tallet var hjemmekino godt etablert, og markedet virket umettelig.

Lesernes tilbakemeldinger var ikke til å ta feil av. De kunne simpelheten ikke få nok tester av surroundreceivere, forsterkere og surroundhøyttalere. Etter hvert også projektorer og senere flatskjermer. Ikke av den typen vi kjenner i dag, med syltynne rammer og mange megapiksler i oppløsning, neida. Den gang var flatskjermen langt fra flat, oppløsningen var latterlig, og lyden enda verre enn fra tjukk-tv-ene med bilderør.

Omtrent samtidig skjedde det en revolusjon i fotomarkedet, og plutselig skulle alle lese om digitalkameraer. Det begynte vi å teste den gang 2 megapiksler var mye i et kamera.

Det fikk vi mye kjeft for av hi-fi-leserne som ikke kunne skjønne hva kameraer hadde i et hi-fi-magasin å gjøre, Men sannheten er at Lyd & Bilde aldri var et hi-fi-magasin. Det var og er et magasin og et nettsted for forbrukerelektronikk og ny teknologi.

Kameramarkedet fikk raskt en eventyrlig vekst og leserne fulgte etter med et umettelig behov for mer kunnskap. Plutselig var kameramarkedet mangedoblet, og en gullgruve for en bransje som alltid ser etter det neste store å selge til forbrukerne.

Det kom på slutten av 2000-tallet, da mobiltelefonene begynte å få brukbare kameraer, og alle vet hva som skjedde etter at Apple lanserte iPhone i 2007. Alle skulle plutselig ha ny mobil, med det beste kameraet som var å finne. Siden den gang har mobil vært en viktig del av den redaksjonelle miksen. Som nå også innbefattet digitalkameraer – og computere – som var nødvendig for å få bildene ut fra kameraene og til en skriver.

Igjen fikk vi kjeft fra de samme leserne som bare var interessert i forsterkere og høyttalere, men protestene stilnet i takt med at antallet lesere økte. Det gjorde også staben og før 2010 var redaksjonen utvidet med journalister fra tre land, og vi ga ut L&B både i Danmark og Sverige.

DSC 1215 DSC 1222 DSC 1224 DSC 1223 DSC 1225 2
<
>
Gruppetest av Widescreen TV-er under 10.000 kroner... (Foto: Lyd & Bilde)

L&B i Norden

Det gjør vi fremdeles, men siden den gang har vi også etablert Lyd & Bilde på nett og på finsk i Finland, og vi har en engelskspråklig utgave på nett, som har eventyrlige lesertall.

For 30 år siden var leserne opptatt av å finne troverdige tester av tv-er og hi-fi. For 20 år siden handlet det om hjemmekino og flatskjermer. For 15 år siden dreide alt seg om Blu-ray, og for 10 år siden var kameraer og mobiler etterspurt stoff.

I dag er leserne opptatt av smarte hjem, i tillegg til alt om de nyeste tv-ene, men de har ikke mistet interessen for god lyd. Hi-Fi er evig populært, og sammen med tv ryggraden i L&Bs profil.

Derfor skal vi fortsette å gi også hi-fi-folket gode leseropplevelser, selv om de kjefter på oss for elbil-testene våre. Vi vet at de kommer til å tilgi oss det også.

For i likhet med oss, vet også de at det til syvende og sist handler det om å ha det moro, og det har vi tenkt å fortsette med i 30 år til.

 

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Billig lydløft til videoene dine

Fire nye objektiver for Canon RF

Flaggskip med AI

Dette har de aldri gjort før

Prisgunstig kamera for nybegynnere

VR-objektiv for Apple Vision

Navigerer som en flaggermus

Proffvideo i lommeformat

Blodtrimmet videomaskin

Printer bildene fra mobilen din

Endelig Leica

Actionkamera med forbedret bildekvalitet

Lyd & Bilde