Som alle nye (spesielt kinesiske) bilmerker ønsker svensk-kinesiske Zeekr å gi det danske publikummet inntrykk av at de gir mye mer valuta for pengene enn de etablerte merkene.
Zeekr er imidlertid ikke uten erfaring i Europa. De eies av Geely Group, som også står bak Volvo, Polestar, Lotus og Lynk & Co. Og i likhet med førstnevnte er bilene utviklet i både Kina og Sverige med fokus på moderne design, klassisk komfort og teknologi. Og argumentene for å kjøpe den nye Zeekr 7X, som vi nettopp har prøvekjørt i Portugal, er svært gode.
De første 7X-ene vil bli levert i Norge og Sverige fra mai i år, der den mindre SUV-en X og den store sedanen 001 allerede er lansert. I Danmark forventes 7X, X og 001 å komme i salg i løpet av sommeren.
Det gylne batteriet
Det store salgsargumentet til Zeekr 7X er batteriet og ladehastigheten. Ladetiden til det såkalte 800 V «Golden Battery» er blant de beste i verden. DC-hurtiglading i 7X er 360 kW og AC-lading for hjemmet er 22 kW. Det betyr at bilens 75 kWh-batteri kan lades fra 10-80 prosent (eller 336 kilometer ekstra rekkevidde) på bare 13 minutter! Vanligvis er vi fornøyd med en 10-80-tid på 30 minutter, og vi er imponert over 20 minutter. I skrivende stund kan jeg faktisk ikke finne en bil på markedet som lader raskere enn Zeekr 7X.
Hvis du har kjøpt 7X med det store 100 kWh-batteriet, oppnår du 10-80 % på imponerende 16 minutter. Og når europeiske ladere kan levere det, kan 7X lade med opptil 480 kW.
Hvis du lader hjemme, kan 10-100 % oppnås på bare 4,5 timer (5,5 på det store batteriet) med 22 kW AC-lading, noe som er spesielt nyttig hvis du har to elbiler i hjemmet som deler en lader. Her er de vanlige 11 kW for treg for de fleste. Den raskere vekselstrømsladingen gjør det også mulig å lade raskere i den perioden hvor strømmen er billigst.
Overraskende pris
Zeekr 7X kommer i tre versjoner.
Den billigste Core har et batteri på 75 kWh, bakhjulsdrift og 480 km WLTP-rekkevidde. Prisen starter på 540.000 kroner, mye lavere enn forventet med tanke på størrelse, standardutstyr og ikke minst den vanvittige ladetiden. Bilens 416 hestekrefter sørger for at 0-100-tiden er på rimelige 6 sekunder.
For 590.000 kroner kan du få Long Range-modellen, som har samme motor (og dermed samme bakhjulsdrift, hestekrefter og 0-100-tid), men med det store 100 kWh-batteriet som gir en rekkevidde på 615 km.
Hvis du er ute etter ytelse og/eller firehjulsdrift, må du oppgradere til toppmodellen Prestige til 630.000 kroner, som har et stort batteri på 100 kWh, dobbeltmotor med firehjulsdrift og 630 hestekrefter, noe som får deg til 100 km/t på bare 3,8 sekunder. Den leveres også med en rekke ekstrautstyr, som for eksempel luftunderstell. Rekkevidden er 543 km WLTP.
Ekstrautstyrslisten omfatter blant annet skinnseter med massasje, kjøling og ventilasjon, head-up-display, tilhengerfeste og deres egenutviklede lydanlegg på 21 høyttalere med 21 watt. Elektriske dører kan også kjøpes hvis det virker for proletarisk å åpne og lukke dem for hånd.
Alle versjoner av bilen kan trekke 2 tonn på kroken.
Stor komfort på baksetet
L&B Home lånte 7X en regnfull dag, omtrent en times kjøretur fra Lisboa. Bilen er den topputstyrte Prestige-modellen med alt tenkelig ekstrautstyr, inkludert de helt unødvendige elektriske dørene og 21-tommers felger. Den grønne fargen, som bilen også er tilgjengelig i, er den desidert flotteste.
Innvendig er setene i ekte skinn, og midtkonsollen domineres av en 16-tommers berøringsskjerm. Kontrollsystemet er Zeekrs eget, og det er verken verre eller bedre enn andre systemer uten knapper og kun skjerm. Du blir raskt vant til det, og det finnes noen velvalgte snarveier for å slå av kjøreassistenter, slik at du slipper å bli avbrutt hele tiden. Det hele drives av en toppmoderne Qualcomm Snapdragon 8295-chip som gir rask responstid. Noe som ikke var tilfelle med de fysiske knappene for dører og vinduer, som var forvirrende trege til å reagere og fikk oss til å føle at vi gjorde noe galt. Med litt flaks blir dette rettet opp i programvaren før bilene slippes på markedet.
Taket er av glass, og rundt omkring står de forkrommede høyttalerne som utgjør det gigantiske 2160 W-systemet. Selvsagt er det trådløse og kablede ladere samt Apple Carplay og Android Auto. Interiøret er klassisk konstruert med gode materialer og noen få fine designdetaljer som man setter pris på i en bil i denne prisklassen, men som heller ikke skiller seg for mye ut.
I baksetet vil du bli overrasket over komforten. Benplassen er uovertruffen for sin størrelse, og setene kan til og med justeres (elektrisk) frem og tilbake. Kombinert med det store glasstaket føles bilen ekstremt romslig. Massasjesetene er imidlertid bare tilgjengelige foran og gir en behagelig reise i passasjersetet, men de kan være litt distraherende i førersetet når du kjører av motorveien. Det er imidlertid svært positivt at massasjeseter er tilgjengelig som ekstrautstyr i en bil i denne prisklassen, noe som vanligvis er forbeholdt langt dyrere modeller.
Bagasjerommet rommer 539 liter og bagasjerommet ytterligere 66 liter.
Zeekrs eget anlegg
En annen luksusfunksjon er det egenutviklede Zeekr-systemet på 2160 W, som er tilgjengelig som ekstrautstyr i Long Range- og Prestige-modellene. Det kommer ikke som noen overraskelse at det kan spille absurd høyt. Til tross for den enorme effekten og ikke mindre enn 21 drivere, høres ikke systemet like detaljert og oppslukende ut som Dynaudio-systemene i konkurrentene fra BYD og Xpeng.
Det mangler ikke på subbass eller diskant, men mellomtonen er ganske kjedelig, og det er en generell mangel på følelse og nerve i lydbildet. Bassen er kraftig, men dessverre ikke særlig detaljert. Jeg ville nok tatt til takke med standardsystemet, som har 10 drivere og en subwoofer, selv om jeg ikke hadde mulighet til å teste det på presseturen.
Kjøreegenskaper
På portugisiske veier er 7X en stabil og komfortabel opplevelse. Luftfjæringen gjør at selv de 21-tommers felgene bilen er utstyrt med føles komfortable på motorveien og i byen. Vindstøyen er på et helt akseptabelt nivå, og det er vanskelig å finne tegn på at byggekvaliteten ikke er som den burde være. Zeekr 7X kan lett konkurrere med Volvo og Polestar når det gjelder kvalitet.
På små, humpete skogsveier er bilens offroad-modus en rask måte å heve understellet på og optimalisere bilens veigrep slik at du kommer deg frem. Zeekr 7X er ikke ment som en seriøs offroader, men en dedikert offroad-knapp gir deg i det minste en følelse av at du ikke ødelegger bilen hvis du trenger å bruke den litt hardt en gang i blant.
Som mange elbiler har toppmodellen et sportslig aspekt. De 630 hestekreftene taler for seg selv, og akselerasjonen er ekstremt tilfredsstillende. Selv om bilen kan presses i svingene og gi deg et smil om munnen, er det ikke en sportsbil. Til det er den altfor tung, og følelsen av rattet er for fjern. På den annen side er det en veldig trygg opplevelse å dytte bilen gjennom de små fjellveiene. Den er trygg i grepet, og du er aldri redd for å miste kontrollen, noe som gir deg mot til å gi den litt ekstra gass (eller strøm?).
Bilen innbyr ikke til sportslig kjøring, og de gode kjøreegenskapene egner seg best til hverdagskjøring, der du kan gjøre presise og raske forbikjøringer uten å bekymre deg.
Zeekr 7X gjør litt av alt til en gunstig pris. Det er ingen åpenbare kompromisser, og den har potensial til å bli en populær suksess, spesielt hvis du tidligere har avvist elbiler på grunn av treg ladetid.
Zeekr sier at de ønsker å være et selskap som gir kundene sine mer enn de er vant til å få. Med Zeekr 7X kan du se hva de mener.
Ja. Så overraskende pris at det ikke kan oppgis i artikkel? :]
Fant det nå.