TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Ford har fått grønt lys for selvkjøring i Europa

Ford tar et stort skritt inn i fremtiden med sin BlueCruise selvkjøringsteknologi, som nå har fått grønt lys i 15 europeiske land.

Skrevet av / 02.08.24 - 10:22
Ford har fått grønt lys for selvkjøring i Europa

Ford tar et nytt og viktig steg mot selvkjøring, med tillatelse for å fullstendig slippe rattet i 15 land i Europa. Dette markerer en milepæl ikke bare for Ford, men for selvkjørende teknologi i Europa generelt.

BlueCruise, som nå lar sjåføren kjøre håndfritt på over 133 000 kilometer med motorvei, overtar kontrollen over styring, akselerasjon, bremsing og kjørefeltposisjonering, samtidig som det konstant overvåker veien og trafikken rundt bilen.

Det er spesielt gledelig at teknologien nå har blitt godkjent på skandinaviske motorveier, for både Danmark og Sverige er på listen. Dette gir grunn til optimisme om at også vi snart kan få muligheten til å kjøre håndfritt også her hjemme. For selv om Norge foreløpig ikke er på listen, håper og tror vi det bare er et spørsmål om tid før teknologien også blir tilgjengelig her.

Annonse
Five Levels of Vehicle Autonomy
Ford BlueCruise er hittil på nivå 2. Ill: Ford

Trenger ikke røre rattet

Forestill deg muligheten til å kjøre fra Sverige til Italia – en strekning på nesten 3000 kilometer – uten å røre rattet! Dette er ikke lenger science fiction, men en realitet for eiere av den nyeste versjonen av Ford Mustang Mach-E i de godkjente landene. Også den nye Explorer og den kommende Capri vil få teknologien, og det er grunn til å tro at den neste utgaven av F-150 Lightning også vil få siste versjon av Blue Cruise.

Les også Mustang Mach-E GT: Vi er forelsket! Å kjøre Mustang Mach-E GT er som å være helten i en actionfilm. Eller ha orkesterplass i operaen.

Kjøpte du Mustang Mach-E da den først kom, er du dessverre ikke med i klubben ennå, men i en telefonsamtale med norske Ford får vi vite at også den første utgaven kan få det etter diverse oppdateringer av software.

Ford Mustang Mach-E spread(2) BlueCruise selvkjøring
Du må ha den nyeste versjonen av Ford Mustang Mach-E (eller en kommende oppdatering) for å være med i selvkjøringsklubben. Foto: Geir Gråbein Nordby

Selvkjøring nivå 2

BlueCruise-godkjenningen vil si selvkjøring på nivå 2. Det betyr at det fortsatt er personen bak rattet som regnes som sjåføren, og som dermed er ansvarlig for en eventuell ulykke. Det betyr betyr at du må ha øynene på veien, noe som sikres av et kamera som hele tiden overvåker førerens øyne. Teknologien er altså et hjelpemiddel, og ikke en erstatning for en oppmerksom sjåfør. Hvordan systemet fungerer med solbriller gjenstår å se, men vi vil gjette på at glassene ikke bør ha speil.

Les også F-150 Lightning: Diger og deilig Vi har testet den elektriske Ford F-150 Lightning, som endelig har kommet til Europa. Og, du verden, for et beist!

De 15 landene som nå tillater BlueCruise på motorvei er:

  • Storbritannia
  • Tyskland
  • Spania
  • Sverige
  • Danmark
  • Belgia
  • Frankrike
  • Hellas
  • Italia
  • Nederland
  • Polen
  • Portugal
  • Tsjekkia
  • Ungarn
  • Østerrike

Mer info: ford.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nissan skal lage elektrisk GT-R

Hva skjedde med elbilrevolusjonen?

Endelig: Håndfri kjøring i Europa

750 km rekkevidde og innebygd ChatGPT

Nissan trimmer Ariya

Tesla Cybertruck til tjeneste!

Fra droner til elsykler

Polestars raskeste bil er en drøm på langtur

Tesla-batterier: - Degraderes knapt

Ammoniakkmotor truer elbilene

Enden på visa for Fisker?

Firkantet sjarmklump

Scroll to Top