Koronapandemien med lockdown, stengte kulturtilbud og hjemmekontor har gitt en regelrett kunde-boost for de internasjonale strømmetjenestene.
Koronatrøtte, «innestengte» familier verden rundt har sørget for at abonnementsveksten har skutt i taket for Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV+ og nykommeren Paramount+.
Nå ligger det an til at 2021 skal bli et konsolideringsår for strømmebransjen.
I halvannen uke siden kom meldingen om at AT&T og Discovery fusjonerer. AT&T eier allerede CNN, HBO og Warner Bros., nå skal de fusjonere Warner Bros. Entertainment (som blant annet sitter med Harry Potter i arkivporteføljen) med Discoverys nettverk – og sammen skape en ny strømmegigant.
Om godkjent av konkurransemyndighetene, vil det nye selskapet (under ledelse av David Zaslav) være operativt i løpet av 2022.
Like deretter florererte det med godt kvalifiserte rykter om at også Jeff Bezos og Amazon hadde lagt ut på handletur.
I dag bekreftes ryktene: Amazon Prime Video har kjøpt det historiske filmstudioet MGM!
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) sitter blant annet på rettighetene til:
- James Bond
- Hobbiten
- Rocky
- The Silence of the Lambs
- Four Weddings and a Funeral
- Legally Blonde
- Valkyrie
- Poltergeist
- A Star is Born
- Stargate
- Fargo
- The Handmaid’s Tale
- The Real Housewives of Beverly Hills
- The Hills
Med em kjøpesum på 8,45 milliarder dollar (ca. 70 milliarder kroner) sikrer Amazon seg rettighetene, og det meget rikholdige arkivet, til det legendariske filmselskapet (som ble stiftet i 1924). MGM skal sitte på et filmarkiv på ca. 4.000 titler – men MGM-filmene i porteføljen vil Prime Video betraktelig styrke sin posisjon, og attraktivitet, i strømmemarkedet.
Det har lenge vært kjent at Bezos & Co har større ambisjoner for sin strømmetjeneste Prime Video, og med et slikt oppkjøp vil ta opp kampen mot Netflix, Disney+ og HBO Max. Prime Video har i dag mange abonnenter, men svært lite originalinnhold (de har blant annet den superbe serien: The Marvelous Mrs. Maisel) sammenlignet med Netflix og Disney.
Amazon annonserte nylig at de har passert 200 millioner abonnenter, og puster dermed Reed Hastings & Co i nakken (Netflix har ca. 220 millioner).
Med en ny arkivportefølje, med unikt innhold, vil de sikre seg flere nye abonnenter, samt at dagens bruker mer tid per uke på strømmetjenesten – og kan påfølgende øke månedsprisen.
Kinoindustrien er så hardt rammet at enkelte nå stiller spørsmål ved om Covid-19 vil ta livet av, i det minste radikalt endre, kinomarkedet for all fremtid. En ting er sikkert, pandemi med påfølgende lockdown og hjemmesitting har vært en gullgruve for strømmetjenestene.
Om korona blir kinoenes nådestøt gjenstår å se, men med filmselskaper som presser på for å krympe det eksklusive «kinovinduet» og vedtak om å lansere storfilmene sine rett på egne strømmetjenester (som Disney+ og HBO Max), vil kinokjedene få det tøft fremover.
Med kommende oppkjøp og konsolideringer tegner det seg ut tre soleklare flaggskip innenfor strømmetjenester: Netflix, Disney+ og Prime Video.