Med jevne mellomrom går det mote i nye kjøkkenapparater som vi bare må ha. Som bakemaskinen, riskokeren, paninipressen, ismaskinen, råsaftsentrifugen og pastamaskinen. Apparater vi mange år senere finner lengst inn i skapet og lurer på om vi brukte dem mer enn noen få ganger før vi gikk lei. Men i den senere tid har det kommet et apparat som har blitt umåtelig populært, og som faktisk er brukbart hver dag.
Hva er en airfryer, og hva er bra med den?
Det engelske navnet antyder at det handler om å fritere med luft, og den har blitt markedsført som sunn da man knapt trenger å bruke olje. Det kan vi med en gang avfeie som et dårlig markedsføringsknep.
En airfryer er en veldig effektiv varmluftsovn. Det vi si den type ovn som har en vifte som får den varme luften til å bevege seg. Ved ikke å være avhengig av over- og undervarme kan man dermed tilberede mat i flere lag, som å ha flere plater med boller i ovnen samtidig.
Det konseptet har blitt tatt til et ekstremt nivå i airfryeren. Maten ligger i en kurv som gjør at luften kan sirkulere rundt. I toppen sitter det et varmeelement og en vifte. Viften suger opp luft fra midten, varmer den og sirkulerer den ned langs sidene for så å utsette maten for en konsentrert strøm av varmluft nedenfra. Den blåser altså ikke varmluft direkte på maten ovenfra som det kanskje er lett å tro.
Da airfryeren er mye mindre enn en ovn, er det mye mindre luft som må varmes opp. Derfor får man opp varmen mye raskere, og man bruker mindre energi. Ettersom den er så mye mer effektiv, trenger man heller ikke å bruke like høy varme, og tilberedingen går raskere. Noe som også sparer energi.
Hva kan man lage og ikke lage i en airfryer?
Alt man kan lage i en ovn og som får plass. Blant det første som pleier å foreslås, er kylling, da tilberedningsmetoden gir et veldig sprøtt skinn. Alle typer av ristede rotgrønnsaker blir kjempebra, inkludert alle typer ovnspoteter. Men selv grønnsaker som blomkål og rosenkål, eller hvorfor ikke hele maiskolber?
Når vi likevel har nevnt poteter, må vi ta opp pommes frites. Det er nok det som anbefales oftest for en airfryer, trolig på grunn av misforståelsen om at det skal være en frityrkoker. Nei, rå potetstaver blir ikke til pommes frites i en airfryer. Det gir samme resultat som potetbåter. Godt, men ikke fritert. Hemmeligheten er å kjøpe fryste ferdigfriterte ‘’fries’’ som er laget for airfryer. De blir nesten latterlig bra.
Naturligvis kan man lage alle typer gratenger og andre retter man tilbereder i en ovnsform. Avhengig av hvor stor airfryer man har, må man imidlertid ofte gå ned i størrelse. Et tips kan være å lage porsjonsformer av rotgrønnsaksgratenger. Eller vår forkostfavoritt egg bites, som er rask å tilberede på morgenen.
Mindre ventet er det at alle typer pølser man pleier å lage i stekepannen blir bedre, da de tilberedes hele veien rundt. Kjøttboller blir saftige og får en fin stekeoverflate. Vår favoritt er faktisk bacon, som vi nå aldri vil lage på noen annen måte. Det blir fantastisk sprøtt, og fettet drypper ned i bunnen.
Noen tips fra Elkjøps airfryer-guide
I stedet for å bruke mikroovnen til å varme opp kalde matrester blir det ofte bedre i en airfryer. Vårt hemmelige tips er pizzastykker. Man kan faktisk bake i en airfryer, selv om det krever litt eksperimentering for å få det beste resultatet. Akkurat som at alle ovner er ulike.
Derimot gjør den kraftige luftstrømmen at man skal passe seg for lette og delikate saker. Har man en gang hatt revet ost på en rett og tenkt å gi den litt farge i airfryeren, gjør man aldri det igjen. Å skrape fastbrent ost fra varmeelementet er ikke morsomt. Av samme grunn kan man ikke putte inn bløte saker som råvarer dekket av frityrmel. Den blåses bare av. Og lette ting som spinat og ruccola blåser også i vei. Trenger vi å si at man ikke skal helle olje i airfryeren? Nok en gang, det er ikke en frityrkoker.
Hvilke tilbehør trenger man, og hvilke bør man unngå?
Da det er en ovn, trenger man faktisk ikke noe spesielt utstyr. Bruk de samme ovnsformene som du alltid har gjort. Så lenge de går ned i airfryerens kurv, selvfølgelig. Derimot kan det derfor være nødvendig å investere i noen nye former av passende størrelse.
Det kan være praktisk å ha et gitter slik at man kan legge mat i flere etasjer. Å stable oppå hverandre er nemlig en dårlig idé, da det ødelegger luftsirkulasjonen. Heldigvis er det mange produsenter som sender med gitter, og i noen tilfeller også grillspyd som fungerer på gitteret.
En kjøkkenklype er brukbar til å fiske opp ting med, slik at man slipper å vende opp og ned på kurven, og risikere at det som har dryppet ned i bunnen havner på tallerkenen.
Derimot forstår vi overhodet ikke alle de typer bakepapir og papirformer som folk holder på med. Det skal tydelig være for å lettere holde airfryeren ren. Problemet er at man da stopper luftsirkulasjonen og gjør airfryeren ineffektiv. Vi man slippe søl, foreslår vi en ovnsform. Har man problemer med at det som drypper ned brenner seg fast, er det bedre å legge litt folie i bunnen. Ikke i kurven, altså.
Hvordan velger jeg riktig airfryer?
Det vi har kommet frem til etter å ha testet et antall airfryers med ulike utforminger, finesser og størrelser, er at de aller fleste faktisk tilbereder maten bra. Det er tross alt et veldig enkelt apparat med et varmeelement og en vifte. Det handler i stedet mye om håndtering. En airfryer med wifi og app gjør det enklere å velge riktig program, og man slipper å springe frem og tilbake hele tiden for å se hvordan det går. Man bør også ta hensyn til hvor lett det er å rengjøre airfryeren, for vi vet jo alle hvor morsomt det er å skrubbe ovnen med stålull når noe har brent seg fast.
Den vanligste feilen folk gjør, er å kjøpe en for liten airfryer. Kan man bare tilberede snacks og tilbehør, men likevel må kjøre i gang ovnen for hovedretten, er jo poenget litt bortkastet. Vi har ikke benyttet ovnen en eneste gang etter å ha begynt å teste airfryers med stor kapasitet. I en enehusholdning går det ofte bra med en stor, normal airfryer i XL-størrelse i hverdagen. Derimot kan det være fint å se på det siste skriket innenfor segmentet, airfryers med to kurver. For den større familien kan vi anbefale en XXXL-airfryer hvor man i prinsippet kan lage alt en vanlig ovn kan.
Den enkleste måten å få kjøperåd på er som vanlig å lese våre tester av hvitevarer og småelektrisk.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser