Stekende sol og mangel på vann er livsfarlig for leilighetens vekster både inne og ute. Heldigvis finnes det en mengde smarte løsninger som kan være plantenes livredder i løpet av ferien. Det ser vi på i denne guiden.
Vann kan være dødelig. Når solen først har svettet livet ut av plantene dine, er det vanskelig å tro, men da kan vann faktisk være en killer. Mer presist: For mye vann kan gi dødsstøtet til hjemmets planter, blomster og krydderurter. Mange overvanner nemlig de uttørkede grønne vekstene i forsøket på å redde dem. Eller overvanner dem før de drar på ferie.
Ferietiden blir derfor en ekstra utfordring når vi gjerne vil vanne vinduskarmens og terrassens planter korrekt før vi drar av sted med pakket koffert, men også mens vi er vekke. Kort sagt sørge for at alle de skjønne grønne vekstene hverken får for mye eller for lite vann.
Markedet for intelligente løsninger er heldigvis stort og frodig. Smart Home-mulighetene er til og med så smarte at de ikke nødvendigvis krever en vannkran og tykke slanger for å hjelpe plantene og blomstene dine.
Overvåket vanning på terrassen
Terrassen er opplagt til mini-hager med beplantede krukker og blomsterkasser. I motsetning til i hagen har ikke plantene et dypere rotnett å trekke på her. Blomster, urter og planter kan den ene dagen se ut til å ha det fint, men er i virkeligheten dødstørste. Resultat: Neste dag henger alle sammen med hodet.
Et annet problem er at selv om det regner, vil vannet flyte over og ut via hull i bunnen av krukker og blomsterkasser, og da er du like langt. Du kan selvfølgelig anskaffe krukker uten hull, men da er faren overvanning – og at man drukner plantene.
Optimal vanning er i stedet drypp over lengre tid, nesten som stille sommerregn. Markedet vrimler av løsninger som kan gjøre det for deg automatisk. En av dem er AquaBloom fra Gardena, og som før nevnt, er en vannkran ikke nødvendig for å unngå den store plantedøden.
Bruk solen som batteri
AquaBloom er selvgående. Du må bare helle vann i den medfølgende beholderen, eller bruke din egen hvis størrelsen ikke passer.
Pumpens tre oppladbare batterier suger energi fra solen ved hjelp av styreenhetens solceller. Du må altså ikke koble til strømmen og trekke en ledning tvers gjennom huset og ut på terrassen.
Du kan velge å la beholderen stå fremme uten lokk i håp om at himmelen vil åpne slusene et par ganger mens du er vekk, og den blir dermed et naturlig vannreservoar.
Pumpens ”suger” senkes ned i beholderen og fordeler via koblede slanger vann ut til maksimalt 20 planter i krukker og blomsterkasser. Folk som har lekt med Lego Technics, gjenkjenner litt av metoden for å samle og forlenge slangene, og montere medfølgende drypp-hoder og T-kryss der to slanger skal kobles sammen.
Vi trykktestet systemet til det ytterste ved å dele det halvveis. Det vil si å la to slanger fra hver sin side møtes i et T-kryss og derfra via en hovedslange ned i beholderen.
De to slangene skulle dryppvanne 2-3 meter hver over i alt 10 blomsterkasser. AquaBloom besto med glans; vannet ble jevnt fordelt til alle kassenes spirende blomster.
Styring av intervall og vannmengde
En annen fordel ved å sette opp et vanningssystem er at vanningen foregår regelmessig og etter ditt valg. Hos AquaBloom har styreenheten14 forutinnstilte vanningsprogrammer, som gjentas i bestemte intervaller i løpet av for eksempel et halvt til tre døgn.
Med et dryppsystem ledes vannet nede ved jorden, hvor det suges opp best og raskest. Det virvler ikke opp rotnettet i krukkene, og det når ikke å fordampe så hurtig. Systemet kan naturligvis også brukes i hagens krukker, hvis du gjerne vil beholde krydderurtene dine eller andre sarte vekster mens du nyter ferien.
Redd plantene innendørs
Vanning innendørs kan også automatiseres. Det kan skje manuelt ved at du stiller inn hvert drypphode til løpende å vanne en bestemt mengde til hver plante. Systemene selges under navn som ”ferievannere”, ”drip-system” og ”selvvannere”.
I den mer avanserte avdelingen finner man Gardenas Holiday Watering Set. Her kan opptil 36 planter, krydderurter og blomster i både krukker og potter nyte godt av vannet du heller i den medfølgende beholderen. Vannet fordeles ved hjelp av en elektrisk pumpe, som plasseres i bunnen.
Settet består av slanger, holdere til å stikke ned i jorden og tre små fordelingsbokser. Boksene tildeler mengde alt etter plantenes behov. Bruksanvisningen har en beregningsliste slik at du vet hvor mye vann det dreier seg om.
Sett ledningen til pumpen i stikkontakten. Den intelligente strømnettdelen lyser grønt og husker når du satte på strømmen. På samme tidspunkt hver dag setter pumpen automatisk i gang med å vanne planter og blomster mens du er borte.
Sett navn på plantene og blomstene
Et like stort problem ved passing av planter og blomster er rett lysmengde, næring, temperatur og fuktighet. Alle vekster skal ikke ha det samme.
Her finnes Flower Care fra SunFlux.
Flower Care er en Bluetooth-tilkoblet sensor med lange ben. Sensoren stikkes ned i jorden og er forbundet med appen Flower Care, som du installerer på mobilen. Appen er gratis og finnes til Android og iOS.
Når sensoren er registrert i appen, slår du opp planten i oppslagsverket med 5000 planter og blomster. Aner du ikke hvilken plante eller blomst du står med, finner du den via appens guide. Ut fra farge, form og blader var det derfor mulig å spore seg frem til at spisestuens store og hittil ukjente plante med de mange bladene og hvite blomster het Spathiphyllum kochii.
En annen mulighet er apper som PlantSnap og PlantNet. Ta bilder av vekstene dine, enten du har palmer, slyngplanter eller sukkulenter, og la appen identifisere dem. Begge appene er gratis, og fås til Android og iOS.
For lite eller for mye lys og næring
Sensoren i Flower Care kan ut fra navnet på planten eller blomsten din måle om nettopp denne arten får nok av henholdsvis fukt, lys, gjødning og varme. Plantene og blomstene dine skal helst ha den rette mengden av alt mens du er borte.
Optimalt sett skal lyset være jevnt fordelt i løpet av dagen. Dessverre kan orkideen eller hortensiaen stå innendørs eller på terrassen hvor lys og skygge skifter. Før du drar av sted, kan Flower Care imidlertid hjelpe til med å finne en lysere eller mørkere flekk. Sjekker du i løpet av et døgn, vil appen også vise om ”flekken” blir for varm eller for kjølig mens du er borte.
Konklusjon
Ferievanning er litt av en kunst, men det finnes smarte løsninger som gjør oppgaven litt enklere. De kan hjelpe med å dryppvanne i intervaller, måle lysmengde og komme med gode råd hvis veksten mangler gjødning.
Selv om det finnes flere intelligente løsninger, bør du før kjøp og installasjon vurdere behovet ditt. For eksempel kan vanningssystemer med slanger, fordelingsbokser og drypphoder med mer, være en større jobb å sette opp for bare en weekend. Det finnes enklere løsninger til både ute og inne, men du må fortsatt i gang med å koble og sette opp.
Er det mye vind på terrassen, er de små holderne til slangene kanskje ikke sikre nok. Her er det smart å feste slangene med strips, hvis det er mulig, for ekstra sikkerhet.
En enklere løsning innendørs er sensorer som viser hva planten trenger før du drar på ferie eller et forlenget weekend-opphold. Den måler tilsvarende hva planten står og mangler når du er hjemme igjen.
Med tiden kommer det uten tvil flere og flere smarte muligheter, noe som ikke alltid er til fordel for forbrukerne. Heldigvis er nye standarder på vei, som bygger bro og gjør våre hjem mer intelligente.
Skulle alt annet glippe, kan man fortsatt ty til de gode, gamle analoge løsningene med et ”vannbad” i kjøkkenvasken eller fylte vannflasker snudd på hodet og stukket ned i plantejorden.
Gardena AquaBloom, sett med vannbeholder: 1459 kr
Ferievanningssett (Gardena Holiday Watering Set): 1439 kr
Flower Care: 568 kr
Bestilling via Plantelys.dk priser:
Norge: 600 kr – levert som sporbart brev
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser