Nikon F var ikke det første speilreflekskameraet, men det var Nikons første, og samtidig det første i en lang rekke kameraer berenget på proffotografer.
Det vil si. Det er ikke sikkert at Nikon bare tenkte på proffene da de modifiserte rammesøkerkameraet SP i 1959.
Nikons ingeniører kuttet et firkantet hull i topplaten på SP-modellen, montere et vippespeil og laget en kraftigere objektivfatning. På den måten kunne de montere en prismesøker på en SP, og vips var Nikon F født.
Noen mener at F-en er hentet fra reflex, fordi R er vanskelig å uttale på mange asiatiske språk.
Kameraet var relativt avansert for sin tid. Med et avtakbart prismehus kunne Nikon tilby varianter med innebygget TTL-lysmåler.
Kameraet var modulært. I tillegg til utskiftbar søker, kunne man bytte mattskiver, bakluken erstattes med et større 250-bilders magasin, og kameraet kunne utstyres med motorfremtrekk. Som ga den svimlende hastighet av 4,5 bilder per sekund.
Det skulle vise seg at kameraet var veldig robust og det ble raskt populær blant proffene. Blant annet tok mange pressefotografer med seg flere Nikon F for å dekke Vietnam-krigen. Noe som blant annet ble troverdig portrettert av Dennis Hopper i Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now i 1979.
Modifiserte utgaver av Nkon F ble også med på romferden med Skylab i 1973, som også var det året Nikon lanserte etterfølgeren F2.
Det fantes et bredt utvalg av optikk til kameraet, fra virkelig bred vidvinkel på 21 mm, til spesielt for den tiden, kraftig tele i form av en 1000 mm.
Kameraet ble originalt levert i sølvgrått, senere i sort også, og det fantes hele seks søkere til Nkon F. Photomix FTn var den mest avanserte, med 60 prosent sentrumsdominert TTL lysmåling (through-the-lens), og i tillegg fantes det blant annet en optisk sjaktsøker, og en med 6 x forstørrelse for makrofotografering.
Nikon F er trolig verdens mest avbildede kamera. Listen over filmer med Nikon F som prop, er lang. Det samme er listen over kjendiser som fotograferte med kameraet. Dennis Hopper brukte ikke bare en F på film, han var også en habil fotograf og brukte både F, F2 og senere modeller.
Da F2 ble lansert i 1973, ble det enkle speilreflekskameraet mer avansert. Det fikk blant annet en robust lukker i titan med lukkeritder helt opp til 1/2000 sekund.
Blitser kunne synkes på 1/180s, og med den mekaniske selvutløseren kunne man eksponere ned til 10 sekunders lukkertid.
Det var også modulært og kunne utstyres med forskjellige prismesøkere, blant annet F2A og F2AS Photomic som hadde innebygget elektronisk lysmåling, og en mekanisk kobling til blenderringen på objektivet, som koblet blenderverdien til lysmåleren for mer korrekt eksponering.
Nikon F2 ble erstattet av F3 i 1980. En naturlig etterfølger i F-serien, selvsagt modulær, men nå med lukkertidsautomatikk og enda raskere serieopptak med motorfremtrekket MD4.
Men det er en en annen historie.
F-serien endte forresten med F6, en analog speilrefleks som ble produsert så sent som til 2020. Da hadde Nikon produsert F-modeller i 51 år.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser