TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klassiker

JBL Paragon

JBL Paragon var den ultimate høyttaleren til å imponere naboene i Beverly Hills med på 1950- og 60-tallet. Og den spilte i stereo!

Av / Oppdatert: 14.07.24 - 14:00 // Først publisert: 02.07.2022
JBL Paragon

Når det gjelder vintage-høyttalere, er JBL blant de mest ettertraktede merkene. Og ingen JBL-høyttaler er så legendarisk og gjenkjennelig som JBL D44000 Paragon. Den 270 centimeter brede høyttaleren ligner en skjenk, men bak fineren i edeltre gjemmer det seg et treveis hornsystem i stereo. Faktisk var JBL Paragon det første kommersielle stereohøyttalersystemet til hjemmebruk. Den var også ved lanseringen verdens dyreste høyttaler: 1830 dollar! Eller omkring en årslønn etter skatt for en faglært arbeider.

Med en Paragon i stuen hadde man en sikker samtalestarter når vennene fra det bedre borgerskapet kom til cocktailparty. Designen var banebrytende – og lyden i enda høyere grad. Den gigantiske høyttaleren kunne reprodusere lyden av et storband eller et klassisk orkester med naturlig styrke. Og takket være den nymotens stereoteknikken var det – nesten – som å ha orkesteret til å opptre i stuen.

Akustisk genistrek

Teknologisk sett var Paragon unik. Bassområdet ble gjengitt av to 15-tommers bassenheter i hornkabinetter, og også de andre toneområdene var hornladede. Det virkelig spesielle var imidlertid det store buede trepanelet i fronten, som var uttenkt av elektronikkingeniøren Richard H. Ranger. To mellomtonehorn pekte inn mot panelet, som spredte lyden mod lytterne i en vifteform. Det var en akustisk genistrek!

Paragon section
Slik er en JBL Paragon oppbygget. (Tegning: Harman International/Mark Gander & John Eargle)

Når man lytter til normale stereohøyttalere, må man alltid befinne seg i ”the sweet spot” midt mellom høyttalerne for å få et korrekt stereobilde. Beveger man seg bare litt vekk fra midten, faller stereoperspektivet sammen, og man hører stort sett bare lyden fra den nærmeste høyttaleren.

En JBL Paragon bevarer stereoperspektivet, uansett hvor i rommet man befinner seg. Det er en bedrift som stort sett ingen andre høyttalere kan gjøre den etter! 

Annonse

Ikke to er like

JBL Paragon er et stykke ekte håndverk, og det kjempestore kabinettet ble bygget for hånd. Legenden sier at det ikke eksisterte en samlet autorisert konstruksjonsplan for Paragon-høyttaleren. Den gylne oversikten eksisterte i hodet på JBLs kabinettsnekkere, og hver enkelt høyttaler er bygget og tilpasset individuelt. Man kan derfor ikke ta et panel fra én Paragon og bruke som reservedel til en annen.

Det gikk med ca. 112 arbeidstimer i produksjonen av hver høyttaler (bare slipingen med sandpapir og deretter tre ganger med oljebehandling tok tre arbeidsdager), og et spesielt verksted hos JBL var dedikert til Paragon alene. I Paragons storhetstid ble det bygget fem stykker i uken, men ved slutten av epoken hadde produksjonstallet falt til én per måned. Den siste JBL Paragon-høyttaleren ble bygget i 1983. Med 25 år i produktkatalogen er den fortsatt den dag i dag den lengst produserte JBL-modellen.

Hvis du vil ha en Paragon

Hvis du har fått blod på tann, og tenker at en JBL Paragon i stuen vil gi deg den stilen og statusen som du har manglet, håper vi at du akkurat har vunnet i lotto. Den gode nyheten er at du faktisk kan kjøpe en. Et søk på eBay viser flere originale eksemplarer i pen stand. Den dårlige nyheten er at du må regne med å gi mellom 300 000 og 500 000 kroner for en Paragon, avhengig av stand og sjeldenhet. I tillegg kommer utgiften med å få den 317 kg tunge kolossen fraktet til Norge. De fleste Paragoner ble solgt på det amerikanske hjemmemarkedet, men det dukker også fra tid til annen opp eksemplarer i de europeiske landene.

Så var det størrelsen og prisen …

Hvis du ikke akkurat har plass til en høyttaler som måler 270 cm i bredden og 80 cm i høyden, finnes det løsninger på det. Det samme gjelder hvis prisen på en kvart million er litt for høy. JBL laget to mindre utgaver, kalt Metregon og Minigon, og som er henholdsvis 2/3 og 1/3 av størrelsen på Paragon. I tillegg finnes det moderne skalamodeller av Paragon i 1/8 størrelse. Du kan også kjøpe et sett konstruksjonstegninger på nettet.

Metregon
Hvis en Paragon er for stor for stuen, kan løsningen være en Metregon – som morsomt nok er litt under to meter i bredden. (Foto: Lansing Heritage)

Er den verd det?

At JBL Paragon er en av de mest attråverdige høyttalere noensinne, er hevet over all tvil, men kan den måle seg med nåtidens modeller?

Kvalitet koster, og om du slår til blir du eier av et klassisk stykke håndverk, hvis like du neppe finner noe annet sted. Den har helt klart begrensninger i bassen. Og dybdeperspektivet – altså opplevelsen av å kunne plassere instrumentene i et tredimensjonalt rom bak høyttaleren – finnes ikke i nevneverdig grad. Her er moderne høyttalere langt mer presise. Men en JBL Paragon kan fylle stuen med lyd på en overveldende måte, uten at du trenger en kjempeforsterker. Og i tillegg kan alle være med, da man ikke behøver å sitte i godstolen for å få stereo.

Les også Se den villeste JBL-samlingen i verden Harmans danske lydlaboratorium i Kvistgaard huser også H2X, et høyttalermuseum som til og med overgår JBLs hovedkvarter i Los Angeles.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

5 hendelser på “JBL Paragon”

  1. Jørn Schei

    Det ble faktisk solgt flere i Norge, hørte den i Porgrunn en gang i perioden 72-74, hos forhandler, med et direkte opptak av Guttormsen på sax fra Ibsenhuset… Oh, hvilken lyd! Neby har to stk i muset sitt, og det sies at det finnes opptil flere i Vestfold / Nedre Telemark, så en avertert til salgs for en god del år siden. Dessverre uten mulighet for å slå til.
    Er det noen eiere som kan tilby en lytteprøve slår jeg så absolutt til!

  2. Jon Skagestad Benkestok

    Fantastisk høyttaler, litt i samme leia som Klipsch LaScala og Klioschorn.

    1. John Hvidlykke

      Tak. Faktisk har vi planer om at lave en længere serie om historisk udstyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Klassiker - Quad ESL-57

Rockemusikk i finstuen

En klassiker vi ikke glemmer

Lyd & Bilde