Hodetelefoner er i mange tilfeller enda bedre enn et fullblods hi-fi-anlegg. For det første er de mye enklere å ta med seg rundt, og den beste lyden er som kjent den du har med deg. Men valget av hodetelefoner er ikke nødvendigvis enkelt.
Før var det enklere: Ville du ha skikkelig lyd, måtte du gå for store hodetelefoner. I dag er ikke det lenger noen selvfølge. Flere ørepropper matcher i dag hodetelefonene både på bass og lydkvalitet.
Ørepropper eller hodetelefoner, lukkede eller åpne?
Ørepropper er små, lette og enkle å ha med seg overalt – perfekt for trening og reiser. Men ikke alle liker følelsen av å ha noe i øret, og propper kan lage gnisselyder når du beveger deg. Unntaket er åpne ørepropper – eller øretelefoner – som vi kommer tilbake til.
Hodetelefoner er gjerne mer komfortable over tid og gir generelt bedre ventilasjon. De beste hodetelefonene, spesielt åpne modeller, kan gi et større og mer naturlig lydbilde. Men størrelsen gjør dem mindre praktiske på farten.
Åpne hodetelefoner gir ofte det mest luftige og dynamiske lydbildet, siden membranen får friere bevegelse Ulempen er dårlig eller ingen støydemping. Lukkede modeller isolerer bedre, men kan føles mer innestengt. Vær oppmerksom på at mange ørepropper kan matche lukkede hodetelefoner på bass og dynamikk, fordi membranen sitter nærmere trommehinnen og ikke trenger like mye bevegelse.
Nyhet: Åpne ørepropper
I det siste har det dukket opp flere “åpne ørepropper” – bittesmå øretelefoner som ligger utenpå øret. De festes med en ørebøyle eller klips, og lar deg slippe både gnisselyder og klam øregang. Poenget er at du skal høre omverdenen – du kan ta inn lyden av naturen mens du går med favorittpodkasten på øret. Kategorien er fortsatt liten, men vokser raskt. Vår erfaring er at disse har slank bass, men åpen og fin gjengivelse av dialog og sangstemmer. De egner seg derfor ypperlig til podkaster og nyheter, mens bassrik musikk trenger noe annet.
Med eller uten kabel?
Tidligere betød trådløst alltid dårligere lyd, men dette er i ferd med å endre seg. Moderne kodeker som aptX Lossless og LDAC kan gi så godt som tapsfri lydkvalitet over Bluetooth.
Vi kan likevel ikke la være å påpeke at et par premium hodetelefoner eller ørepropper med kabel, koblet til en skikkelig hodetelefonforsterker, kan gi en himmelsk lydopplevelse. Men da blir det også straks mindre praktisk og portabelt. Du må derfor tenke nøye gjennom hvordan du hovedsakelig skal bruke hodetelefonene før du velger. Skal du lytte mest hjemme i godstolen, kan kabel – og hodetelefonforsterker – være tingen. Er du mye på farten, er trådløst det opplagte valget.
Større er ikke nødvendigvis bedre
Det er lett å tro at store hodetelefoner alltid låter bedre enn små ørepropper. Slik er det ikke. Moderne ørepropper kan levere imponerende lyd, takket være den tette koblingen mot trommehinnen. De trenger ikke flytte like mye luft som store hodetelefoner for å gi samme lydtrykk.
Derimot gjør størrelsen det enklere å lage hodetelefoner av god kvalitet. Her er det en fordel med større membraner, spesielt for bassen. Spesielt innen åpne hodetelefoner kan de beste av dem gi en helt magisk musikkopplevelse.
De ulike typene
Det finnes tre hovedtyper hodetelefoner, som alle har sine styrker:
Over-ear (around-ear) omslutter hele øret. Dette gir den beste formen for passiv støydemping, den beste komforten over lengre tidsrom fordi de ikke klemmer på ørebrusken, og har tradisjonelt hatt den beste lydkvaliteten. Her får du gjerne det største lydbildet og den fyldigste bassen. Ulempen er størrelsen – de tar større plass i bagasjen.
On-ear ligger oppå øret. Mindre enn over-ear, et kompromiss som kan fungere bra på kontoret eller kortere reiser. Ofte ikke like god isolasjon som over-ear, og kan bli varme og ubehagelige over tid siden de presser direkte mot øret.
In-ear (ørepropper) plasseres i øregangen. Fra enkle kabelmodeller til avanserte, helt trådløse med aktiv støydemping. Fordelen er størrelsen og mobiliteten, ulempen er at ikke alle liker følelsen av å ha noe i øret.
Aktiv støydemping: Ja, takk!
Både ørepropper og hodetelefoner kommer nå med aktiv støydemping (ANC). Teknologien analyserer omgivelseslydene og sender ut motfase-signaler for å kansellere uønsket støy. Dette er spesielt effektivt mot konstant sus og during, som motorlyd på fly og buss, eller vifter og bakgrunnsstøy på kontoret.
Hodetelefonene har fortsatt et lite forsprang her – de store øreputene som dekker hele øret gir en ekstra barriere mot støy, og det er bedre plass til en god plassering til de nødvendige mikrofonene. Men forskjellene krymper for hvert år.
Om hørselskader
Det er en viktig forskjell i hvordan lyden når hjernen. Hodetelefoner som dekker øret sender noe av lyden gjennom tinningbenet (benledning). Dette gjør at det totale opplevde lydnivået ikke bare kommer fra trommehinnen.
Ørepropper sender derimot all lyd direkte mot trommehinnen, som gjør at man skal være litt mer aktsom med tanke på lydnivå i forhold til hørselsskader. Ikke spill veldig høyt i lengre strekk.
Det er derfor noe i påstanden at ørepropper lettere kan gi hørselskader enn hodetelefoner. Men det har ingenting med at høyttalerenheten er nærmere trommehinnen.
Komfort og passform
Komfort er høyst individuelt, men noen fakta er verdt å merke seg:
- Over-ear kan være mest komfortable over tid, siden de ikke ligger i øregangen
- On-ear kan bli varme og klamme, og klemme mot ørebrusken.
- Ørepropper er lette som fjær, men må passe perfekt i øret
Tåler de vann?
Skal du bruke dem til trening, se etter modeller med IP-sertifisering. Dette forteller hvor godt de tåler svette og regn. De beste treningsmodellene tåler til og med en tur under springen. Men ikke alle “sportsmodeller” er like robuste – sjekk IP-sertifiseringen før du kjøper.
Når batteriet dør
De fleste store hodetelefoner kan brukes med kabel når batteriet går tomt – en fin backup på lange reiser. Men sjekk dette før du kjøper, enkelte modeller mangler denne muligheten. Helt trådløse ørepropper (true wireless) kan aldri brukes med kabel, så her er du helt avhengig av lading.
Gaming krever spesialutstyr
Til gaming bør du velge hodesett spesielt laget for formålet. Kabel gir lavest mulig forsinkelse, men det finnes også trådløse hodesett til formålet, og dessuten trådløse ørepropper. Uansett er det viktig å sjekke kompatibiliteten med spillkonsollen eller PC-en.
Hva passer for deg?
Velg ørepropper hvis du:
- Er mye på farten
- Trener regelmessig
- Vil ha noe diskret
- Liker å ha musikken i lomma
- Bruker dem mest utendørs
Velg hodetelefoner hvis du:
- Hører mye på musikk hjemme
- Ser mye film
- Vil ha maksimal komfort over tid
- Ikke bryr deg om størrelsen
- Vil ha lengst mulig batteritid
Uansett hva du velger: Test dem først. Både passform og lydkarakter er høyst personlig.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser