TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Guide til iPhone 16 Pro

Still inn iPhone-kameraet slik proffene gjør det.

Av / 03.01.25 - 14:01
Guide til iPhone 16 Pro

iPhone-brukere tar flere bilder enn noen andre. Hvis man skal tro tallene SimpleGhar har samlet fra plattformer som Flickr, er iPhone verdens mest brukte kameramerke. Tett fulgt av Canon som nummer to.

På Flickr var over 150 millioner bilder tatt med en iPhone-modell i 2023. Det er 32 prosent av alle bildene på Flickr. Det er neppe færre iPhone-bilder på plattformer som Facebook og Instagram.

Hvor mange av iPhone-brukerne som har lært seg kamerainnstillingene vites ikke, men det er lett å tro at det ikke er mange. Hele poenget med kamera på mobilen er at at det skal være kjapt og enkelt å ta – og dele – bilder. Å endre innstillinger er noe man gjør på et ordentlig kamera, ikke på mobilen. Eller?

Nyere iPhone-generasjoner har temmelig avansert bildeprosessering. Særlig Pro-modellene, som også lar deg lagre bilder som råfiler. Akkurat som på et proffkamera altså.

Guide til iPhone 16 Pro 1
Foto: Apple

Siste generasjon av Apples Pro-modeller, iPhone 16 Pro og 16 Pro Max, har de hittil mest avanserte kameraene i noen iPhone-modell. Her kan du også lagre råfiler, og ta opp video i Apple ProRes RAW, et format som brukes av proffene. 

Annonse

iPhone 16 Pro og 16 Pro Max, er grundig testet allerede, så her skal vi kun se på den beste måten å få maksimal bildekvalitet fra Pro-modellene. Da må man ta et dypdykk i kameramenyene som man finner under Kamera, i innstillingene på mobilen.

Les også En iPhone du godt kan hoppe over Apple iPhone 16 Pro Max er selvfølgelig et glimrende produkt i høy kvalitet og med skyhøy ytelse. Men ideene mangler, ikke minst fordi Apple Intelligence foreløpig glimrer med sitt fravær.

Like kameraer

Men først en kort brief om dagens generasjon Pro-modeller.

Som iPhone 15 Pro (og Max) før dem, har mobilene tre kameraer, men denne gangen er de like på 16 Pro og Pro Max.

De har den samme telezoomen med 5 x optisk zoom til 120mm, foran en 12 megapiksler bildebrikke. Hovedkameraet har en 48 Mp bildebrikke med 24mm brennvidde og optisk bildestabilisering, og det tredje kameraet er en bred 13mm vidvinkel med 48 Mp oppløsning. 

  • 48 Mp hovedkamera, 24mm f/1.8 vidvinkel, 1/1.28″ bildebrikke, dual piksel autofokus
  • 12 Mp 5 x optisk periskop-zoom til 120mm f/2.8, 1/3.06″ bildebrikke, dual piksel autofokus
  • 48 Mp ultra vidvinkel, 13mm f/2.2, dual piksel autofokus
  • 4K 120 bps HDR m. Dolby Vision
  • Full 1080HD 240 bps – 4K 120 bps slow-motion
  • ProRes 4K 120 bps m. ekstern opptaker
Guide til iPhone 16 Pro 2
Foto: Apple

Kameraet kan kjapt åpnes med et trykk på den nye programmerbare utløserknappen, på siden av 16 Pro og Pro Max. Den er berøringsfølsom, og kan for eksempel brukes til valg av blenderverdi, eksponeringskompensasjon (lysere/mørkere), zoom, fotostiler og toner.

Med avansert prosessering behøver man strengt tatt ikke å røre noen innstillinger. Mobilen fikser de fleste lysforhold uten at det behøves noen inngripen fra fotografen, men hvis man vil ha den beste bildekvaliteten, er det noen innstillinger man bør endre.

Noen av innstillingene finner man når kameraet er åpent. Øverst på skjermen kan man slå av og på blitslyset, slå på selvutløser, velge lysere eller mørkere bilder, slå på Live Photo, og velge (under)toner. Det er også her man veksler mellom maks bildekvalitet, og jpeg eller HEIF/HEIC. Som er komprimerte bildefiler. Pilen i midten henter fram en skjult undermeny, hvor man i tillegg kan stille blant annet bildeformat og nattmodus. 

Guide til iPhone 16 Pro 3
Foto: Lasse Svendsen

Portrettmodusen ligger i den nederste menyen over utløserknappen på skjermen. Den kan gi deg noen virkelig flotte portrettbilder, så prøv den. Romlig er et nytt valg som nylig dukket opp i en iOS-oppdatering. Den kan brukes hvis man vil lage innhold med mobilen, som skal spilles av på Apple Vision Pro, Apples googles.  

Hvis man bytter fra bilde til video, dukker det opp valg for 4K-video, ProRes 4K og HD-video.

Guide til iPhone 16 Pro 4
iPhone 16 Pro har også støtte for skikkelig lyd og flere opptaksvalg, Cinematic Mix, Studio Mix, Audio Mix og In-frame mix. Foto: Apple

De viktigste kamerainnstillingene

Men det er som nevnt i kamerainnstillingene man finner de grunnleggende valgene for maks bilde- og videokvalitet.

Under Formater kan man velge High Efficiency eller mest kompatibelt. Sistnevnte gir deg 8-bits jpeg-filer, mens HEIF betyr 10-bits filer med mer informasjon, som ikke tar noe mer plass enn jpeg. Under Fotomodus skal man velge 24 Mp, og ProRAW skal slås på. Da får man nemlig lagre 10-bits bildefiler i DNG-format, som ikke spiller noen rolle for bildekvaliteten på sosiale medier, men har mye å si for hvor mye man får ut av bildene i etterbehandling. 

IMG_1695 IMG_1696 IMG_1697 IMG_1698 IMG_1699
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Skal du ha best mulig filkvalitet til forstørrelser, skal du velge ProRAW og 48 Mp, med JPEG Lossless format. 

Kameraet kan ta opp video i høy 4K-kvalitet med Apple ProRes, opp til 30 bps, og hele 120 bps, hvis mobilen er koblet til en USB-harddisk. Hvis man tar opp video som skal settes sammen med video fra andre kameraer, bør alle innstillingene være ens, og HDR slått av. 

Til slutt

Det er verdt å understreke at alt dette bare er nyttig hvis man trenger den høyeste bildekvaliteten. For alle andre formål, er stillbilder i 48 Mp og jpeg-format –  og video i 4K30 HEIC, mer enn godt nok. Det fine er at man kjapt kan veksle mellom den høyeste og normal kvalitet fra kameraskjermen når man ønsker det.

iPhone 16 pro jpeg iPhone 16 pro jpeg fra HEIC
<
>
Uredigert bilde fra HEIC-format, lagret som jpeg. Legg merke til hvor mye skarpere og mer detaljert bildet er enn jpeg-filen ved siden av. Foto: Lasse Svendsen
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Guide til analoge speilreflekskameraer

Tips til bedre feriebilder

Dette trenger du til ditt Fujifilm X100VI

Lyd & Bilde