Hvem skulle trodd at analoge kameraer skulle få sin renessanse? Digitale kameraer er så mye enklere å bruke, og man slipper å betale for fremkalling av film. Dessuten tar jo alle bilder med mobilen, ikke sant?
Men sannheten er at flere og flere har fått øyene opp for analog fotografering, og det selges film som aldri før, og gamle kameraer er blitt etterspurt igjen. Speilreflekskameraer som var populære på 70- og 80-tallet, er blitt så etterspurt at prisene har begynt å øke.
They don’t make them anymore, som det heter, og den økende etterspørselen har gjort at et ok kamera som før kostet noen hundrelapper på bruktmarkedet, nå omsettes for tusenlapper. Kjente merker som Canon, Nikon, Pentax og Olympus, men også Minolta, Konica, Contax og Leica, er blitt lettere å finne enn før, og utvalget er foreløpig relativt stort.
Så det å finne et brukt kamera er ikke vanskelig, men hvilket kamera man skal velge kan by på utfordringer.
Guide til bruktmarkedet:
Dette må du tenke på før du kjøper
Noen enkle tips før du handler, og dette gjelder uansett merke: Selv om kameraet kan se slitt ut, med falmet og avskallet lakk, kan det være velfungerende. Sjekk om mulig, servicehistorikken til kameraet. Finnes det en relativt ny kvittering for sist utførte service, er man trygg.
Inspisér alle funksjoner, åpne baklokket sjekk at pakningene er intakt og sjekk at søkeren ikke er overgrodd. Sjekk blenderring og fokus. Man skal kunne se lysmåleren virke når man vrir på blenderringen og lukkertidshjulet.
Prøv fremtrekket, gjerne med film om mulig, og tilbakespoling. Sjekk at telleverket beveger seg når du trekker frem filmen. Åpne baklokket (uten film), sett kameraet på B og sjekk at lukkeren (gardin el. lameller) holder seg helt åpen når utløseren er trykket ned.
Hvis kameraet har motorfremtrekk, enten innebygget eller med en separat motor, sjekk at alt går som smurt når du holder inne utløseren og tar seriebilder.
Før man finner et egnet kamera bør man tenke gjennom budsjett, hva slags funksjoner man er ikke kan klare seg uten, og om man trenger flere enn ett eller to objektiver.
Våre anbefalinger her handler utelukkende om speilreflekser med manuell fokus, fordi de er mange og enkle å finne.
Budsjettklassen
Hvis man har noen hundrelapper til overs, eller kan strekke budsjettet litt over firesifret, finnes det mange kameraer å velge blant. Noen av de som er både enkle å finne brukt, og samtidig er veldig gode kameraer, er blant annet Minolta XG-1, Canon AE-1, AV-1, Pentax ME, MX, MV, Olympus OM-1, OM-10 – og Nikon FG-20 og Nikon EM på bildet under.
Nikon-kameraet er i likhet med de andre på listen superenkelt å bruke. Sikt, fokusér, og still foretrukken blenderverdi, knips! Perfekt for nybegynneren. Det fine med Nikon EM, er at det kan bruke det enorme utvalget som finnes av Nikon-objektiver med manuell fokus, ikke bare de Series E-objektivene som ble laget spesielt for kameraet.
Fun fact:
Nikon EM var designet hos Giugiaro i Italia, som også har tegnet en rekke sportsbiler.
Samme kamera i flere versjoner:
Minolta XG-1 finnes i flere versjoner, men XG-1 er den europeiske og enklest å finne. En senere utgave kalt XG-M ble også solgt en periode. Canon AE-1 ble senere introdusert som AE-1 Program, som introduserte fullautomatikk, i tillegg til blenderautomatikk. Pentax ME Super er en utgave med manuell eksponeringskontroll.
Premiumklassen
To ting kjennetegner de litt dyrere kameraene fra 70-, 80-, og 90-tallet: Flere funksjoner, og utvidede muligheter. Blant annet for tilbehør som motorfremtrekk. Det er de samme produsentene som går igjen også denne klassen. Her starter prisene på lave firesifrede tall, til noen få tusen for et veldig strøkent eksemplar.
For å ta det i samme rekkefølge som over, Minolta X-700 med fullautomatikk, og manuell kontroll, ble årets kamera i 1981. Det finnes tilbehør som motorfremtrekk, blitser og bakstykker, som ble laget spesielt for X-700. Canon AE-1 Program, som er nevnt over, er også et godt alternativ. Det samme er Pentax ME Super, Olympus OM-2, OM-40 Program, og Nikon FE, FE2 og FM og FM2.
Sistnevnte er et helmanuelt kamera med elektronisk lysmåler, bygget som en stridsvogn, og med en mekanisk lukker som fungerer selv om batteriet er dødt.
Fun fact:
Olympus første speilrefleks het M-1, men Leica som produserte kameraer under M-navnet protesterte, og Olympus endret til OM-1. OM brukes den dag i dag.
Samme kamera i flere versjoner:
Minolta X-700 ble lansert i en utgave uten programautomatikk kalt X-500. Pentax ME F var en utgave med mulighet for autofokus med en spesiell AF 35-70mm f2.8 zoom påmontert. Olympus OM-2SP er en modifisert OM-2(N) med punktmåling på manuell eksponering, og programautomatikk.
High-end-klassen
Bare så det er sagt, det er lite trolig at du vil oppleve at bildekvaliteten blir bedre med et dyrere kamera. Men de kan oppleves som mer tilfredsstillende å fotografere med, og noen av dem har litt flere funksjoner som noen vil sette pris på, men andre ikke trenger. I denne klassen må man regne med at det koster alt fra 2000 til 10000 kr eller mer, avhengig av merke, modell og stand, og noen av de beste kameraene i denne klassen er disse:
Canon A-1 og F-1n er to svært ulike kameraer. Det første er et avansert kamera med programautomatikk og flere funksjoner, mens sistnevnte er Canons proffkamera som er enda mer robust bygget, og med lukkerautomatikk.
Nikon FA og FA2 er Nikons nærmeste konkurrent til A-1, med programautomatikk, og var Nikons desidert mest avanserte kamera på midten av 80-tallet. Nikon F3 og F3 hp, var Nikons proffmodell i denne klassen, nesten uten noe automatikk foruten lukkerautomatikk. Og som alle Nikons proffmodeller, er det bygget for å vare en stund.
Det finnes ikke så veldig mange alternativer i denne klassen, fra andre produsenter, men Leicas R-serie og Contax RTS III, Contax S2, og Pentax LX, er alle tilgjengelig i bruktmarkedet, men Leica spesielt, pleier å koste en del mer enn en Nikon-kamera.
Fun fact:
Canon laget F-1n High Speed til et utvalg sportsfotografer, til Olympiske Leker i Los Angeles i 1984, Det var da den raskeste speilrefleksen med 14 bilder/s på maks hastighet. Ganske imponerende hastighet for et analogt, og mekanisk kamera.
Samme kamera i flere versjoner:
Proffkameraene til Nikon kom etterhvert i mange versjoner, blant annet ble det bygget 19 kameraer for NASA med 250 bilders bakstykker. Noen av dem svever ennå i bane rundt jorden.
De beste objektivene å starte med
Siden vi snakker om kameraer med 35mm-filmformat, er det ingen beskjæring når man setter på et objektiv. En 50mm er og blir 50mm på et analogt speilreflekskamera.
50-en er også lettest å finne. Alle kameraprodusenter har en kompakt 50mm med lysstyrke i området f1.2 til f2.8. Aller vanligst er en 50mm f1.8 (1.7 om det er en Minolta Rokkor), eller en med f2.0.
Det er også det mest anvendelige objektivet som koster lite, og som dekker et bredt bruksområde. Den mest vanlige brennvidden på en vidvinkel, pleide å være 28mm, og her finnes det objektiver i mange varianter. 35mm, 135mm, 200mm, er også lett finne hos de fleste kameraprodusenter, og det finnes 35-70mm zoomer, 70-200mm, og kraftigere teleobjektiver.
Tredjepartsprodusenter som Vivitar, Soligor, Tokina og Tamron, er også verdt å vurdere. De koster gjerne lite, og zoomobjektivene er ofte veldig billige, siden de fleste av dem har moderat lysstyrke og kvalitet.
Et startkit kan feks. bestå av et kamerahus, en 28mm f2.8, en 50mm 1.8 og en kort tele som en 135mm. Men som nevnt, en 50mm er et godt sted å starte.
*Denne artikkelen ble opprinnelig publisert som en guide til analoge kameraer i 2021.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser