Verdens råeste reolhøyttaler! Slik ble Cerwin-Vega S1 presentert ved sin lansering i 1978. Man skal så klart være litt forsiktig med å kalle seg selv verdensmester, men den var virkelig noe for seg selv. Og med et kabinett på 62 x 36 x 35 cm fikk den akkurat plass i hylla.
Cerwin-Vega har siden oppstarten i 1954 vært kjent for å spille høyt, men S1 hadde noen nye triks på lur. For det første var den etter CV-standarden både liten og elegant (men den kunne fortsatt levere et lydtrykk på 121 dB!). Og med sitt valnøttfinerte kabinett og skrå kanter lignet den mer et møbel enn et stykke PA-utstyr.
Bak det svarte frontstoffet skjulte det seg en treveis-høyttaler med 12-tommers bass, 6″ mellomtone og en hornladet dome-diskant. Med andre ord en konfigurasjon som ikke var milevis unna hjemmemonitorer i salongklasse, som for eksempel JBL L-100.
Luftig markedsføringspråk
S1 ble også kjent for å bruke en spesiell teknologi for å få en dypere bassgjengivelse ut av et lite kabinett. Med den såkalte Thermo-Vapour Suspension hadde kabinettet en gass som var tyngre enn luft, noe som akustisk sett gjorde kabinettet større – og visstnok senket resonansfrekvensen tilsvarende. Ettersom Cerwin-Vega S1 var et bassreflekssystem, var gassen forseglet i en plastpose. Det meste av gassen var imidlertid markedsføringsgass, da posen med den tunge luften bare inneholdt noen få liter og derfor bidro svært lite til kabinettvolumet og den nedre grensefrekvensen.
Turbolader
Det gjorde til gjengjeld DB-10 Bass Turbocharger, en liten equalizerboks som ble satt inn i signalkjeden og som forsterket bassen med enten 5 eller 10 dB ved 30 Hz. Under 20 Hz filtrerte den også bort ulyder fra platespilleren og andre subsoniske forstyrrelser. Bass Turbocharger var ikke spesiallaget for Cerwin-Vega S1, men ble solgt sammen med den. Og den kompenserte godt for den reduserte bassen på grunn av det kompakte kabinettet.
Lydmessig var S1 mer «stueren» enn CVs andre modeller fra samme generasjon. Bassen var relativt fast og responsiv, og diskanten var ganske detaljrik. Den er derfor blant de Cerwin-Vega-høyttalerne som både hardrockfans og nostalgiske hifi-nerder kan tillate seg å drømme om i det skjulte. Denne skribenten inkludert (men utelukkende av hi-fi-historiske grunner, så klart!).
Burde jeg kjøpe et par?
Cerwin-Vega S1 ble ikke solgt i like stort opplag som de mer høylytte – og billigere – modellene. Likevel er den stadig å se i bruktannonser med jevne mellomrom. Prisnivået ligger som regel mellom 6.000 og 9.000 kroner, litt avhengig av tilstand og selgerens forventninger. I likhet med andre høyttalere som er mer enn 40 år gamle, må du også her regne med litt restaureringsarbeid. Mest sannsynlig må kantopphenget på basenhetene skiftes ut, og elektrolyttkondensatorene i delefilteret er nok også langt over holdbarhetsdatoen.
Du kan også regne med at den hemmelige supergassen for lengst har lekket ut av plastposen. Men dette får neppe noen reell betydning for avstemningen av bassrefleksen og dermed bassgjengivelsen.
Sannsynligheten for å finne bassturboladeren er langt mindre, men den tolv tommer store bassen i S1 er fullt i stand til å klare seg selv. Og hvis det ikke skulle strekke til, er det heller ikke så komplisert å få til en lignende bassforsterkning med en alminnelig grafisk equalizer.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser