TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Brukte mobiler i kretsløp

De fleste er i dag åpne for å kjøpe en brukt mobil, men vi mister en gyllen mulighet når vi lar gamle telefoner ligge og samle støv i skuffen.

Av / Oppdatert: 20.09.24 - 10:53 // Først publisert: 17.09.23
Brukte mobiler i kretsløp

Du forestiller deg kanskje ikke at du kan få noe for den gamle mobilen din. Og tenk, hvis du en dag fikk bruk for den igjen! Slik tenker mange av oss, men det er på tide med en ny innstilling til vårt bortlagte skuffefyll. For brukte telefoner er big business, og du tror det kanskje ikke, men det er også et marked for akkurat din gamle mobil.

For et år siden spurte Kantar i en undersøkelse for Swappie om folk ville selge sin brukte mobil. 40–64 % av skandinavene foretrakk å beholde den, selv om de har kjøpt en ny. Likevel innrømte opp mot 38 % at de faktisk aldri har tatt en gammel mobil opp av skuffen og tatt den i bruk igjen.

Ifølge svenske Dagens Teknik, mener man at det ligger opp mot 700 millioner mobiltelefoner og samler støv i europeiske hjem – og mange av dem i Skandinavia.

“Det betyr kanskje heller ikke så mye for en nordmann, danske eller svenske om de kan få 500 kroner for sin gamle mobil. I Italia og Romania betyr det mer, og derfor selger mange flere mobilene sine,” forteller Frederik Schnoor Glavind, som er head of Sourcing and Supply Chain hos Greenmind, Danmarks største aktør på markedet for brukte mobiler.

Brukte mobiler i kretsløp 1
Oliver Gade åpner en kasse full av en bedrifts brukte telefoner. (Foto: Pernille Redder)

Hvis folk bare lot være å ha dem liggende i skuffene i årevis, kunne de selge dem til oss, og så kunne vi selge dem videre til nye kunder.”

Annonse

Vil heller kjøpe enn selge brukt

Det virker paradoksalt, men det er faktisk mange flere skandinaver som vil kjøpe en brukt mobil, enn å selge sin gamle. Mellom 58 % og 77 % av skandinavene sa i fjor sommer ifølge Swappie og Kantars undersøkelse at de kunne finne på å kjøpe den neste mobilen brukt. Svenskene er de mest begeistrede, mens danskene er de mest skeptiske.

Akkurat nå er det iPhone 11 og 12 som er de mest populære blant dem som heller vil spare penger og CO2 enn å eie den aller nyeste modellen.

“Det går så raskt på markedet. Min iPhone 12 Pro som jeg selv snakker i, er fire generasjoner gammel når 15 snart blir presentert,” sier Frederik Schnoor Glavind.

Det er hans ansvar at Greenmind alltid har de mobilene som kundene etterspør til salgs, og han skaffer dem på tre forskjellige måter. Men han kunne ønsket at han fikk langt flere inn via kjøp fra private:

“Hvis folk bare lot være å ha dem liggende i skuffene i årevis, kunne de selge dem til oss, og så kunne vi selge dem videre til nye kunder. Vi vil helst kjøpe mobilene av private, for det er det beste for miljøet og for kunden. Og mobilene i skuffene blir bare mindre og mindre verdt mens de ligger der.”

Konsekvensen er at Frederik Schnoor Glavind og hans kolleger er nødt til å kjøpe telefoner fra andre kilder og i større partier.

“Vi kjøper ofte partier fra virksomheter som skal skifte ut hele flåten av telefoner.”

En slik sending er nettopp ankommet på Greenminds sentrallager i Vejle, hvor lagersjef Oliver Gade tar imot. En hel virksomhet har solgt medarbeidernes iPhone X til Greenmind, og nå skal de registreres, gjennomtestes og gjøres klare til å bli solgt som brukte mobiler.

Brukte mobiler i kretsløp 2
QR-kodene blir på telefonene til de har fått ny eier. Skanner man en kode, får man opp telefonens testresultater. (Foto: Pernille Redder)

iPhone enklere enn Samsung

“Våre teknikere kan teste 60 iPhone-er hver om dagen,” forklarer Oliver Gade, mens vi ser på hvordan en tekniker kobler seks helt like iPhone-er til datamaskinen sin og starter testprogrammet. Ved hjelp av det tester han trinn for trinn 48 forskjellige funksjoner i hver av telefonene. Høyttaler, mikrofon, skjerm, kontakt, kamera, batteritid. Alt blir omhyggelig testet  så mobilene ikke har skjulte feil eller mangler. Selv eventuelle tidligere vannskader kan programmet registrere.

I likhet med andre aktører på markedet (de største i Norden er finske Swappies), gir Greenmind garanti på de brukte mobilene når de selges til forbrukerne. Hele tre år faktisk.

Garantien gjelder uansett hvilken telefon man foretrekker, men det er ingen tvil om hvilket merke teknikerne selv best liker å jobbe med.

“iPhone kan vi teste på en sjettedel av tiden det tar å teste en telefon fra Samsung. De er rett og slett så vanskelige”, forteller Oliver Gade og ser litt unnskyldende ut.

Apple sitter globalt sett på 49 % av markedet for brukte mobiler, men hos Greenmind i Danmark utgjør iPhone 85 % av forretningen på telefoner. Ut av de 15 % som Android utgjør, tegner Samsung seg for 70 %. I kjedens forretning i Sverige er fordelingen mellom Android- og Apple-telefonene imidlertid ikke fullt så skjev.

Brukte mobiler i kretsløp 3
Defekte telefoner kan ofte repareres på få minutter. (Foto: Pernille Redder)

Ren inni og utenpå

Teknikeren er ferdig med testen av de seks like iPhone X-ene. Som de fleste andre telefoner som kommer gjennom testprogrammet, består de uten anmerkninger og får fjernet all data. Det vil si at alt de tidligere eierne har hatt på telefonen, blir borte for alltid.

Men kan man nå også stole på at det ikke er en liten av rest kompromitterende data et sted?

“Vi utfører en full datasletting på enhetene”, forklarer Frederik Schnoor Glavind i telefonen. “Det er ikke noe igjen. Mange er kanskje redde for at det er noen som kan få frem data på den gamle mobilen, og det kan også være en av grunnene til at vi ikke får så mange mobiler som vi gjerne vil ha.”

Når teknikeren har koblet fra telefonene og begynner å teste de seks neste, er det Oliver Gade som overtar. Det er hans jobb å gjøre telefonene klare til salg, og derfor er hans skrivebord lett å kjenne. Det ser ut som om det er dugg på, men bordplaten er dekket av en myk koboltblå rengjøringsklut.

Brukte mobiler i kretsløp 4
En tannbørste er perfekt til å rense telefonens høyttaler for ørevoks og andre uhumskheter. (Foto: Pernille Redder)

Olivers tre viktigste redskaper er en gammel tannbørste, en klump heftemasse og et av de spisse instrumentene som tannlegene bruker til å fjerne tannstein mellom tennene. Det samme instrumentet er utmerket til å fjerne skitt fra telefonenes strømkontakt, forklarer Oliver Gade og demonstrerer hvordan han forsiktig stikker den inn i hullet og trekker ut en liten klump lysebrun skitt.

Tannbørsten bruker han til å rense høyttaleren, men hans yndlingsredskap er en liten klump heftemasse, som er effektivt til å fjerne alt støv og skitt som gjemmer seg i telefonens små krinkelkroker.

“Det kan folk også gjerne gjøre med sin egen mobil”, sier han. “Det tar bare et øyeblikk og kan forbedre lyden markant.”

Han presser heftemasse inn mot enden av telefonen, og når han fjerner den igjen, sitter det en perfekt avstøpning av mikrofonhullene med litt sort skitt på, som hadde gjemt seg der inne.

Brukte mobiler i kretsløp 5
Det tar bare få sekunder å rense telefonens krinkelkroker med litt heftemasse, og du kan selvfølgelig også gjøre det med din egen mobil. (Foto: Pernille Redder)
Brukte mobiler i kretsløp 6
Det globale markedet for brukte og refurbished mobiler forventes å stige betraktelig fra 50 milliarder dollar til 172 milliarder dollar i de kommende årene. Kilde: Custom Market Insights. (Grafikk: Christian Ranke)

Markedet vil vokse

Etterspørselen etter brukte mobiler har steget jevnt de siste årene, og prognosene peker på at det bare vil vokse enda mer i de kommende årene. I 2022 utgjorde det globale markedet for brukte mobiler ifølge Custom Market Insights (CMI) godt 50 milliarder dollar. Men CMI forutser at det i løpet av de neste ti årene vil vokse til svimlende 172 milliarder dollar årlig.

Tallene dekker både brukte mobiler og refurbished, som betyr at flere eller opp til alle komponenter er skiftet ut.

De fleste telefonene som Greenmind selger, er i kategorien brukte, fordi det ganske enkelt ikke feiler dem noe når de kommer inn. Er det risser eller skrammer som ikke påvirker funksjonaliteten, blir telefonene prissatt deretter. Greenmind opererer med fire brukt-kategorier som går fra “som ny” til “slitt”.

I et lokale bak i lageret sitter en liten gruppe spesielt fingernemme teknikere som har til oppgave å reparere defekte mobiler så også de kan videreselges. Det er ikke én komponent i mobilen som de ikke er i stand til å skifte, forteller en av teknikerne mens en iPhone ligger åpen og blottet foran ham. Oftest tar det få minutter å skifte en enkelt liten komponent så mobilen virker igjen, og de minuttene er bra anvendt hvis det betyr at mobilen dermed blir brukbar igjen.

Det er imidlertid ikke alle telefoner som det lønner seg å reparere eller overhodet teste, for det er noen som det slett ikke er et marked for å videreselge. Når modellen ikke lenger kan oppdateres, dør etterspørselen så smått ut.

“Akkurat for øyeblikket går grensen ved iPhone 8, men det er også fortsatt kjøpere til 6 og 7, fordi de er veldig billige”, forteller Frederik Schnoor Glavind.

Hvis din gamle mobil i skuffen er en modell som reelt ikke kan brukes lenger, er det imidlertid fortsatt god grunn til å levere den inn. For da kan innmaten gjenbrukes til nye mobiler, og den inngår da fortsatt i det store kretsløpet. Og det beste av alt er at den ikke lenger samler støv i skuffen din.

Brukte mobiler i kretsløp 7
Den hvite esken fra Apple er for lengst vekk, så den brukte telefonen leveres i en brun eske som understreker at den er det klimavennlige valget. (Foto: Pernille Redder)
Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Brukte mobiler i kretsløp

Earth Day: Slik kan mobilen din bidra til å redde planeten!

USB-C-revolusjonen du ikke vil gå glipp av!