De fleste er forlengst vant til engelsk ord og uttrykk som Bluetooth og Wi-Fi, og nye ord dukker opp daglig, men menge glemmes like fort. Noen ord og begreper vil likevel sette seg i bevisstheten, og om de ikke blir brukt i dagligtale, vil forståelsen for ordene og begrepene sette seg etter hvert som folk eksponeres for dem.
Et sånt nytt ord, eller begrep, er Auracast.
Det er egentlig et ord som er satt sammen av å lytte, og broadcasting eller kringkasting om man vil, og beskriver kanskje litt kryptisk hvordan man kan bruke lokal kringkasting for å sende lyd rett til en eller flere lyttere. Da mener jeg ikke kringkasting a la radio. Neida.
Tenk deg at at du stikker innom en sportspub, som har flere TV-er hengende på veggene. Noen viser Formel 1. Andre en tennismatch, og noen andre igjen viser Premier League. Det sier seg selv at man kan ikke ha lyd på alle TV-ene samtidig. Kanskje har verten prioritert lyden til den største gruppen av gjester, sannsynligvis de som vil se Premier League, men hvis du heller vil se F1 står du fritt til å sette deg på en ledig stol, og følge med på løpet. Men du kommer ikke til å høre noen ting som helst.
Bortsett fra jubelen fra enden av puben hvor Premier League vises, når favorittlaget scorer.
Det er her Auracast kommer inn. En ny standard som bruker Bluetooth-teknologi for å sende lyd rett til øreproppen dine.
Hvis vi flytter oss tilbake til puben igjen, og forutsetter at verten har en Auracast-sender i lokalet, kan du som pubgjest få tilgang til F1 lyden ved å velge den aktuelle TV-en i Bluetooth på mobilen.
Auracast er like nyttig på reiser som i pubben. Hvis man går gjennom en togstasjon for å finne perrongen eller leter etter gaten på en flyplass, kan Auracast sende viktig informasjon rett til øreproppene dine når det behøves.
Hvis du for eksempel sitter i lungen med ørepropper på og jobber, så kan du få beskjed i ørepropper dine når det er på tide å gå til gaten. Da slipper å sitte å følge med på når Go To Gate lyser opp på en skjerm. Andre varsler, som forsinkelser, beskjeder til akkurat deg og så videre, kan sendes via Auracast rett i ørene dine.
Man kan tenke at Auracast kan brukes i utallige applikasjoner. Det kan være en konferanse hvor keynote sendes oversatt til akkurat ditt språk, eller man kan tenke seg til at lyden er for dårlig for folk som er hørselshemmet.
Auracast kan streame ikke bare til ørepropper eller høyttalere, men også til høreapparater som støtter Auracast.
Noe flere og flere nye produkter faktisk gjør, for eksempel Sennheisers nye in-ear Momentum True Wireless 4, JBLs nyeste Bluetooth høyttalere, som vi testet for ikke lenge siden. Listen er lang og økende.
Auracast er en ny teknologi som hører inne under Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) hvor tusenvis av selskaper er med på å bidra til nye funksjoner innenfor Bluetooth standarden. Et eksempel er lyddeling, hvor man kan dele lyd mellom flere enheter, men Auracast fungerer også slik at man kan sende flere lydstrømmer til et ubegrenset antall mottakere. Som ørepropper dine. Eller den nye JBL Bluetooth høyttaleren.
Du kan selv bli en Auracaster. Ved å tillatte deling av musikken du hører på med reisekamerater din, eller for den del så mange du vil. Den eneste forutsetningen er mottakerne har en mobil som støtter Auracast.
Med én liten sender kan man dekke en liten pub. Med flere kraftigere sendere kan man trekke flere tusen kvadratmetere. Mottakere som bruker Bluetooth på telefon eller ørepropper, vil kunne motta en høre Auracast-sending på opptil 100 m unna nærmeste sender. Mange ørepropper, høyttalere, og hodetelefoner, har allerede det som skal til for at Auracast kan brukes.
Mange hodetelefoner og høyttalere med Bluetooth 5.2 eller nyere, kan allerede ha støtte for Auracast. Hvis prosessoren i hodetelefonene støtter Bluetooth 5.2 eller nyere, kan det hende at en fastvareoppgradering kan gi kan gi brukeren Auracast-funksjonalitet. Men det er neppe noen tvil om at nye produkter fra de aller fleste produsenter vil støtte Bluetooth 5.3 eller nyere og samtidig være klare for Auracast.
Det vil åpne for muligheter for å koble seg til lyd på stedet hvor de tidligere ikke har vært mulig. Tenk for eksempel et museum. Mange museer har en mottaker med hodetelefoner man kan låne, som forteller en historie om kunsten i museet mens man rusler rundt. Med Auracast kan du få spesifikk informasjon om det kunstverket du står inntil, på det språket du forstår best. Og en guide kan snakke inn i en mikrofon som har en Auracast sender innebygget.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser