Det har gått hele 10 år siden vi først stiftet bekjentskap med Tom Hiddleston som den slu og uregjerlige Åsgård-(halv)guden Loki (på norsk: Loke). Nå har Disney+ premiert den infame karakteren med sin egen TV-serie.
Etter å ha betalt nærmere 32 milliarder kroner for Marvel-universet kan vi godt forstå at Disney-konsernet ønsker å få mest mulig innhold (og inntjening) ut av sin investering; men med Loki har man avveket for langt fra originalen og forsøkt seg med vel kreative grep som bare lykkes sånn halvveis.
Loki er den sleske og slue halvguden fra norrøn mytologi – en person du ikke skal vende ryggen til, noe han da så ettertrykkelig har bevist gang på gang i film etter film. Eller som selveste krønikeren Snorre Sturlason beskrev ham: «Ond av sinnelag, og svært ustadig i sitt vesen. Han er foran andre i den klokskap som kalles sluhet og han bruker list til alle ting».
I Marvel-universet har han vært den uforutsigbare urokråken, som i bunn og grunn kun har vært opptatt av seg og sitt, og søkt makt og innflytelse på andres bekostning.
Handlingen i serien finner sted etter katastrofen som inntraff i Avengers: Endgame, der Loki i kaoset flyktet inn i en warp zone med Tesseract-kuben. Han ender opp i den mongolske ørkenen, men blir umiddelbart innhentet av soldater (såkalte «Minutemen») fra TVA («Time Variance Authority») – en organisasjon som sørger for at «avvikere» ikke bryter den fastlagte tidslinjen.
Hvilken tid vi befinner oss i i det serien sparker løs er uklart, men Loki blir brakt inn til avhør, debrifing og nærmest psykoanalyse av agent Mobius (en svært dedikert, «it’s my life!», Owen Wilson).
Er Loki ond? Hvorfor agerer han som han gjør? Hva er hans beveggrunner? Og, viktigst av alt, kan guden forbedres? Ribbet for all makt og trolldom er rebellen fanget og ufarliggjort i byråkratiet, som for oss utenforstående minner mistenkelig om (ofte) rigide TSA.
Den egentlige grunnen til anholdelsen er at TVA er på sporet av en (eller flere) super-«avviker» («variant»), som utgir seg for Loke og skaper et helvetes kaos på tidslinjene. Mobius rekrutterer så Loki for å fange «Loki»…
Serien er veldig lite subtil, og humoren er overraskende enkel, på grensen til døll. Ofte føles det som om mesteren i lureri og dobbeltspill er redusert til en annenrangs standupkomiker som har fått utdelt en rekke slappe oneliners; mer påtatt morsom enn virkelig morsom.
Vi hopper fra 1500-tallet til 1800-tallet, og videre til ødeleggelsen av Pompeii, der gutta fra TVA møter opp i dress, like godt med «Variant» trykket på ryggen til Loki. Det narrative behandles overfladisk og lemfeldig, som når de i forbifarten ramser opp naturkatastrofer som inntreffer like etter vår tid.
Plottet er fullspekket av logiske brister, som fortrinnsvis avfeies eller søkt forklares. Noe som kan tilgis, om det da ikke var for at vi sjelden bryter ut i latter, sitrer av spenning eller underholdes av heftige actionscener.
Det skal serien ha, den ser virkelig flott ut med sitt lekre, sjarmerende, retrodesign og troverdige spesialeffekter. Men det holder ikke når humoren ikke sitter
Etter kun to episoder er det vanskelig å avsi en endelig dom, men ut ifra det vi har fått se tyder det på at idémakerne har hatt et litt for fuktig nachspiel, fått frie tøyler og ingen har stoppet (eller endret kursen) i tide. Vi undres på om man ikke forsøker å nå et noget yngre publikum, men tror at serien faller mellom to stoler/populasjoner.
Serien om den infame guden fremstår dessverre langt nærmere en parodi enn diabolsk. 3 dvaske stjerner til Loki & Co.
Anmeldelsen er basert på kun de to første episodene (av seks). Første episode kan strømmes fra Disney+ fra den 9. juni, med en ny episode hver onsdag.
Fakta:
- Disney+
- Release: 9. juni 2021
- Regi: Kate Herron
- Med: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Sophia Di Martino, Wunmi Mosaku, Richard E. Grant
- Genre: Action
- Land: USA
- År: 2021
- Tid: 5:15 t.
- Karakter: 3
Har akkurat lidd meg igjennom episode 3.
Her er det i all hovedsak snakk om å få mest mulig penger, ut av å piske en død hest.