TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Dopesick

Den kynisk, kalkulerte, pilledøden

Disney+ gir oss en kikk inn i det usminkede, pill råtne, forretningslivet til «Big Pharma».

Av / 08.11.21 - 00:01
Dopesick
Tor Aavatsmark

Disney+ fortsetter trenden med nye kvalitetsserier for et litt mer voksent publikum.

Nå har ringreven Michael Keaton (som produsent og hovedrolleinnhaver) tatt for seg den sanne historien om den utrolige, dypt sjokkerende, dopepidemien som har tatt hundretusener av amerikaneres liv.

Les også Moderne ungdomsserie Disney+ gir oss det usminkede ungdomslivet til USAs urinnvånere – på deres premisser.

På slutten av 1990-tallet eksploderte bruken av opioider i USA. Opioider er en fellesbetegnelse på (narkotiske) stoffer som kan binde seg til opioidreseptorer, blant annet i sentralnervesystemet hvor de gir smertestillende effekt.

 

Miniserie er basert på bestselgerboken, Dopesick: Dealers, Doctors, and the Drug Company That Addicted America (2018), til Beth Macy, og manuset er skrevet av Danny Strong, Barry Levinson (Rain Man) står for regien.

Annonse

Leger, i tett samarbeid med de største legemiddelgigantene, skrev ut opioidtabletter, på resept, som godteri til smertelindring. For det første ble det skrevet ut resepter til langt flere enn de som hadde behov for det, for det andre var pillene ekstremt mye mer avhengighetsskapende enn det som ble kommunisert.

Legen som skrev ut flest resepter fikk størst bonus – og den komplette skandalen var et faktum!

Glem dødstallene bak Covid-19; det anslås at vanvittige 700.000 amerikanere har dødd som en følge av overdose med opioider siden 1999 – i 2020 alene lå dødstallene på forskrekkelige 80.000!

Dopesick tar med seerne til episenteret for dopepidemien (i Middletown, Ohio, firedoblet antallet overdosedødsfall seg fra 2000 til 2015!), områdene rundt fjellkjeden Appalachene, til styremøtene hos legemiddelgigantene og narkopolitiets jakt på synderne.

Dopesick 1
Michael Keaton, «Dopesick» (Foto: Walt Disney)

I den rurale Virginia-småbyen er empatiske Samuel Finnix (Keaton) legen som kjenner alle pasientene sine personlig. Han er på hils med samtlige, stadig på hjemmebesøk og bryr seg genuint om innbyggerne, som mange av dem har harde fysiske jobber i kullgruvene.

Når han blir kontakten av den joviale legemiddelselgeren Cutler (Will Poulter), forsøker han å beholde nøktern skepsis når har presenteres for den nye mirakelmedisinen Oxycontin (fra Purdue Pharma), som kan kurere alle form for smerte, og som under 1 % blir avhengig av. Og, blir man ikke kvitt smertene er det bare å øke dosen!

Etter å ha prøvd ut pillene, blant annet på unge Betsy, som har skadet ryggen i gruven, lar han seg overbevise om medisinens fortreffelighet. Og snøballen begynner å rulle.

Michael Stuhlbarg har fått rollen som den tvers igjennom kyniske mesterhjernen bak dopepidemien, en mann med kun ett mål for øyet – høyest mulig profitt for seg og familieselskapet. Men når overdosedødsfallene begynner å hope seg opp, får Purdue både DEA, ved Bridget Meyer (Rosario Dawson) og FBI, ved Rick Mountcastle (Peter Sarsgaard) på nakken.

Dopesick 2
Rosario Dawson, «Dopesick» (Foto: Walt Disney)

Disney har produsert en sjokkerende historie, om en hendelse som er viden kjent, men sannsynligvis ikke det enorme omfanget og råttenskapen i det hele. Blant annet fikk mannen i Helsedirektoratet, som laget en spesialgodkjennelse for legemiddelet, to år senere en toppjobb i Purdue. Og kreftene som ble lagt i dekkoperasjonen er rystende.

Dramaturgisk pustes det liv i plottet ved å veksle mellom tidsepoker, og den sakte eskaleringen av en varslet katastrofe. Innimellom tenderer det narrative mot litt i overkant teknisk og tørt, men stort sett balanseres dette fint ved å beholde fokus på den jevne amerikaner som ble rammet så hardt av epidemien.

Les også Verdens mest ettertraktede mann! Uten ett eneste mannebein på Jorden, går samfunnet i ekspressfart lukt til Helvete.

Keaton er sedvanlig god som legen med samvittighet og et plaget privatliv, dog balanserer karakteren på kanten ved å fremstå nokså naiv og likandes. Peter Sarsgaard er FBI-agenten med et brennende engasjement, og en klar agenda, som ikke har tenkt å la «Big Pharma» slippe av kroken. Den juridiske dimensjonen krydrer plottet.

Mest interessant blant persongalleriet er Betsy (Kaitlyn Dever), en tvers igjennom arketypisk amerikaner, oppvokst med gudfryktige foreldre og drømmer om et bedre liv enn generasjonen før henne. Dagene går med til å slite i byens kullgruve, mens hun planlegger et annet liv sammen med jente-kjæresten. Det kontroversielle dobbeltlivet må hun for all del holde skjult for hennes erkekonservative foreldre.

Dopesick_6 Dopesick_2 Dopesick_8
<
>
Dopesick (Foto: Walt Disney)

Dopesick har nærmest grøsserelementer over seg, men det er ingen spøkelser eller monstre vi eksponeres for, kun menneskelig kynisme og grådighet satt i system, der folk høyt på strå på korsvei etter korsvei unnlater å stoppe helvetesilden.

Serien ville tjent på en strammere struktur, med færre (unødvendige) tidshopp, mens Levinson & co burde gått noen runder til på klipperommet og kuttet dødpunkter. Enkelte stereotype/endimensjonale karakterer kunne med fordel blitt mer komplekst fremstilt; manusforfatterne har gjort det litt for enkelt for seg.

Alt i alt et meget godt mareritt fra virkeligheten. En av årets mest opprørende serier – anbefales! 5 svake stjerner.

Anmeldelse er basert på de 3 første (av 8) episodene. Dopesick kan strømmes fra Disney+ fra den 12. november.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Dopesick_7 Dopesick_5
<
>
Dopesick (Foto: Walt Disney)

Karakter
Dopesick

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 12. november 2021
  • Regi: Barry Levinson
  • Med: Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Rosario Dawson, Will Poulter, Kaitlyn Dever
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 6:45 t.
  • Karakter: 5

1 hendelser på “Dopesick”

  1. Svein Olav Stornes

    Jeg synes at denne filmen er godt laget, dog litt overdrevet. Jeg er selv Oxycontin bruker – og har vært det i snart 15 år. Jeg bruker dem mot en sammensatt kronisk smerteproblematikk, for best mulig smertelindring, roterer jeg med jevne mellomrom med depottabletter som i Norge kalles DOLCONTIN, har en generisk utgave som heter MALFIN – i USA går disse under navnet «MS CONTIN». I serien opplyses det at OXYCODDON, virkstoffet i Oxycontin, er mer enn dobbelt så potent som Morfin. Dette er feil, stoffet regnes som 1,6 ggr mer potent. Smerteproblematikken førte til at jeg studerte Farmasi – jeg ønsket å finne ut om mest mulig når det gjelder smertestillende medikamenter. Jeg kjenner derfor også til hvordan Oxycontin blir misbrukt innen misbrukermiljøet. Det kan både «røykes» – ved at en legger tablettene på aluminiumsfolie og varmer opp på undersiden med en lighter, og inhalerer dampen. Noen «snorter» dem, dvs at de fjerner belegget ytterst som vist i serien, og knuser innmaten, som så suges inn i nesen. I Norge ligger prisen for Oxycontin – 80 mg på mellom 2-3 hundre kroner, altså billigere enn i serien. Jeg vet ikke om prisen som oppgis på det illegale markedet der er korrekt. Hva jeg KAN uttale meg om, er at Purdue Pharma utviklet et svært effektivt smertestillende medikament, som også finnes i en annen utgave, som kalles OXYNORM. Sistnevnte har ingen depoteffekt, disse virker raskt – og for slike som meg – anvendes disse ofte for «gjennombruddssmerter». Hva Rchard Sackler uttaler i serien: «Smerter er underbehandlet» var korrekt, også i Norge, inntil begynnelsen av dette århundret. Men, dersom smerter går over av seg selv etter en tid – er en gradvis avvenning langt fra så vanskelig og dramatisk som vises i serien. Uansett – jeg synes serien er godt spilt, dog litt overdrevet, men har mye sannhet i seg hva fremgangsmåtene til «Big Pharma» angår, spesielt i USA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Anmeldelse: Cruel Intentions, sesong 1

Nei, det er ikke all sex som selger!

Anmeldelse: Gladiator II

Ridley Scott gjentar bragden!

Anmeldelse: Landman, sesong 1

Woke-alarm!

Anmeldelse: Yellowstone, sesong 5, del II, eps. 1

Uforløst antiklimaks!

Anmeldelse: The Old Man, sesong 2

Kan de gamle mennene redde henne?

Anmeldelse: Lioness, sesong 2

Nå sitter den!

TIPS: Halloween 2024 – serie- og filmtips for en skummel aften

Anbefalte halloween-grøss

Anmeldelse: The Diplomat, sesong 2

Sprengkraft så det holder!

Anmeldelse: The Lincoln Lawyer, sesong 3

Gjeeeesp!

Anmeldelse: Ronja Røverdatter, del II

Jag har ingen dotter!

Anmeldelse: Road Diary – Bruce Springsteen and the E Street Band

Is There Anybody Alive Out There?

Anmeldelse: Lonely Planet

Pinlig dårlig!