Ryktene vil ha det til at tverr var han når han ble født, den godeste Clark Oderth Olofsson, og bedre ble det ikke når han fikk egne meningers mot og et større selvbilde og selvtillit enn Trump har (manglende) selvinnsikt!
En karrig februardag i 1947 kom han til verden, i Trollhättan, med en sterkt alkoholisert, kone- og barnemishandlende far, og en psykisk syk mor.
Mannen (som i dag går under navnet Daniel Demuynck) ble «verdenskjent» i Sverige på 1960-talllet, som notorisk bankraner, samt narkolanger, småsvindler og conman; alltid med et smil om munnen og en sjarmerende kommentar på lur. Inn og ut av fengslene bar det, og visstnok skal han ha klart å rømme hele 17 (!) ganger. Ekte verdenskjent ble han dog først i 1973, under det såkalte «Norrmalmstorgsdramat».
Da småkriminelle Janne Olsson (i Olofssons omgangskrets) ranet Kreditbanken på Norrmalmstorget i Stockholm, eskalerte det raskt til en gisselsituasjon. Om hvem er bedre (tenkte polisen) enn selveste Clark’en til å redde dagen? Inn bar det med Olofsson; men gisselsituasjonen tilspisset seg, og vedvarte nærmere én uke.
Etter at dramaet var overstått hadde flere av gislene sympati, og positive følelser overfor gisseltageren Olofsson. Herav oppstod den psykiske tilstanden kjent som «Stockholmsyndromet».
To år etter at Netflix annonserte dramaserie Clark, om Olofsson liv og levnet, slippes krimkomiserien nå på strømmetjenesten. Og du verden for en heidundrende heisatur det har blitt!
Verdens største narsissist?
Serien er basert på Clark Olofssons selvbiografi Vafan var det som hände, og legger da heller ikke skjul på at den tar for seg sannheten og løgnene til Olofsson. For mannen regelrett holdt på å koke over av sitt eget oppblåste ego.
Jo da, vi vet jo alle at Donald Trump er «The World’s biggest, and BEST, narcissist ever!», men innen den orange klovnen ble kjent så ranet Clark Olofsson (Bill Skarsgård) seg igjennom en bekymringsfri tilværelse.
Han livnærte seg fra små butikk- og bankran, samt lommetjuveri fra soltilbedere på stranden. Innimellom alle de kriminelle eskapadene løy og sjarmerte han seg inn blant samfunnets høyeste strå; og lå med ethvert (!) kvinneben han kom over. Myten vil ha det til at han debuterte som tiåring…
Olofsson spilles av Bill Skarsgård (sønn av legendariske Stellan Skarsgård). Skarsgård junior fikk sitt store gjennombrudd som überskummel klovn i remaken av Stephen King-klassikeren It (2017), og har de senere år blant annet gjort seg bemerket i HBO-serien Castle Rock, samt hovedrollen i den superbe Netflix-filmen The Devil All the Time.
Skarsgård fremstiller da også Olofsson med all den pondus og bravur som legenden, og myten om ham, bygger opp rundt. Han er som skapt for rollen som den litt enkle, livsbejaende, Medelsvensson, som kun ønsker å bli elsket av alle.
Til tross for (eller på grunn av?) en meget røff barndom simpelthen elsket Olofsson livet, kvinner (i alle former, fasonger og aldre), friheten og, ikke minst, seg selv. Han så på seg selv som Guds gave til menneskeheten, og at ingen forstod hans storhet og genialitet.
Så var han da også påpasselig med å ikke bruke finlandshette når han ranet banker – hvordan skulle han ellers bli kjent?
En leken roadtrip, med et knippe herlige karakterer
Jonas Åkerlund står for regien, samt medforfatter, og har valgt å presentere oss for den fullstendig outrerte, ekstreme, versjonen av rikskjendisen Clark Olofsson. Og det skal sies, underholdningsmessig fungerer det usedvanlig godt!
At Åkerlunds karriere stort sett består av musikkvideoer, og -dokumentarer (alt fra Roxette til Paul McCartney, Madonna og U2) skinner tydelig igjennom – på godt og vondt.
Han er veldig glad i raske kryssklippinger, stadige sceneskifter, brå avslutninger og kreative kameravinkler. Det hele helst akkompagnert med et høylytt musikkspor. Og tidvis føles da også miniserien som en lang musikkvideo, der vi i et fresende tempo hopper fra det ene ranet mer outrert og utrolig enn det andre, mens «pausene» fylles med sprit, dop og knulling.
Historien brettes ut med en rekke tilbakeblikk fra barne- og ungdomsårene, på en effektiv måte. Innimellom byr Åkerlund på klare tematiske brudd, ved at vi kastes rett inn i en eklatant musikkvideo eller en kreativ animasjonssekvens.
Seriens fremragende «krydder» består av et knippe bikarakterer som er fullstendig ubetalelige. Alt fra hippien Kurre Räven, Kaj-Robert, til overfladiske rikmanns-mor (og -datter) som begge «harves» over, den enfoldige politietterforskeren Tommy Pony (generelt kommer ikke svensk politi spesielt heldig ut av serien), og den beingale Hönsetjuven, til alle Clarks damer. I tillegg har Åkerlund & Co stålkontroll på tidskoloritten.
Det hele bindes sammen med Clark Olofsson som, i ettertid, ser tilbake på og forteller om sitt liv. Uten mye annen refleksjon enn at hans genialitet ble oversett og underkjent.
En krimreise i tant og fjas
Vi følger Clark relativt kronologisk, fra barnsben av, via de søkende ungdomsårene, til det evige livet på rømmen og stadig nye brekk (og «brudar»). Vi tar av oss hatten for hva mannen rakk over på noen hektiske år. Utallige bankran, over «hele» Europa, narkosmugling fra Midtøsten, sultestreik med påfølgende fengselsreform, roadtrip Europa rundt, utallige «brudar», gisseltagning, flere barn, en journalistutdannelse og hans utrolige møter med Sveriges statsministere Tage Erlander og Olof Palme.
En ekte røverhistorie som som oftest tar Clarks sympati, men etter hvert så smått begynner å pirke i hans egen psyke og beveggrunner. For jo visst var han nærmest elsket av et fjetret publikum, men like fullt var Olofsson en meget kontroversiell person; som var tiltalt (og dømt) for alt fra ran, tyveri, narkosmugling, legemsbeskadigelse og sågar et brutalt drapsforsøk.
Om personligheten kan minne om Leonardo DiCaprios vinnende vesen i Catch Me if You Can, så var Olofsson en langt mer brutal kriminell enn gentlemanssvindleren Frank Abagnale Jr. I hans kjølvann ligger det mange personlige tragedier.
Ser man så bort i fra alle menneskene han tråkket på, og forulempet, så er det ikke til å komme bort ifra at Åkerlund og Skarsgård han laget en fantastisk underholdende serie, om en svært spesiell mann som konstant levde livet som om det ikke eksisterte en morgendag. 5 bunnsolide stjerner til denne LSD-pillen av en serie!
Anmeldelse er basert på hele serien, som i sin helhet får premiere på Netflix den 5. mai.
Fakta:
- Netflix
- Release: 5. mai 2022
- Regi: Jonas Åkerlund
- Med: Bill Skarsgård, Adam Lundgren, Sandra Ilar, Vilhelm Blomgren, Peter Viitanen, Hanna Björn, Isabelle Grill, Alida Morberg, Björn Gustafsson, Malin Levanon, Sofie Hoflack, Alicia Agneson, Robin Nazari, Linus Wahlgren, Claes Malmberg, Alexander Karim, Christoffer Nordenrot, Daniel Hallberg, Rachel Mohlin, Henrik Lundström, Arja Saijonmaa, Hans Erik Dyvik Husby
- Genre: Krimkomedie
- Land: Sverige
- År: 2022
- Tid: 5:30 t.
- Karakter: 5
Hei, Odd-Kristian 🙂
Tusen takk for at du følger oss, og leser innholdet på L&B!
Vedr. demagogen Trump, så vil jeg vel mene at jeg har dempet meg noget det siste halvåret – bare tenk hvordan det vil bli om han stiller til valg på nytt… 😉
Ser poenget ditt – takk for tilbakemeldingen, og kos deg med “Clark”.
Hei Tor. Leser alltid dine anmeldelser med stor interesse..men, jeg tror nå alle har fått med seg din mening om Donald Trump. Det holder vel nå?