FM-radio er i ferd med å forsvinne. Det fases gradvis ut over det ganske land til fordel for DAB+, og da trenger du en radio med DAB+ mottak. Ellers får du bare inn nærradioer på FM, som fortsetter å sende på FM-båndet til 2022.
Det gamle FM-nettet fases ut til fordel for digitalradio i form av nettradio, og DAB+. DAB+ sendere erstatter FM og digitale sendere er plassert over alt i Norge. Innfasingen av DAB+ fortsetter i 2017 og innen utgangen av året skal du kunne høre DAB+ radio i hele Norge.
Onsdag 20. september slukkes NRKs FM-sendinger i Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus. 8. desember slukkes også de riksdekkende reklamefinansierte kanalene.
Dermed er største radiostasjonene som NRK, Radio Norge og P4, snart bare å finne på DAB+ og i store deler av landet er FM-sendingene allerede slukket.
Det betyr at du må kjøpe ny radio hjemme, på hytta, i båten, campingvognen, bilen og på jobb. Du kan selvsagt bruke internettradio, som kan strømmes fra mobilen med Bluetooth.
Den tradisjonelle radioen er forlengst blitt digital, og er samtidig en trådløs høyttaler for mobilen. Da får man FM-, DAB-radio og Spotify i en og samme boks, og et mangedoblet utvalget av radiostasjoner.
Med Bluetooth innebygget kan du skifte fra favorittprogrammet ditt på radio, til favorittartisten din på Spotify, Deezer eller Tidal med et tastetrykk.
Det finnes svært mange radioer å velge blant. De fleste av dem har FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting) og Bluetooth. Noen kan også kobles trådløst sammen med andre høyttalere, slik at man kan høre den samme musikken i flere rom. Såkalt multirom, men det gjelder som regel bare de dyreste.
De aller billigste er for enkle til å ha noe annet enn basisfunksjoner. Dessverre har de ofte dårlig lyd, og vi har i stedet valgt dyrere modeller i denne testen, i håp om å finne gull blant gråstein.
Les også: Test av DAB-adaptere til bil
Hva vi har testet
I denne testen har vi valgt 10 digitalradioer fra 2000 til nesten 4000 kr. De har mye til felles, som trådløs Bluetooth-strømming, appstyring og knapper man kan trykke på når mobilen ikke er innen rekkevidde.
Her har vi bevisst valgt bort de billigste radioene, og tatt med produsentenes mer påkostede modeller fordi de har flere funksjoner, og forhåpentlig bedre lyd.
I testen har vi lagt størst vekt på brukervennlighet og lydkvalitet. De må være enkle å bruke og levere god lyd både på tale og musikk. Noen radioene i testen kan kobles trådløst til ekstra høyttalere. Da kan man velge mellom stereolyd hvis det ikke finnes, eller multirom.
Hama DIR3110
Prisgunstig stereoradio
Hama-radioen er godt utstyrt, og et tilsynelatende godt kjøp.
Roberts Radio Stream 93i
For enkelhets skyld
Roberts-radioen er enkel å betjene og er godt utstyrt.
Tivoli Model One Digital
Digitalt tivoli
Tivoli Audio har digitalisert sin klassiske radiomottaker med hell.
Pure Digital Evoke H6
Perfeksjonert ergonomi
Pure-radioen er enkel å bruke og den kan brukes med batterier.
Sangean DDR-36
Bøllete sjarmør
Sangean-radioen spiller tøffere enn den ser ut, og er enkel å bruke.
Tiny Audio Stereo Wide
Mikro med stor lyd
Med alt ett kabinett, er Tinys mikroanlegg et fristende alternativ.
Jensen Buddy Stereo
Kraftfull stereoradio
Jensens kompakte stereoradio overbeviser med potent bass og enkel betjening.
Ruark R1 mk3
Den beste småradioen
Her er det ikke bare lydkvaliteten som overbeviser, utførelsen ligger også to hakk over konkurrentene.
Radionette Duett
Et komplett anlegg
Radionette viser hvorfor de stadig gjør det bra i tester med den mest komplette radioen.
Geneva Classic S
Den beste lyden
Geneva-radioen leveres i vakker trefiner som hinter litt om lyden.