PSB er først og fremst kjent for sine gode høyttalere. Men den kanadiske produsenten har også med hodetelefonmodellene M4U 1 og M4U 2 bevist å kunne sende godlyden rett i øret.
Nå har øreproppmodellen i Music 4 You-serien kommet. Som sine større brødre benytter de en teknologi PSB kaller Room Feel. Kort fortalt skal denne skape samme type romfølelse man får av et par gode høyttalere, uten at det er beskrevet nøyaktig hva den gjør. Muligens ligger det en liten faseforskyvning i det passive delefilteret, men det må være noe mer, da problemene dette normalt ville skapt er fraværende.
Proppene er en toveismodell, med et vanlig dynamisk høyttalerelement som håndterer bassområdet, mens et balansert armatur-element tar seg av de høyere frekvensene i overtoneområdet. Et slikt element har fordelen av veldig lav masse og dermed eksellent respons på raske transienter.
For å få plass til to elementer og et delefilter har proppene et større hus enn normalt, som stikker ut og legger seg på langs med øret. Likevel er vekten overraskende lav, slik at man ikke trenger å være redd for at proppene detter ut av øret. Bare pass på å legge kabelen rundt øret.
Kabelen er forresten avtakbar, og det følger med to stykker. Hvorav den ene har innebygd mikrofon og fjernkontroll, slik at du kan snakke håndfritt i mobilen og besvare og styre lydnivået direkte på kabelen. Denne kan også brukes til å bla frem og tilbake i en aktiv musikkspilleliste.
Det følger med seks ulike puter i totalt tre størrelser; tre i silikon og tre i ekspanderende skumplast.
Lydkvaliteten
M4U 4 gjengir musikken med en fyldig og behagelig klangbalanse. David Bowie synger et tårevått farvel med sangen Lazarus, og bassgangen kommer meget fint frem med PSB-proppene. Denne sangen gir meg gåsehud hver gang, og spesielt med god lyd. Som her.
Blåseinstrumenter, og da kanskje spesielt saksofon, nyter en meget stor og fyldig klang. Bare hør på Totti Berghs jazzperle In a Sentimental Mood fra albumet I Hear a Rhapsody fra 1985. Saksofonen låter forførende stort, uten å bli påtrengende. PSB-proppene låter nemlig aldri skarpt. Vel, hvis du ikke presser dem. Belastes de med for høy lyd, skjærer det litt i øret. Jeg har hørt propper som tåler mer juling, for eksempel Philips Fidelio S2. Men PSB har totalt sett bedre balanse, med en større mellomtone. Og den lille ekstra romfølelsen man får, er bare positivt. Det er ingen ekstrem effekt, ikke slik at lyden flyttes ut av hodet. Bare litt mer rom.
Overtoneområdet er litt mer tilbakeholdent enn jeg liker det. Cymbaler skinner ikke helt så mye som jeg ønsker, og den fantastiske stemmen til Melody Gardot briljerer ikke helt som den skal. For eksempel har den drøyt tusen kroner rimeligere FiiO EX1 mer energi i diskanten. Men den har ikke den forføreriske klangen til PSB, som totalt sett er en klart bedre ørepropp.
Konklusjon
PSB M4U 4 går rett i øret og sprøyter vellyden godt inn. Klangbalansen er av den fyldige sorten, med en deilig og varm bass, og et mellomtoneområde som følger opp. Instrumenter og sangstemmer låter meget forførende, og lydbildet er større enn vanlig.
Kabinettet som huser elementene er litt store, for å få plass til to elementer og et delefilter. Men de veier likevel ikke mye, og detter ikke ut av øret.
Hvis du leser andre tester som sier at PSB M4U 4 låter slankt i bassen, har vedkommende mest sannsynlig ikke brukt riktig pute. De låter nemlig ikke slankt i det hele tatt. Diskantområdet er derimot litt tilbakeholdent.