To fremtidsrettede bildeinnovasjoner har fått prege TV-utviklingen de siste årene. For det første har vi OLED-teknikken, som med sine organiske lysdioder byr på en dramatisk økning i kontrast i forhold til den aldrende LCD-teknologien. Deretter kom 4K UHD bildeformatet, som leverer hele fire ganger så høy oppløsning som dagens Full HD standard.
LG TV-en som vi tester her, er faktisk den første modellen på markedet som kombinerer begge disse teknologiene i en og samme TV. Slikt blir det knivskarpe bilder av!
Det har imidlertid tatt lang tid før teknikken kunne settes i produksjon, og i mellomtiden har konkurrenter som Samsung lansert topptrimmede modeller, som på tross av å være basert på tradisjonell LCD teknologi, byr på ganske ekstravagant bildekvalitet. Har OLED det som skal til for å heve bildekvaliteten til nye høyder?
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
Form
Den dyrebare TV-en ble levert i en stor og solid flight case, klargjort for en humpete tur rundt hos nordiske TV-testere. Innpakningen reflekterer det dyrebare innholdet, for maken til slank og lekker storskjerm skal du lete lenge etter! Til 65-tommer å være er den også overraskende lett: I teorien lett nok til å håndteres av en person, men kroneverdien og det tynne panelet tatt i betraktning, anbefaler vi å være to når man løfter den på plass.
Mange har et elsk/hat forhold til buede skjermer. Buefasongen har blitt mer vanlig de siste årene, godt hjulpet av Samsungs ukuelige fokus på ”Curved”. At også LG har valgt å fronte dette på sine OLED-TV-er kan bero på at de vil vise hva som er teknisk mulig (OLED-paneler kan i teorien bøyes eller til og med brettes sammen) og ”nytt”. Bueformen er også med på å gjøre selve konstruksjonen sterkere og mer motstandsdyktig mot fleksing. TV-en er omtrent like tynn som de tynneste smartmobilene, og dermed blir den mer ømfintlig for påkjenninger enn vanlige TV-er.
Brukervennlighet og finesser
65EG960V er i likhet med andre 2015-modeller fra LG utstyrt med deres nyeste WebOS operativsystem, som byr på et lekkert grafisk brukergrensesnitt og betjening ved hjelp av en Magic Remote pekefjernkontroll. Kontrollen er i år oppdatert med flere praktiske hurtigknapper for meny- og kildevalg. WebOS fungerer meget bra i daglig bruk og man blir raskt fortrolig med pekefjernkontrollen.
LG-skjermen er utstyrt med en stilig sentermontert fot. Ønsker du å henge TV-en på veggen, selger LG også en spesial veggbrakett, men du kan også vurdere den flate versjonen av TV-en, som vil selges under modellbetegnelsen 65EF950V.
På innholdssiden er LG-skjermen utstyrt med viktige apper som YouTube og Netflix, begge i oppdatert versjon. Netflix er den innholdsleverandøren som har kommet lengst med underholdning i 4K-kvalitet. Vi hadde gleden av å se flere episoder med spenningsserien ”The Blacklist” i ekte 4K Ultra HD kvalitet, og ble for å si det rett ut, ekstremt imponert. LG har også kunngjort at 65EG960 vil være kapabel til å gjengi enda bedre 4K-video i såkalt HDR-kvalitet når dette blir tilgjengelig, noe som er verdt å glede seg til.
Bildekvalitet
Vi har tidligere testet OLED-teknikken i 55 tommers Full HD format og blitt riktig imponert, men nå er det altså tid for en skikkelig 65-tommer med ordentlig Ultra-HD oppløsning. Tidligere erfaringer med OLED har vist at teknikken er i særklasse når det kommer til kontrast, og da tenker vi spesielt på den levende kontrasten mellom ulike partier i bildet.
Hva skjer så når man kombinerer denne teknikken, som gir suveren kontrast og fargegjengivelse piksel for piksel, med et Ultra-HD bildepanel som har hele 8,3 millioner av dem? Ikke rent lite. Selv om det etter hvert finnes mange gode LCD-skjermer med 4K-oppløsning, er det ingen av dem som når opp til OLED-skjermens imponerende bildeskarphet. Selv når vi sammenligner med Samsungs kritikerroste toppmodell JS9505, er det et relativt stort gap opp til OLED-skjermens suverene skarphet.
Det beste med LG-OLED-en er at den fremstår helt uanstrengt og behagelig å se på. Mange 4K (så vel som vanlige HD) skjermer går i fella ved å fremheve konturene på kunstig vis for å se mer imponerende ut, med det resultatet at de minste detaljene viskes ut. OLED-skjermen har ingen slike problemer, og får frem både de største og minste mikrodetaljene i bildet.
Bildegjengivelsen får en svært høy troverdighet som er nærmest prikk likt det originale opptaket produsentene så i studio. En eventuell ulempe må være at du også får med deg det regissøren IKKE vil du skal se! Hvis noen har glemt et malingsstrøk på kulissene, et hårstrå på skuespillerens hake eller sågar et støvfnugg på linsen – ja, så får du øye på det med LG-skjermen. Det er ikke tilfeldig at stadig flere av de profesjonelle aktørene nå bruker OLED som studiomonitorer! Nifst avslørende er bare fornavnet.
Forbedringspotensiale
Enda så fornøyd vi er med bildekvaliteten, er det ikke dermed sagt at LG 65EG960 er perfekt. Vi legger merke til en del midlertid innbrenning (image retention) i bildet. Lyse objekter, som for eksempel en hvit undertekst eller lys kanal-logo, kan av og til etterlate et omriss som henger igjen en stund etterpå. LGs egen, svært lyssterke innstillingsmeny er et eksempel på ting som sitter igjen en stund, selv etter at man har trykket dem vekk.
Vi kan også spore en svak tendens til ujevn lysfordeling, der bildet blir litt lysere ute i kantene, mens midtre del av bildet får et svakt grønnskjær. Denne svakheten erfarte vi også med 55EC930V, men her er det ikke like fremtredende. Vi spør oss selv, har det noe med bueformen å gjøre? Da vi ennå ikke har sett slike tendenser på flate OLED-skjermer.
Gjengivelsen av bevegelser er heller ikke perfekte. Enten det dreier seg om panorerende naturscener eller en ball på gressmatte, blir det av og til et rykk eller napp i bildet når LG-skjermen må følge kamerabevegelsene. Det later til at noen av de andre TV-produsentene fortsatt har bedre interpolering/bevegelsesutjevning enn LG.
En annen ting som er verdt å nevne (dog på høyt petimeter-nivå), er at skjermen bærer preg av en viss ”color banding” i gråtoneskalaen, det vil si at noen gråtoner glir inn i hverandre og ikke skilles fullstendig ut. Her har noen av de eldre skjermene med plasmateknikk en liten fordel. Utover det, er det lite å trekke for på bildekvaliteten.
Konklusjon
Her snakker vi virkelig om en TV som gir deg i både pose og sekk: Med suveren kontrast, bunnløst svartnivå OG knivskarpe detaljer som bare en 4K-skjerm kan gi, er LG 65EG960 en TV for de virkelige entusiastene. Vi kan med hånden på hjertet si at dette er den beste TV-en vi har testet! Pengesekken må riktignok være ganske stor for å ha råd! Men enten man har økonomien til det eller ikke, er det lov å glede seg over at TV-utviklingen tar et steg i riktig retning. Til neste år spår vi at langt flere produsenter går over til OLED, og da kan det hende at prisen tar et byks i hyggelig retning for alle som bryr seg om bildekvalitet.
Litt om OLED
OLED-teknikken gjør det mulig for en enkeltstående piksel å være fullstendig lys, mens bildepunktet direkte ved siden av kan være fullstendig slukket, noe som resulterer i en fenomenal bildedynamikk. I tillegg, fordi OLED-pikslene avgir både lys og farge samtidig, behøver de ingen ekstra lyskilde med flere lag av fargefiltre slik LCD krever. Derfor ivaretar OLED en meget presis fargemetning uavhengig av om det er lyse eller mørke scener som skal gjengis, enten du sitter rett foran eller 45 grader. Alt dette kan oversettes i praksis til en utrolig livlig, naturtro bildegjengivelse uansett om det er nyheter, sport eller film du vil se på.
Kalibrering av LG 65EG960 (v. Gorm Sørensen, Procal)
Denne TV-en har vi gledet oss lenge etter å teste, både med egne øyne så vel som vårt finkalibrerte måleutstyr! Uten videre dikkedarer koblet vi opp vår Klein K-10 lysmåler og CalMAN kalibreringsprogram, for å se hva LG-OLED-en duger til.
Vi starter med å gjenta et hjertesukk: Selv om LG har inkludert både ISF ekspertmodus og full CMS fargekalibrering blant innstillingsmulighetene, kunne menyene vært bedre tilrettelagt for proffe brukere. Kalibreringen blir i seg selv en tidkrevende prosess, da man må navigere seg frem og tilbake i et sammensurium av menyer. LG bør også vurdere en litt mer dunkel eller grå meny fremfor den blendende hvite de bruker nå. Man ser en tydelig «innbrenning» (s.k image retention) midt på skjermen akkurat der menyen kommer.
Videre noterer vi oss at skjermens gammainnstillinger ikke samsvarer helt med de faktiske målingene. 2.4 gamma resulterer for eksempel i ”black crush”, der de mørkeste gråtonene blir helt svarte og mister detaljer. Dette stemmer med våre tidligere erfaringer, nemlig at OLED-skjermene har imponerende svartnivå på det helt mørkeste, men altså drar med seg noen gråtoner ned i dypet. Vi vil naturligvis aller helst ha i pose og sekk – bunnløs svart, men med alle gråtonene i behold!
LG har med 65EG960 inkludert en ny gammainnstilling, BT1886, som skal gi optimal gråskala med moderne TV-produksjoner. Men heller ikke denne innstillingen samsvarte helt med standarden den skal representere. Derimot ”tracker” 2.4 innstillingen utmerket og vi valgte derfor å benytte denne ved kalibrering av skjermen.
Svartnivået er det vanskelig å si noe på: Vi måler ”Video black” til 0,0000 på vår måler, som er den mest sensitive på markedet. Det tilsvarer uendelig kontrast! Det beste av alt er at OLED-en også presterer å gjengi helt svart, selv når vi kjører et testbilde med en helt 100% hvit firkant rett ved siden av. Bedre blir det ikke.
Lysstyrken er også den meget god, om enn ikke like suveren. Det som er verdt å ta med seg, er at den maksimale lysstyrken varierer i forhold til størrelsen på objektet. Lysstyrken synker markant når man skal lyse opp hele panelet, noe som er tydelig når man betrakter skiløp, eller andre alpine actionsekvenser i snøfylte omgivelser. Dette vil kunne gi LG-OLED-en noen utfordringer der bildematerialet krever ekstra mye lys (f.eks. moderne HDR video). Men selv da er det i mange tilfeller snakk om kun mindre partier av bildet, som trolig vil fungere helt utmerket. Selv om noen av de mest lyssterke bak-LED skjermene har høyere lysstyrke, er LG-skjermen fortsatt foran når det gjelder absolutt svartnivå. Kombinert med rå kontrast og suveren bildeskarphet, er dette en TV for de virkelige entusiastene.
Last ned vår kalibreringsrapport for LG 65EG960V.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser