Da vi for knapt et år siden testet LGs nye OLED-TV 55EA980W, kunne vi knapt styre vår begeistring. Endelig var bildeteknologien som vi hadde snakket om i årevis blitt et faktum. I en TV man kunne kjøpe for penger. Riktignok mange penger: 70.000 kr kostet den ved lansering. Men bildekvaliteten var såpass ekstrem, med banebrytende kontrast og svartnivå at den på mange måter skapte en ny tidsregning innen TV. Vi var ikke i tvil: Dette ville vi se mer av, men gjerne til en pris som var lettere å svelge for folk flest.
OLED-TV til under 20.000 kroner
Nå har LG hørt våre bønner, og lanserer en ny 2014-modell, etter sigende basert på forgjengeren, men oppdatert på innholdsfronten med nytt brukergrensesnitt og forbedrede smart-tjenester. Og prisen har endret seg dramatisk. Fra å ha snust helt ned på 30.000 tallet for forrige modell, kan det vi tidligere har kalt ”verdens beste TV” nå kjøpes for knappe 20.000 kroner. Det låter nesten for godt til å være sant?
Den nye modellen heter LG 55EC930V og har fått en ny, buet og sølvfarget fot med innprentet OLED-logo, som etter vår mening ser mye penere ut enn forgjengerens gjennomsiktige plastsokkel. Høyttalerne er også flyttet til undersiden av kabinettet. Skjermen er fortsatt buet, men virker kanskje mindre fremtredende enn før, på grunn av den mer nedtonede sokkelen. Nytt av året er du også kan veggmontere 55EC930V, ved hjelp av vaierfestet LG OSW100 til 899 kroner, som festes med to skruer på baksiden.
LG WebOS operativsystem
WebOS er navnet på LGs nye operativsystem. Det innebærer et helt nytt grafisk brukergrensesnitt, med ganske lekkert, moderne utseende og morsomme animasjoner.
Det mest nyskapende ved WebOS er menystrukturen, som arrangerer innholdskategorier slik som TV-kanaler, smart TV apper som Netflix, Youtube og andre finesser i en ”kortstokk” der alt ligger lett synlig og tilgjengelig på menylinjen. Alt styres via LGs pekefjernkontroll, som gjør det lett å navigere i de ulike smartmenyene. Du kan også tilpasse menylinjen etter hva du selv liker å se på.
Trege menyer
Brukeropplevelsen med WebOS på 55EC930V er dog ikke udelt positiv. Denne modellen skal visstnok ha kraftigere prosessor enn forgjengeren, men umiddelbart virker den ikke raskere i bruk, snarere motsatt. TV-en vi har fått utdelt til test er et tidlig eksemplar rett fra fabrikken, og bærer preg av å være litt uferdig. Programvaren virker treg, og pekeren henger ikke alltid med.
Mens den nye menylinjen og navigasjonen blant innhold er meget lekker og intuitiv, er det litt mer tungvint når man skal gjøre innstillinger. Da må vi inn i en undermeny, som også den tar litt tid å laste. Dette må gjøres gjentatte ganger, da TV-en har det med å hoppe ut av menyene og ikke husker hvor vi befant oss.
Dette er som sagt en tidlig firmware, men vår foreløpige konklusjon må i alle fall bli at menysystemet, dog lekker å se på, er litt tungvint å bruke.
Bildekvalitet
Som vi allerede har vært inne på, representerer OLED et kvantesprang innen bildekvalitet, i hvert fall når det gjelder parametre som kontrast og svartnivå. Fordi skjermen har evnen til å være fullstendig (og da mener vi fullstendig!) svart når det kreves, uten antydning til lyslekkasjer eller blåaktige gråtoner slik vi opplever på vanlige LCD-TV-er, oppnår man en enorm bildedynamikk. Kontrasten, det vil si spennet fra helt mørkt til blendende lyst, blir følgelig veldig stor, og får bildet til å bugne av liv. På dette punktet er de fullstendig overlegne alt annet på markedet, inkludert de beste plasma eller bak-LED skjermene.
Selv om 55EC930V er en Full HD TV må den også forventes å takle en del vanlige, standard oppløste TV-kanaler. Det gjør den bare med varierende hell. Oppskalering og deinterlacing av våre SD opptak fra Get HD PVR bar preg av en del grums og støy i bildet, som en del av konkurrentene er flinkere til å rense opp i og ”vise fra sin beste side”. Som et eksempel kan vi ta Philips nye toppmodell 65PFL9809, som tross både høyere oppløsning og større skjermareal gjør en litt snillere jobb med SD-opptakene. Enda så knivskarp og kontraststerk LG-skjermen er, har den altså også en tendens til å fremheve svakheter i bildet.
Med HD-sendinger ser den derimot riktig så lekker ut. Her kommer Full HD-oppløsningen og den nærmest endeløse kontrasten virkelig til sin rett. Alt fra fotballsendinger til film blir en drøm å se på, rent visuelt.
Rykk og napp
Etter hvert som vi går 55EC930V nærmere i sømmene, og tester den med ulike typer bildemateriale, er det imidlertid et par ting som skurrer. La oss starte med bevegelsene. Tidligere rapporter fra amerikanske nettfora ga indikasjoner på at 55EC930V (nærmere bestemt USA-modellen 55EC9300) hadde tendenser til ujevne, hakkende bevegelser. Vi kan bekrefte at også vårt testeksemplar ser ut til å lide av dette syndromet, som virker spesielt fremtredende på 1080 interlaced materiale (typisk direktesendte HD-kanaler.): Akkurat i det bildet går fra stillestående til en panorering, eller fra panorering til stille igjen, eller når kameraet beveger seg både horisontalt og vertikalt, kommer det av og til et lite ”rykk” i bildet. For vår del var det de animerte introscenene i science-fiction filmen ”Blade Runner” som avslørte feilen.
LG har blitt gjort oppmerksom på problemet, og har angivelig forsøkt å rette opp dette med en firmwareoppgradering. Vårt testeksemplar lot seg imidlertid ikke oppdatere på vanlig måte, og vi fikk i stedet tips fra LGs nordiske avdeling om ulike innstillinger vi kunne prøve. Ingenting vi gjorde så imidlertid ut til å hjelpe på ”rykkingen”. Selv om noen tv-tittere er mer følsomme for problemet enn andre, er det åpenbart at slikt ikke bør forekomme på en high-end TV. Særlig når vanlige LCD-LED TVer vi sammenlignet med, taklet samme scener uten tilsvarende problemer. Dette bekrefter bare at uansett hvor godt selve bildepanelet og teknikken er, kreves det også en god ”bildemotor” i bunn som takler alt innholdet TV-en blir satt til å vise.
Etter å ha dannet oss et førsteinntrykk gikk vi (Gorm Sørensen og undertegnede) i gang med en grundigere visuell sjekk, samt målinger av 55EC930V. Forgjengeren 55EA980W var en eksemplarisk TV på alle måter, med utmerkede fabrikkinnstillinger opp av esken. Vi var derfor spente på hvor godt nykommeren ville stå seg mot referansen.
Au da! Det første vi merker ved en visuell gjennomgang, er at midtre del av skjermen har et tydelig grønnstikk. Store deler av gråskalaen, hele veien fra lys grått og opp til hvitt, har et tydelig grønnskjær over seg, som åpenbart skyldes en skjevhet i fargebalansen. Forhåpentligvis noe som lar seg finjustere vekk senere.
Såkalt image retention, midlertidig ”etterheng” av objekter som vises på skjermen, har også blitt et tema i de første brukerrapportene om 55EC930V. Vi kan også her bekrefte at vår OLED-skjerm viser tydelige tegn til dette, i form av rester etter kanal-logoer og lyse menyobjekter. Dette må dog ikke forveksles med permanent innbrenning, slik man kunne oppleve med en del eldre plasmaskjermer.
Testbilder med rutemønster viser dessuten at OLED-skjermen bruker et slags filter til å fremheve konturer. Annenhver linje blir litt forsterket i forhold til den ved siden av.
Vi sjekket også forsinkelse på HDMI-inngangene (såkalt input lag), som er et vesentlig parameter for de som spiller mye online-spill. Hvis TV-ens bildebehandling forsinker bildet for mye i forhold til det som skjer i realtid, kan det i verste fall ende med at motstanderen skyter deg først! Input lag ble målt til 100 millisekunder i standard bildemodus, hvilket er høyt, mens den dedikerte spillmodusen ga langt bedre målinger på rundt 40 ms.
Før kalibrering
Før kalibrering målte vi et gjennomsnittlig delta-avvik på 4,8 (bildemodus Expert1). For den som ikke vet hva delta-avvik er, så er det kort forklart en matematisk formel (DeltaE) som forteller oss hvor mye bildet avviker fra 100% korrekt fargegjengivelse, vektlagt etter hvordan øynene våre oppfatter farger. For eksempel er det lettere å se fargeforskjeller i lyse områder lettere å se enn i mørke områder, og øynene våre er mer følsomme for grønt enn blått. DeltaE formelen tar hensyn til dette og gir oss en god indikasjon på hvor korrekt bildet er forhold til gjeldende standarder. Alt under Delta 3 er godkjent, fordi feilene da er lite synlig for det blotte øye, mens 4,8 som vi målte i LG sitt tilfelle, forteller om klart synlige avvik. Dette skyldes et tydelig grønnstikk i senter av bildet, hvor det også mangler mye rødt i fargegjengivelsen.
Gråtoneskalaen er heller ikke lineær: Bildet gror igjen i svart, slik at mørke detaljer har en tendens til å forsvinne. I hvitt var det derimot for mye lys, med lik intensitet på de lyseste punktene. Da forsvinner detaljene i hvitt. Vi måtte derfor gjøre en grundig 20-punkts gråskala kalibrering for å få gråskalaen korrekt hele veien fra sort til hvitt. Dette i seg selv var ingen lett affære, da WebOS menysystemet gjør det vanskelig å hoppe inn og ut av innstillingene. WebOS menylinjen medfører nemlig at lysstyrken på skjermen endres avhengig av om man er inne eller ute av menyen (!) noe som gjør kalibreringen ekstra tidkrevende. Vi savner en bedre ”proff-meny” hvor man kan hoppe rett til de avanserte innstillingene. Menyene bærer også preg av litt hastverk ved oversettelse til norsk. ”Clear” (Klar) blir til slett og ”point” (punkt) blir til pek, og så videre.
Etter kalibrering
Etter kalibrering oppnådde vi en en klar og synlig forbedring, med betydelig jevnere fargebalanse. Delta-avvik gikk ned fra 4,8 til 1,3. Merk at dette er målt i senter av bildet. En grundig kalibrering kan altså rette opp i flere av svakhetene 55EC930V kommer med fra fabrikk, men ikke alle. Den litt ujevne fargebalansen fordelt utover skjermarealet gjør det vanskelig å få hele skjermen perfekt overalt. Kalibrering kan heller ikke rette opp i de synlige problemene med bevegelse – der må det en firmware-oppdatering til.
Du kan laste ned fullstendig kalibreringsrapport her.
Buet skjerm til besvær
De fleste har vel fått med seg at kurvede TV-skjermer er ”in” for tiden. Koreanske Samsung har gått i bresjen for buede skjermer, som de hevder skal gi en mer engasjerende og naturtro bildeopplevelse. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Kurven kan absolutt ha noe for seg, men kommer mer til sin rett på virkelig store TV-skjermer og projektorlerret. Du skal sitte veldig nær en 55-tommer for å nyte av den helomsvøpende effekten.
Buen har også sine bakdeler. LG har valgt et nokså blank frontglass til OLED-skjermen, som skaper en del refleksjoner av omgivelsene. Bueformen gjør at disse refleksjonene ”strekkes” utover skjermoverflaten, og egentlig blir mer sjenerende enn på en flat TV. Det blir litt som å se seg selv i et tivoli-speil. I tillegg fremhever bueformen at frontglasset ikke er fullstendig jevnt. TV-en er eksepsjonelt tynn og lekker, men det blir også et spenn i det tynne plastbelegget, som skaper en del vridninger i skjermoverflaten.
Konkurrenter?
Vi har fremhevet en del kritikkverdige punkter ved 55EC930V. Men vet vi egentlig om noen bedre skjerm til 20.000 kroner? Ikke nødvendigvis. Skal du ha en 55-tommer, er LG-skjermen utvilsomt en av de aller beste du kan kjøpe. Den største konkurransen kommer først og fremst fra LCD-LED skjermer med 4K-oppløsning. Vi har tidligere sagt at vi foretrekker OLED foran LCD med 4K, og det står vi ved, i alle fall så lenge vi snakker om 55″ størrelse. Men når du først skal bytte ut den gamle TV-en med en ny, kan det jo være verdt å vurdere en større TV? 55” er i ferd med å bli den nye folkestørrelsen, og regnes ikke lenger som en veldig stor TV.
Gedigne 4K skjermer som Sony Bravia KDL-65X9005, Panasonic TX-65AX800 eller den nye toppmodellen fra Philips, 65PFL9809, har ikke like overlegen bildekvalitet som LGs OLED på alle punkter, men de har alle til felles at de gir en større, skarpere og mer engasjerende bildeopplevelse, spesielt på film – og ikke minst glattere, mer sømløse bevegelser. Alle disse tre koster betydelig mer enn LG-skjermen, men poenget er at det fortsatt kan være andre TV-er som er verdt å vurdere. LG har riktignok større OLED-skjermer med 4K-oppløsning på vei, men disse blir vesentlig dyrere enn dagens modell. OLED er derfor ikke svaret i alle tilfeller helt ennå!
Konklusjon
Noen vil synes vi er i overkant strenge med LGs nye OLED-skjerm. Spesielt tatt i betraktning av at vi nærmest lovpriset forgjengeren, den tre ganger så dyre 55EA980W opp i skyene! La det ikke være tvil: 55EC930V er også den en knallgod TV, som på flere områder innehar referanse-kvaliteter. Spesielt når det gjelder svartnivå og kontrast, er den helt overlegen alle andre TV-er på markedet. På mange måter dreier det seg om et regelrett kupp.
Likevel er ikke alt slik vi forventer fra en high-end TV. LG-skjermen har dessverre ganske ujevn fargegjengivelse, og er ikke særlig god på bevegelser. Våre målinger levner heller ingen tvil: dette er ikke en like overlegen TV som den vi testet i 2013. Det kan virke som at LG, i sin iver etter å presse prisen på OLED ned til et prisnivå folk flest kan svelge – kanskje har gått litt fort frem. Å gå på kompromiss med kvaliteten for å få ned prisen på en high-end teknikk som OLED, blir litt som å helle ut babyen med badevannet etter vår mening. Og fordi vi vet at LG kan bedre enn dette, sparer vi toppkarakteren og vår uforbeholdne anbefaling på 55EC930V, inntil disse ”barnesykdommene” er kurert.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser