TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Action-videokameraer

Tøffere video med actionkameraer

Fest ferien til film fra førstepersonsperspektiv - med et actionkamera!

Av / 26.03.15 - 13:00
Action-videokameraer

YouTube renner over av videoer filmet fra førstepersonsperspektiv. Et såkalt action-videokamera gjør dette mulig, og det er ikke bare ekstreme skikjørere og fryktløse syklister som har glede av det.

Stadig dukker det opp oppfinnsomme videoer. Noen har satt et kamera på nebbet til en pelikan som lærer seg å fly. Dronefilming fra dronens perspektiv er også populært. Andre har valgt den farlige ruten ved å filme seg selv leke med løver i Sør-Afrika, mens dykkere lager videoer av seg selv klappe en tigerhai!

 

Actionkameraer_oppslag_2 Actionkameraer_oppslag_3 Actionkameraer_oppslag_5 Actionkameraer_oppslag_6 Actionkameraer_oppslag_1
<
>

 

Liten størrelse, lav vekt

Det som gjør action-videokameraene så fleksible, er først og fremst den lille størrelsen og lave vekten. Men også at det finnes mange ulike fester, til hode og andre kroppsdeler. Den stadig mer populære selfie-stangen, som gjør det enklere å ta bilde av seg selv med mobilkamera, finnes også til action-videokameraer, og dessuten finnes sugekoppfester, magnetfester, sykkelstyrefester og vanlig universalfester. Dermed kan du feste kameraet nært sagt hvor som helst, slik at det bare er fantasien som setter grenser for hva du kan filme – og fra hvilket perspektiv. Noen kameraer er vanntette i seg selv, andre har tilgjengelig undervannshus for marinedykking. Dette huset er også fint til å filme i ruskevær eller i raske hastigheter, da det beskytter kameraet mot smuss, men også gjør at kraftig vind ikke ødelegger lyden.

Annonse

Action-videokameraer har en ekstrem vidvinkel, som gjør at du garantert får utsnittet du sikter på (du har selvsagt ikke tid til å sjekke i søkeren til enhver tid!).

Kameraene tåler det meste på grunn av den lille størrelsen og lave vekten. De er enkle å bruke (trykk på en knapp og du er i gang), og de fleste koster ikke mye. Noen kameraer har innebygd GPS, slik at du kan se ruta du har filmet på kart i etterkant.

 

Hva kan de ikke?

Actionkameraene er ikke ment som en fullverdig erstatning til et vanlig videokamera. For det første er vidvinkelobjektivet ugunstig til portrettfilming og nærbilder, fordi bildet blir forvrengt. For det andre er objektivet gjerne lite og gir en god del bildestøy i innendørs og dempet belysning. Filmer du om kvelden, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden av. Flere av kameraene har dessuten ingen søker på seg, men noen av dem har dette tilgjengelig som en egen app til smartmobil eller nettbrett. Denne egner seg imidlertid dårlig når man skal gå rundt med kameraet, men er ment til å hjelpe med å vinkle kameraet riktig.

De færreste action-videokameraer har dessuten god lydkvalitet, da mikrofonen er begrenset. Enkelte kameraer har derfor inngang for ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en bærbar PCM-opptaker (diktafon) ved siden av.

 

Rullende lukker

Alle actionkameraer har såkalt rullende lukker, som betyr at bildet fanges gradvis ovenfra og ned. Dette vil forårsake noe bildeforvrengning (vingling) under raske bevegelser, som er uunngåelig under ekstrem bruk. Alle actionkameraer har dette, men raskere bildefrekvenser (bilderammer i sekundet) vil redusere effekten.

 

Utstyr

Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.

 

Angående batteritid

Batteritiden varierer fra rundt 1,5 til 2 timer i normale temperaturer. I vinterkulda reduseres kapasiteten fort til rundt halvparten. Det kan derfor lønne seg å kjøpe flere batterier, og ha disse fulloppladet når du skal legge ut på tur.

Det må nevnes at ingen av kameraene vi tester her har ekstern batterilader, kun en USB-ladekabel for tilkobling til PC (eller ekstern USB-lader). GoPro og Sony er de eneste med utskiftbart batteri og mulighet for å kjøpe ekstern batterilader, slik at ekstrabatterier kan lades mens kameraet er i bruk.

 

Ny toppmodell fra GoPro

Fjorårets beste og mest avanserte action-videokamera, GoPro Hero3+ Black Edition, har fått sin erstatter i form av Hero4 Black Edition. Dette har blitt en tusenlapp dyrere, og truer nå 5.000-kronersgrensen. Dette er mye for et slikt, og vi er derfor meget spent på hva det kan. Blant annet kan det filme i 4K Ultra HD-oppløsning i inntil 30 bilder i sekundet (fps), mot forgjengerens 12 fps, som ikke kunne brukes til noe.

Andre nye actionkameraer som har kommet på markedet så langt er ikke like dyre, og ingen av dem kan filme i 4K. Det vi da vil finne ut, er om Hero4 Black er så mye bedre at det er verdt 5.000 kroner.

 

Øvrige nye kameraer

Contour har ikke fått noen ny toppmodell siden +2, som vi testet i nr 2 2013, men har derimot lansert en ny innstegsmodell i form av Roam3. Denne er skal være kvalitetsmessig ganske lik +2, bare uten Bluetooth, GPS og undervannshus. Til gjengjeld er kameraet vanntett ned til 10 meter.

HDR-AZ1 er Sonys minste actionkamera. Vi hadde håpet å få med FDR-X1000VR, som med 4K-filming i 30 fps er en direkte konkurrent til GoPro Hero4 Black, men dette var ikke leveringsklart til testen (begynnelsen av februar). Det blir likevel spennende å se hva minstebror har av ytelse under panseret.

Drift Stealth 2 er en direkte konkurrent til Contour Roam3. Værbestandig i seg selv, men undervannshus kan kjøpes i tillegg, om du ønsker å ta det med på 40 meters dyp.

Polaroid Cube er et morsomt, knøttlite kamera, med den enkleste brukerflaten av alle. Trykk én gang for foto og to ganger for filming. Kameraet festes til magnetiske flater.

 

Video av testen

Her er en testvideo fra de ulike kameraene. Forskjellen i videokvalitet mellom det beste og dårligste kameraet er større enn den virker, da YouTube komprimerer og introduserer støy.

 

Slik testet vi

Alle kameraene har blitt montert på stativ og fikk filme i både innendørs og utendørs omgivelser. De har også blitt festet til håndholdt bom, for å se hvordan de takler bevegelser. Til slutt har kameraene blitt festet til panseret på en bil, som har kjørt en løype på asfalt og snø i vanlig dagslys.

Vi har ikke testet stillbildekvaliteten.

Polaroid Cube

Morsom terning

Polaroid Cube er et artig, terningformet kamera, som er lett å få med seg på turen. Videokvaliteten er ikke all verden, men det funker.

Dette kameraet er meget lite og lett, og enkelt i bruk. Festes enkelt til metalliske flater, og det finnes fester å få kjøpt til ulike situasjoner.
Lyden er innestengt, og videokvaliteten er heller ingenting å skryte av. Batteriet er ikke utskiftbart, og kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader.
Les hele testen

Drift Stealth 2

Bra på det meste

Minstemann fra Drift er kompakt og vannavstøtende. Dette er også kameraet med de lyseste innendørsbildene.

Drift Stealth 2 har lysere innendørsvideo enn sine konkurrenter. Lyden er grei, med klar tale. Batteritiden er meget bra, og vi liker at objektivet kan dreies.
Dekselet til minnekortet og USB-utgangen er litt hardt å skru av. Lyden kan bli noe slank, og man får ikke saktefilm med HD-oppløsning. Litt gulstikk i bildet.
Les hele testen

Contour Roam3

Vanntett uten hus

Contour hevder å ha laget sitt beste kamera hittil. Og det er ikke småtteri, for det er nemlig billig.

God videokvalitet. Kan brukes på 10 meters dyp uten undervannshus. Gode innstillingsmuligheter via datamaskin, og objektiv er 270 grader dreibart med lasersikte.
Alle innstillinger må gjøres med kameraet tilkoblet PC eller Mac. Kameraet kan ikke styres med mobiltelefon, og det mangler søker. Elendig lyd må også nevnes.
Les hele testen

Sony HDR-AZ1

Kompakt og brukervennlig

Sonys hittil minste actionkamera er godt rustet med funksjoner. Et spennende valg!

Kameraet er kompakt, og det er enkelt i bruk. Spesielt om det styres fra mobiltelefonen. Bildekvaliteten er god, og lydkvaliteten er superb – når det ikke blåser.
Bildene har litt å gå på hva skarphet gjelder. Kameraet kan ikke brukes mens det er tilkoblet lader. Ved vind må undervannshuset brukes, ellers overstyrer lyden.
Les hele testen

GoPro Hero4 Black Edition

Feier gulvet med resten

Blant high-end actionkameraer ser GoPro ut til å ha dratt fra røkla med Hero4 Black Edition. Det er dyrt, men pokker så bra!

Markedets klart beste actionkamera har bedre videokvalitet enn noen vi har testet før, og du kan velge mellom et vell av oppløsninger og innstillinger. Pluss for 4K i 30 fps og 1080p i 120 fps!
Kameraet er dyrt, og batteritiden er ikke all verdens. Selv om lydkvaliteten er bedre enn tidligere, finnes det konkurrenter som gjør jobben bedre.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme