TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bluesound Node Nano (N030)

Her er Bluesounds billige streamer til stereoanlegget

Det trenger ikke å være dyrt å koble streaming til stereoanlegget. Faktisk er det billigere enn noensinne. Node Nano er Bluesounds alternativ.

Av / 21.10.24 - 08:00
Bluesound Node Nano (N030)

Lyd & Bilde mener

  • Streaming i HD-kvalitet, samt multirom på det eksisterende anlegget. Spesiell skarp pris.
  • Antall inn- og utganger er skåret helt inn til benet. Dyrere enn de billigste konkurrentene.

Bluesound, som er søsterselskapet til NAD, har laget mange vellykkede strømmemottakere. Blant dem jubileumsmodellen Node X, og senest strømmeforsterkeren PowerNode Edge.

Men adgangsbilletten har hele tiden vært forholdsvis dyr. Og det er dette den nye begynnermodellen Node Nano (N030) skal rette opp.

Bluesound Node Nano (N030) 1
Fem touchfelt på toppen gir adgang til de aller mest basale funksjonene. (Foto: Bluesound)

Designmessig gjør Bluesound Node Nano ikke mye vesen av seg. Den lille sorte plastboksen kunne like godt ha vært en nettverks-switch eller et hybridmodem. Men den vil nok likevel ofte bli lagt bort for å bli betjent via mobil-appen.

Hvis man skulle la den stå fremme, kan de mest basale funksjonene (lydstyrke, avspilling og pause) styres med fem touchfelter på toppen av enheten.

På baksiden finner man analoge og digitale lydutganger (stereo RCA, optisk Toslink og koaksial). Det er også Ethernet-port og USB-A-port til en ekstern disk eller flashminne. Men det er også alt.

Annonse

Bluesound Node X hadde HDMI-inngang for TV og en kombinert analog/optisk inngang. Men inngangene er fjernet her. De eneste måtene å få lyd inn i Node Nano er via nettverket og med Bluetooth.

Bluesound Node Nano (N030) 2
De større modellene har flere lydinnganger, men de er spart bort her. (Foto: Bluesound)

Hodetelefonutgang leter man også forgjeves etter, men det gir god nok mening, da kablede hodetelefoner normalt vil være koblet til den etterfølgende forsterkeren. Node Nano har dessuten tilkobling for trådløse hodetelefoner med Bluetooth.

Heldigvis er det ikke spart på lydsiden. Her brukes samme fine ESS Sabre 9028Q2M DAC-krets som i den mer enn dobbelt så dyre Node X. Og det kan høres.

Les også Liten endring – stor forbedring Hvis du mangler strømming på anlegget, er Bluesound Node X en perfekt løsning. Og nå med enda bedre DAC.

Støtter MQA

Bluesound og moderselskapet NAD har tradisjonelt vært en av de mest trofaste støttene for MQA-formatet. Og det er helt spesielt at man kan finne MQA-dekoding på et så billig apparat som Bluesound Node Nano. Med i bildet hører rimeligvis at NAD i 2023 kjøpte MQA av Meridian. Men også at MQA mistet sin store base da Tidal valgte å skifte til FLAC til høyoppløst musikk. Dette skiftet er fortsatt i gang.

For øvrig støtter Bluesound alle relevante strømmetjenester: Spotify, Deezer, Qobuz, Apple Music – og altså Tidal. Akkurat som konkurrentene Sonos og HEOS (Denon/Marantz).

Lydkvaliteten

Selv om prisen er den halve, har Bluesound Node Nano en del av elektronikken til felles med den mer eksklusive Node X. Ikke minst ESS Sabre-digitalkonverteren som spiller en stor rolle for totalinntrykket.

Vi har primært vurdert Node Nano via analogutgangen som digital signalkilde. Her ble den koblet til min NAD C 658 forforsterker, (som også har innebygd BlueOS-modul) som dyrere referanse. Node X ble også vurdert som ren digital lydkilde via NAD-ens innebygde DAC. Forskjellene var imponerende små.

Bluesound Node Nano (N030) 3
Generasjoner møtes. Hvis du har en velfungerende forsterker fra før – for eksempel den legendariske NAD 3020 – kan Node Nano gi den moderne strømmemuligheter. (Foto: Bluesound)

Bluesound Node Nano er en ganske billig enhet, men det er på ingen måte overkill å koble den til en forsterker i det høyere sjiktet av prisskalaen.

Lydbildet er til enhver tid behagelig og musikalsk, og det er overraskende hvor godt den formidler opplevelsen av å lytte til musikk i et tredimensjonalt rom.

Låter dyrere enn prisen

Ved lengre tids lytting kommer de små forskjellene for dagen. Det kommer ikke som en overraskelse at den langt dyrere NAD fortsatt gjør det litt bedre enn den kjempebillige Node Nano. Men det er altså en forholdsvis liten forskjell. Langt mindre enn prisforskjellen.

Forskjellen handler først og fremst om gjennomsiktigheten. Bluesound tegner et riktig godt bilde av rommet og den akustiske scenen. Men luften virker så å si klarere og mer gjennomsiktig på den dyrere NAD-en. Det er mer plass mellom instrumentene, og man fornemmer bedre dimensjonene.

Bluesound Node Nano (N030) 4
Node Nano kan også brukes til skrivebordanlegget med et par aktive høyttalere. (Foto: Bluesound)

Til gjengjeld er Bluesound Node Nano faktisk et litt morsommere selskap enn den dyrere digitalinngangen på NAD-en. Det er litt mer varme og rockefornemmelse over Bluesound. På en låt som MTV-opptaket av Eagles’ Hotel California blir det nesten for tungt. Men kun nesten.

Konkurrenter

Strømmemottakere er en kategori i vekst innenfor alle prisklasser, men i basic-segmentet er det én konkurrent alle må se seg sammenlignet med, og det er WiiM, som har imponert med den ene fremragende og billige strømmeenheten etter den andre. WiiM Pro er på de fleste punktene en direkte konkurrent til Bluesound Node Nano, men koster halvparten. WiiM Pro har imidlertid ikke et så utbygd multiromssystem som Bluesound og heller ikke MQA, hvis man altså kan finne noen filer i det formatet.

Les også Den beste budsjettstrømmeren Med både Chromecast Audio og AirPlay 2, er Wiim Pro den beste musikkstrømmeren i klassen.

Konklusjon

Bluesound Node Nano (N030) er et naturlig svar på den økende konkurransen i det betalbare sjiktet av markedet for musikkstreamere. Den er billigere enn noen Node-enhet til dags dato og virkelig vellydende. Prismessig gir WiiM den kamp til døren – og et stykke videre. Men det setter tingene litt mer i balanse at Bluesound har et utbygd multiroms-økosystem og en brukervennlig app.

Bluesound Node Nano (N030) 5
Node Nano betjenes enklest med et nettbrett eller en mobil. (Foto: Bluesound)

Omkostningen ved den lave prisen er at antallet tilkoblinger er skåret ned til et absolutt minimum. Du må unnvære HDMI- og analoginngang, og en fysisk subwooferutgang er også sløyfet. Node Nano er bare egnet til å utstyre det eksisterende anlegget med streaming. Noe som ligner et velvalgt kompromiss.

Lydmessig ligner Node Nano den langt dyrere Node X, som i sin tid fikk toppkarakter. Når Nano likevel må nøye seg med et femtall, skyldes det den økte konkurransen siden den gang.

Bluesound Node Nano (N030) 6
(Foto: Bluesound)

Karakter
Bluesound Node Nano (N030)
Basic

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Kompromissløs lyd i lomma

Full kontroll

Her er Denons løsning på Sonos-kaoset

Små bokser med stor lyd