*Dette er en gammel test. For en nyere test av lydplanker, klikk her*
Du har nettopp kjøpt den rålekre TV-en du har drømt om. Du kobler den opp og betrakter det fantastiske bildet. Men straks du setter på kveldens storfilm, slår det deg at det er noe som skurrer. Bokstavelig talt. For lyden suger. Opplevelsen som skulle bli så stor, er redusert til et irritasjonsmoment.
Man kan nesten ikke gjenta det ofte nok: Flat TV er lik flat lyd. Og TV-ene ser ut til å bare bli flatere. De fleste nye TV-er har dessuten høyttalerne på baksiden, for å gjøre rammen så liten og snasen som mulig. Mens bildekvaliteten når nye høyder hvert år, lider lydkvaliteten stadig mer.
Lydplanker
Det er viktig å være klar over at lyden er halve opplevelsen. Men om du gremmes over tanken på mange høyttalere rundt i rommet og kabler trukket overalt, så frykt ikke. Mye løses med en lydplanke. Som navnet tilsier, er dette en planke med innebygde høyttalere og nødvendig forsterkning. Flere av dem forsøker å simulere surroundlyd, ved å prosessere lyden slik at den vokser seg utover lydplankens fysiske plassering. Noen lydplanker har en ekstern basshøyttaler (subwoofer), som plasseres et sted på gulvet.
Lydsokler
Lydplanker flest egner seg best for veggmontering. Har du TV-en montert på veggen, festes lydplanken under denne. Om du derimot har TV-en stående på et møbel, vil en lydsokkel kunne være en bedre løsning. Denne er dypere enn en lydplanke, og fungerer som en sokkel som TV-en står oppå. Dermed slipper du en planke som ligger i veien for nedre kant av TV-en, og det inkluderer ofte den infrarøde fjernkontroll-mottakeren. Siden lydsokkelen på grunn av sin ekstra dybde har større fysiske mål enn en lydplanke, har den plass til ett eller flere basselementer montert på undersiden. Dermed gjengir den en dypere og fyldigere bass enn en tilsvarende lydplanke uten ekstern subwoofer.
Et stort utvalg
Utvalget lydplanker og lydsokler har etter hvert blitt veldig stort, og de finnes i flere prisklasser. Fra under tusenlappen og opp til over 20.000. Vi har skrapt sammen et representativt utvalg ulike planker og sokler innen det vi mener er et fornuftig prissegment. Det betyr at ingen av dem er dyrere enn 7.000 kroner, og vi har tatt med noen modeller uten separat subwoofer helt ned til 2.000 kroner. Billigere enn dette anbefaler vi ikke, og har du høyere budsjett enn 7.000, anbefaler vi å heller vurdere et surround- eller stereoanlegg med kraftigere og større lyd.
I tillegg til sedvanlige lydplanker og -sokler har vi tatt med Sonos Playbar (5.198 kr), en lydplanke først og fremst beregnet på musikk og strømming, og dessuten hybridplanken Philips HTL9100 (5.790 kr) med avtakbare, trådløse bakhøyttalere som gjør den til et mer seriøst hjemmekinokompromiss.
Slik testet vi
Alle lydsoklene har blitt testet med både film og musikk, både med optisk kabel og med HDMI på de som har dette – noe slett ikke alle har. Til formålet har vi brukt ”Star Trek Into Darkness” på Blu-ray spilt via Electrocompaniet EMP 2 Blu-ray-spiller, samt utvalgte musikkspor (Wilco – ”Jesus, etc.”, Heather Nova – ”Valley of Sound” og Ola Gjeilo – ”North Country II”). De fleste lydplankene i denne testen har dessuten innebygd Bluetooth, som vi også har testet. Bluetooth har vært testet med musikk lagret ukomprimert på en iPhone 5. Sonos Playbar har blitt testet med musikkstrømming via DLNA.
Obs!
Ikke alle lydplanker støtter alle lydformater. For eksempel er det mange som ikke støtter DTS-signaler, og enkelte støtter heller ikke Dolby Digital. I så fall bør du gå inn i TV-ens eller Blu-ray-spillerens oppsettmeny og sette digitalutgangen til PCM i stedet for bitstream.
Philips HTL9100
Ekte surroundlyd
Med mulighet for å ta av sidehøyttalerne og plassere dem bak, gir denne lydplanken ekte surroundlyd i stua!
Sony HT-ST3
I tynneste laget
Den tynneste lydplanken vi har sett er lekker å se på. Dessverre blir lyden i tynneste laget.
LG NB5530A
Mer for øyet enn øret
Lydplanken fra LG er lekker å se på. Men dens tynne mål gjør den mindre egnet til god lyd.
Sonos Playbar
Best på musikk
Testens mest avanserte lydplanke er best på musikk, som strømmes via DLNA.
Yamaha YSP-1400
Heftigst uten sub
Dette er lydplanken som låter heftigst blant de uten subwoofer. DSP hjelper på, og brukervennlighet er topp.
Yamaha YAS-152
Ormen lange
Denne lydplanken er lang og passer med store TV-er. Den kan fjernstyres fra smartmobilen!
JBL SB200
Bedre enn ventet
Testens billigste planke er meget enkel, men kan strømme musikk trådløst via Bluetooth og er en kraftig forbedring fra vanlig TV-lyd.
Onkyo LS-T10
Naturlig velklang
Lydsokkelen fra Onkyo er den mest vellydende vi har hørt under 5.000 kroner.
Panasonic SC-HTE80
Kortpustet minstemann
Testens minste lydsokkel er godt utstyrt, men blir fort kortpustet.
Bose Solo
Idiotsikker sokkel
Den kompakte Bose Solo er omtrent umulig å koble feil og er idiotsikker i bruk. Dette fordi den komplett mangler innstillinger og funksjoner.
Philips HTL4110
Vellydende gjerrigknark
Philips sin nye lydsokkel er testens billigste. Men den er nokså stor, og har Bluetooth med NFC-kommunikasjon.