Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste TV-er

Stikkordene for årets nye TV-modeller er skarpere bildekvalitet, bedre brukervennlighet og fremfor alt – mer underholdning å velge blant enn noen gang før!

Skrevet av / 09.11.15 - 06:00
Årets beste TV-er

TV-ens rolle som underholdningssenter har ikke blitt mindre med årene – snarere tvert imot. Stadig flere velger TV-skjermen når vi skal hygge oss, og antall timer foran skjermen øker i snitt. Ikke direkte positivt for folkehelsa, men glade nyheter for de som lager TV og innhold!

 

Mer interaktiv TV-opplevelse

Et viktig steg i utviklingen er at TV-en har blitt mer interaktiv. Foruten å ha både kabel, parabol og vanlig antenneinngang har TV-en internettilkobling og egne smart-applikasjoner (apper) om bord. Sistnevnte kategori er den som øker aller mest. Inntoget av strømmetjenester og apper har gjort at brukervennlighet, fjernkontroll og menysystemet på TV-en, blir stadig viktigere. Strømmetjenester som Netflix og HBO gir tilgang til et bredere spekter av underholdning, og har på sett og vis gjort det mer «trendy» å følge med på favorittseriene. Det har til og med blitt mer sosialt akseptert å ha en stor TV på veggen!

 

Større og skarpere med 4K

Det såkalte 4K/Ultra-HD formatet har blitt langt mer utbredt i 2015: Prisene synker og utvalget øker. Derfor er det dette segmentet vi har konsentrert oss om å teste i år. Med fire ganger så mye bildeinformasjon som Full HD (3840 x 2160 piksler mot 1920 x 1080 piksler) byr 4K på en vesentlig skarpere bildeopplevelse med en imponerende mengde detaljer. Tilgangen på innhold med riktig oppløsning øker også jevnt og trutt. Netflix har for lengst omfavnet 4K, og til neste år (endelig!) ventes det nye 4K Blu-ray formatet.

 

Billig eller dyr TV?

Som vanlig er det en sammenheng mellom pris og kvalitet. Prisen avhenger av skjermstørrelsen, samt type og kvalitet på bildepanelet. Prisen på de sylskarpe TV-ene er ikke så avskrekkende som de var ved introduksjonen for et par år siden. Mens du måtte punge ut med 40.000-50.000 kroner for de aller første 4K-skjermene, kan du nå få en 55-tommer med brukbar ytelse helt ned mot 10.000 kroner hvis du er heldig.

TV-ene i budsjettklassen har likevel sine svakheter. Bildekvalitet handler om mer enn bare oppløsning – det kreves også god kontrast, svartnivå og fargegjengivelse for å gi fullt utbytte på spennende filmer og TV-serier. For ikke å snakke om sport eller naturprogrammer. Det er her du vil merke forskjellen i kvalitet best. De dyrere TV-ene har bedre bildepaneler med større kontrast og bedre svartnivå, og som regel en jevnere lysfordeling. Desto større skjerm du vil ha, desto mer teller kvaliteten.

Og stor TV vil folk ha: Leser man salgstallene fra elektronikkbransjen, kan det tolkes som at 55” er i ferd med å bli det nye 46”, og at skjermer fra 65 tommer og oppover etterhvert vil bli det nye folkeformatet! Det koster ikke lenger «1.000 kr per tomme» å få en stor TV på veggen. Vi anbefaler en 65” eller større dersom du vil ha full glede av den økte oppløsningen som 4K gir.

Den en gang eksotiske og uoppnåelige OLED-teknikken er også i ferd med å dale i pris: De som ønsker seg den ultimate TV-en anbefales å sjekke ut kombinasjonen av OLED og 4K-oppløsning!

 

Vurderte produkter

Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste TV-er:

Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Årets beste TV, budsjettklasse

Panasonic TX-CX700_990

Panasonic 55CX700E/CXC725

Panasonic 55CX700 er en TV med toppklasse-ytelse til mellomklasse pris. En tvers igjennom god TV!

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 14.995
Web: panasonic.no
Les testen her

Dette er første gang vi tester Panasonics 2015-modeller med det nye Mozilla Firefox brukergrensesnittet. Og det gir absolutt mersmak: Panasonics gamle app-meny med rutesystem var veldig tregt og modent for utskifting. Det nye menysystemet virker mye raskere og mer intuitivt å bruke: Et trykk på Apps-knappen bringer opp sirkelformede hurtigvalg-ikoner på skjermen, som alle representerer snarveier til ulike typer innhold.

 

Bildekvalitet

Svartnivået er forbilledlig bra – ikke helt like kullsvart som en OLED eller plasma, men tett på! I tillegg kan den kvittere med knallsterk – skikkelig Blenda-hvit – lysstyrke om det behøves. Dermed legges alt til rette for at man kan nyte film og TV-serier på kveldstid, eller se sport på dagtid med mye lys i rommet.

Panasonic har tradisjonen tro lagt vekt på en nyansert, naturtro og ikke altfor overdreven fargegjengivelse. 55CX700 har en veldig nøytral fargepalett der alle nyanser kommer godt frem. De har heller ikke falt for fristelsen til å overdrive bildeskarpheten: Her er ingen tendenser til å øke konturskarpheten eller fremheve detaljer i altfor stor grad. Dette resulterer i et bilde som er behagelig og avslappende å se på.

De positive visuelle inntrykkene ble bare bekreftet når vi tok frem kalibreringsutstyret. 55CX700 måler allerede svært bra rett fra fabrikk, eller ”ut av esken” som vi liker å si.

 

Lydkvalitet

I tillegg til flott bildekvalitet er TV-en utstyrt med et klart godkjent lydsystem. Undermonterte høyttalere samt en ekstra bass på baksiden sørger for klar og fyldig tale, men sprenger ikke akkurat lydmuren. Vi anbefaler som vanlig en separat lydplanke eller surroundanlegg dersom du vil ha lydkvalitet som matcher bildet.

 

Konklusjon

Panasonic 55CX700 er en TV som gjør veldig mye riktig, og det til en fornuftig pris. Dermed kan vi trygt gi den en spesiell anbefaling!

 

Årets beste TV, toppklasse

Samsung-UE55JS8505

Samsung UE55JS8505

Samsungs 8-serie har lenge vært populær for sin kombinasjon av design, god brukervennlighet og høy ytelse. Årets modell JS8505 har dessuten riktig lekker bildekvalitet!

 

Samlet vurdering: 6
Pris: 19.995 kr
Web: samsung.no
Les testen her

55JS8505 kommer med det nye operativsystemet Tizen om bord. Systemet er både lekkert å se på og arbeider raskt. JS8505 er utstyrt med en Quad Core prosessor som gjør at applikasjoner og menyer regelrett suser forbi på skjermen! TV-en starter umiddelbart når du trykker på knappen, og lar deg hoppe direkte fra app til app uten forsinkelser. Den nye fjernkontrollen har også fått pekefunksjon, som forenkler navigasjonen betraktelig.

 

Briljant bildekvalitet

De såkalte S’UHD modellene fra Samsung er tradisjonelle LCD-skjermer av det topptrimmede slaget. Med avansert Quantum Dot teknikk har Samsung klart å skvise enda flere fargenyanser og økt kontrast ut av bildepanelet. Kombinert med ekte 4K-oppløsning blir resultatet riktig lekkert. HDTV-testsendingene våre ser glassklare ut, men når vi bytter til Netflix med 4K-oppløsning, er det virkelig som å fjerne glasset.

Samsung har i tillegg sørget for å ”sprite opp” fargegjengivelsen litt. S’UHD bildepanelet er nemlig i stand til å vise flere farger enn det ligger i dagens bildesignaler. Bildebehandlingen legger derfor til de ekstra nyansene på egen hånd. Normalt rynker vi på nesen av slik kunstig tilsetning, men i Samsungs tilfelle gir det faktisk en subjektiv forbedring med litt ”krydder” i form av ekstra skarphet og nyanser.

 

Konklusjon

Vi har testet flere gode TV-er i år som gir topp bildekvalitet til fornuftige priser. Blant disse er det definitivt Samsung 55JS8505 som er det største ”blikkfanget” både estetisk og bildemessig sett. Bildebehandlingen er effektiv og gir et sylskarpt bilde nesten uansett hva man ser på. Kontrasten er meget god: Samsung tryller frem flere detaljer i svart, gir mer smell i det lyse og totalt sett flere nyanser enn konkurrentene. Brukervennligheten er god, og utvalget av gode applikasjoner rikelig. Samsung leverer her en god totalpakke som er lett å anbefale.

 

Årets beste TV, high-end klassen

LG 65EG960V_leopard

LG 65EG960V OLED

Med overlegen kontrast og laserskarpe detaljer er toppmodellen fra LG en virkelig drømme-TV.

 

Vurdering: 6
Pris: 64.999 kr
Web: lg.com/no
Les testen her

To fremtidsrettede bildeinnovasjoner har fått prege TV-utviklingen de siste årene. Først fikk vi OLED-teknikken med sine organiske lysdioder – og så kom det ultra-høyoppløste 4K UHD bildeformatet. LG 65EG960V er faktisk den første modellen på markedet som kombinerer begge disse teknologiene i en og samme TV!

 

Bildekvalitet

Hva skjer så når man kombinerer OLED-teknikken, som gir suveren kontrast og fargegjengivelse piksel for piksel, med et Ultra-HD bildepanel som har hele 8,3 millioner av dem? Ikke rent lite. Selv om det etter hvert finnes mange gode LCD-skjermer med 4K-oppløsning, er det ingen av dem som når opp til OLED-skjermens imponerende bildeskarphet og rå kontrast. Det beste med LG-OLED-en er at den fremstår helt uanstrengt og behagelig å se på. Mange 4K (så vel som vanlige HD) skjermer går i fella ved å fremheve konturene på kunstig vis for å se mer imponerende ut, med det resultatet at de minste detaljene viskes ut. OLED-skjermen har ingen slike problemer, og får frem både de største og minste mikrodetaljene i bildet. LG har også kunngjort at 65EG960 vil være kapabel til å gjengi enda bedre 4K-video i såkalt HDR-kvalitet når dette blir tilgjengelig, noe som er verdt å glede seg til.

 

Konklusjon

Her snakker vi virkelig om en TV som gir deg i både pose og sekk: Med suveren kontrast, bunnløst svartnivå OG knivskarpe detaljer som bare en 4K-skjerm kan gi, er LG 65EG960 en TV for de virkelige entusiastene. Vi kan med hånden på hjertet si at dette er den beste TV-en vi har testet! Til neste år spår vi at langt flere produsenter går over til OLED, og da kan det hende at prisen tar et byks i hyggelig retning for alle som bryr seg om bildekvalitet.

 

Årets bildeprodukt

LG 105UC9

LG 105UC9V 5K 21:9 TV

LGs største og dyreste TV er så ekstrem at den blir fantasi for de aller fleste av oss. Men så er den også en drøm å se på i sitt ekstra brede 21:9 kinoformat!

 

Vurdering: 5
Pris: 729.999 kr
Web: lg.com/no
Les testen her

LGs største TV er et ”statement” produkt mer enn noe annet, for å vise hva man kan lage, og ikke minst vise hvor fortreffelig en TV med ekte 21:9 bredformat kan se ut. De fleste spesifikasjonene ved denne TV-en hører hjemme i rekordbøkene! 21:9 formatet samsvarer bra med det klassiske 2,35:1 Cinemascope formatet, som er det foretrukne bildeformatet hos mange filmregissører.

Filmvisning ser da også helt sjef ut når LG-skjermen bretter den ut på sine 105 tommers bildediagonal. Fargegjengivelsen er både naturtro og bra balansert. 105UC9 har meget jevn lysfordeling, uten innslag av clouding. Svartnivået er også meget bra, selv om det ikke kan konkurrere med LGs egne OLED-skjermer på dette punktet. Kanskje LG slipper en 21:9 OLED TV om noen år?

LG-skjermens største utfordring er at det ikke finnes noe ferdig materiale tilgjengelig i 21:9 formatet, og derfor må zoome inn, beskjære og oppskalere bildet for å fylle hele skjermen. Prosessen fungerer overraskende bra. Den innebygde bildeprosessoren er åpenbart noe av det råeste vi har opplevd, for den evner både å oppskalere alt fra vanlige Full HD signaler til Blu-ray og Netflix 4K til å passe det ekstra brede formatet, med imponerende skarphet og uten sjenerende sideeffekter.

 

Konklusjon

De fleste tror sikkert det har klikket for oss når vi deler ut en pris til en TV som koster trekvart million, veier godt over hundre kilo og må leveres med heisekran eller en gjeng råsterke pianoløftere! Men prisen for ”Årets bildeprodukt” har imidlertid alltid vært reservert til produkter som pusher grensene, og flaggskipet fra LG er definitivt den mest grensesprengende TV-en vi har testet på lenge. Det som imponerer mest ved LG 105UC9, er evnen til å ta det bildesignalet den får inn og gjengi med fantastisk flott bildekvalitet, nesten uansett hva du mater den med. Måten den gjengir filmer akkurat slik vi husker fra kinosalen, er også fascinerende. La oss håpe at LG viderefører konseptet og slipper en litt mindre og mer oppnåelig modell om noen år!

 

De oppgitte prisene var anslåtte markedspriser da bladet gikk i trykken – vi anbefaler å sjekke med prissøketjenester for den til enhver tid beste prisen på våre anbefalte TV-er!

 

5 gode TV-tips

Kjøp riktig størrelse

Det første du bør bestemme er hvor stor skjermen skal være, og en typisk feil mange gjør er å kjøpe for liten TV. En moderne flatskjerm gir så skarpt bilde at du fint kan sitte nær skjermen uten fare for å se synlige pikselmønster, og med inntoget av de nye 4K-skjermene kan du trygt velge en enda større TV. Bruksområdet spiller også inn her. Hvis målet ditt er optimal underholdning og «kinofølelse», bør skjermstørrelsen velges ut fra avstanden mellom TV-en og der du sitter.

 

Anbefalt TV-størrelse (veiledende)

Seeravstand Skjermstørrelse
0,5-1 meter 48-50 tommer
1-2 meter 50-55 tommer
2-3 meter 55-65 tommer
3-4 meter 65-75 tommer
4-5 meter 75-85 tommer
5-6 meter 85-85 tommer
6 meter + 85-100 tommer

 

 

Velg rett skjermtype og kvalitet – LCD-LED, OLED og 4K

Hva skal skjermen brukes mest til? Vanlig TV-titting, spill eller filmkos på kveldstid? Det er lettere å finne rett flatskjerm når du vet dine egne behov. Hvis favorittmenyen består av film og TV-serier bør du vektlegge god bildekvalitet med fokus på kontrast og svartnivå. Sport krever en TV som er god på raske bevegelser, mens spill favoriserer TV-er med lav forsinkelse (input lag). Og jo større bilde du vil ha, desto viktigere blir det med skarphet og skjermoppløsning.

 

Tenk på plassering og lysforhold

Hvor skal TV-en plasseres? Hvis du ser mye TV i dagslys krever det en lyssterk TV, gjerne med en matt skjermoverflate eller sotet glass. Husk at skjermer med blanke skjermoverflater kan gi sjenerende refleksjoner av omgivelsene.

 

Ikke glem lydkvaliteten

Lyden er halve opplevelsen, og flate skjermer gir dessverre ofte flat lyd. Dersom du vil at tale, musikk og lydeffekter skal gjengis klart og tydelig er det verdt å legge litt ekstra penger i en TV med bedre lyd. Men resultatet vil bli enda bedre hvis du velger et eksternt lydanlegg eller en lydplanke.

 

Har du mulighet for integrert digital-TV (IDTV)?

De fleste flatskjermene kommer nå med innebygd MPEG4-dekoder som er kompatibel med henholdsvis satellitt, kabel og bakkenett. Dette innebærer at programkortet kan stikkes rett i TV-en med en kortmodul (CAM), uten separat mottakerboks. Noen TV-er har også innebygd pause- og opptaksfunksjon via USB. For at denne løsningen skal fungere må imidlertid TV-apparatet være godkjent av din leverandør.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

TCL 115X955: Gigant-TV klar for Norge

Se hva vi fant hos LG i Tyskland

Sniktitt på LGs nye OLED-modeller i Frankfurt

163 tommer, noen større?

Nå i butikk: TCL X955-serien

Sniktitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våre OLED TV-er er de beste til film

Lanserer TV med 10 års garanti

Marimekko-mønster på The Frame

Her er Philips 2024 TV-modeller

Her er de beste (og villeste!) TV-ene vi fikk se i Las Vegas

Blendende og sylskarp!

0
Scroll to Top