OLED, TV med organiske lysdioder er ord på manges lepper for tiden. Koreanske LG har satset alle sine penger på at OLED skal slå an. Den nye teknikken byr på grensesprengende farger og kontrast, og snart kommer den ned i pris og opp i størrelse. Mange lurer på hva erkerivalen Samsung har å stille opp med?
Svaret er S-UHD. Samsungs nye flaggskip-skjermer var blant de mest omtalte på CES-messen i år, og også blant de mest imponerende vi fikk se demonstrert. Og mens LG strever med å få OLED-skjermene klare for salg, har Samsung vært tidlig ute med å få sine toppmodeller ut i butikk.
Mens de venter på at deres egen OLED-produksjon skal bli tilstrekkelig lønnsom, har Samsung valgt å skvise ut enda høyere ytelse av sine LCD-paneler. Faktisk hevder de at S-UHD modellene er vel så bra, på noen områder til og med bedre enn OLED! I tillegg håper de å kunne konkurrere på pris. Det er ikke dermed sagt at det blir billig …
78JS9505
S-UHD modellene kommer med spesielle bildepaneler hvor man benytter kvanteprikker (quantum dots) for å hente ut mer kontrast og flere fargenyanser. Flaggskipserien JS9505 har i tillegg ekte LED-baklys: Lysdiodene bak skjermen er inndelt i grupper, for å gi enda saftigere lysstyrke og bunnløst svartnivå. I tillegg har de buet fasong, noe som har blitt noe av et varemerke for Samsung etter hvert. Vil du ha deres beste TV, må du akseptere at den er buet og ikke flat.
Samsungs desiderte toppmodell for 2015 kommer i tre størrelser – 65, 78 og 88 (!) tommer. Her tester vi den mellomste, men det er verdt å merke seg at de tre modellene er så å si identiske rent teknisk. Det som skiller seg markant er prisen: Mens 65-tommeren koster rundt 40.000 kroner, må du ut med nesten det tredobbelte for 78” og enda mye mer for 88” modellen! Prisene har det nemlig med å øke uproporsjonalt mye når skjermstørrelsen overstiger 65 tommer, på grunn av lavere volum, høyere produksjons- og fraktkostnader.
Hvorfor så store skjermer?
Vi har omtalt mange store og dyre TV-skjermer i det siste. 65”, 78”, 105”! Mange lurer sikkert på om vi har gått fra vettet. Hva er egentlig hensikten med en TV som fyller hele eller halve veggen i stua?
Størrelsen må ses i sammenheng med hva TV-en skal brukes til, og hvor den skal plasseres. Underholdning som film og TV-serier blir en stadig mer naturlig del av hjemmekosen for mange. Dersom man ser bort fra prisen og plassbehovet for et øyeblikk, er det ingen tvil om at en stor TV kan gi mye seerglede.
Den siste tiden har for eksempel Netflix lansert mange nye serier og innhold med 4K-oppløsning. Innhold som er filmet i 4K gjør seg ekstra godt på en stor skjerm, da det blir lettere å sette pris på de ekstra detaljene. Synlige bildepunkter er heller ikke noe problem: Med fire ganger oppløsningen til en vanlig Full HD-skjerm, kan du sitte betydelig nærmere, eller ha en betydelig større skjerm uten at bildekorn og rutemønster kommer til syne.
Filmregissører bruker gjerne 4K-formatet til å fange ekstra store naturscener eller gi et bredere fokus til nærbilder. Spillefilmer i 4K-oppløsning er beregnet for å ses på en langt større skjerm enn vanlig HD-materiale. For ikke å snakke om sport! Fotball og andre sportsbegivenheter blir noe helt annet når du får det opp på en real storskjerm. Stuen din blir lett midtpunktet i vennegjengen når du kan by på en bildeopplevelse utenom det vanlige …
Samsung 78JS9505 er en diger TV! Men dersom du har plass og råd, kan du forvente at film, TV-serier og sport blir betydelig mer engasjerende å se på takket være det store skjermarealet, oppløsningen og kontrasten.
Brukervennlighet og finesser
Når det gjelder brukeropplevelsen, smartfinesser og oversiktlig betjening har Samsung lenge vært blant de flinkeste i klassen. I år har de introdusert en ny pekefjernkontroll med musepeker som forenkler noe av navigasjonen. I tillegg har det vært knyttet stor spenning til det nye operativsystemet Tizen. Det nye brukergrensesnittet innebærer at flere av menyene har fått en ny ”look”, og er organisert på en ny måte. Det samme gjelder Samsungs Smart Hub med app-oversikt – denne er nå flyttet til en lett tilgjengelig undermeny som popper opp og gir rask tilgang til det du vil se på.
Den største utfordringen med Tizen er at det er nytt og derfor krever sine egne applikasjoner. Derfor kan det typisk ta noe lengre tid å få på plass lokale apper som NRK TV. Samsung er imidlertid en ressurssterk aktør som legger vekt på å holde app-biblioteket sitt oppdatert.
Blant applikasjonene som er med fra start, finner vi YouTube og Netflix. Begge disse fungerer utmerket og det merkes hvordan appene laster meget raskt. Dessuten er det mulig å pause videoene, gå ut av appene og inn igjen og starte der man slapp.
Bildekvalitet
Som mange av leserne har fått med seg, var vi ganske imponert av Samsungs ”junior” toppmodell JS9005. Denne JS9505 utgaven har bare mye mer av alt det gode. Samsung har brukt den ekstra kapasiteten i bildepanelet til å trylle frem ekstra sterke, men likevel svært naturtro og fyldige farger. Fra et puristisk ståsted er det fy-fy å legge til fargenyanser som egentlig ikke skal være der, men etter vår oppfatning har ingeniørene vært flinke til å begrense seg. Dette viser seg spesielt på bildemodusen Film som nok har sterkere kulører enn man er vant til, uten at det blir for mye av det gode. Vi fant også at denne modusen hadde nok ”trøkk” å brukes på det meste av bildeinnhold – også på dagtid, takket være den innebygde lysstyrkesensoren.
Samsung har imidlertid gått i den samme ”fella” som på mange andre skjermer ved å gjøre frontglasset veldig blankt. Dette gir sjenerende refleksjoner, godt hjulpet av bueformen som ”strekker ut” speilbildene enda mer. Derfor er du nødt til å ta en del forholdsregler i rommet TV-en skal plasseres i.
Desto større skjerm, jo høyere krav stilles til bildekvalitet og bildebehandling, fordi hver minste detalj kommer tydeligere frem. Dette gjelder ikke minst bevegelsene. I utgangspunktet har Samsungen litt ujevne, rykkende bevegelser og unaturlig myk gange på film, serier og sport. Men det finnes en egen ”Custom/tilpasset” innstilling som lar deg justere selv hvor kraftig interpoleringen og utjevningen skal være. Vi fikk til et fint kompromiss av klarhet og ”filmfølelse” ved å sette dem på, men på laveste nivå.
En veritabel lyskanon!
Den mest markante forskjellen mot JS9005 ligger i baklyset. Mens lillebror anvender en enklere form for kant-LED belysning, får du ekte LED-baklys på storebror. Dette gir enda bedre lokal kontrast – skjermen kan i praksis være slukket i svarte partier, og fullt opplyst der det kreves, på samme tid! Dette gir enda bedre dybde, kontrast og liv i bildet, spesielt på film, serier, live musikkopptak og annet innhold som gjør bruk av store kontraster.
Vi tok en titt på Netflix-thrilleren ”Bloodline”, hvor etterforskerne beveger seg gjennom den mørke Florida-sumpen om natten. Når lyktene deres lyser mot kameraet, er det nesten så vi blir blendet. Lyset er mye kraftigere enn vanlige skjermer. Likeledes føles snøhvite fjellpassene i Marco Polo enda hvitere og isblå, mens ørkensanden virker enda mer stekende varm. Alt føles et hakk mer realistisk, enn på en mindre kapabel skjerm.
Svartnivået og kontrasten på JS9505 er utvilsomt i referanseklasse – bedre enn selv fjorårsfavoritten AX900 fra Panasonic – og tett på OLED og plasma. En plasma eller OLED-skjerm vil imidlertid kunne være enda mer nøyaktig i lysfordelingen og gi bredere innsynsvinkel, men vi har til gode å se den samme kontrasten fra noen av konkurrentene, enn så lenge.
Dette er riktignok en fotomontasje, men Samsung-skjermen har faktisk lysstyrke nok til å brukes på dagtid. Skjermrefleksjonene fra det blanke frontglasset er det verre med…
Klargjort for HDR
Noe av bakgrunnen for den ekstreme lysstyrken, er at Samsung har klargjort flaggskipet for å vise 4K-innhold i såkalt HDR-kvalitet. High Dynamic Range byr på film med enda større spennvidde fra mørkt til lyst, men er ennå i sin spede begynnelse. Netflix har lovet at de første seriene med HDR kommer neste år (Marco Polo sesong 2). I mellomtiden fikk vi testet noen av Samsungs demoklipp fra Exodus: Gods and Kings og det ser utvilsomt veldig lovende ut. Sollys og blå himmel skinner så sterkt at det kan minne om virkeligheten! Det bor derfor enda mer i Samsung-skjermen enn det dagens innhold er i stand til å hente ut, og som vil kommer til syne etter hvert som HDR-innhold blir tilgjengelig via strømming og 4K Blu-ray.
Lydkvalitet
Samsung har utstyrt JS9505 med undermonterte høyttalere som sprer lyden via en spalte på undersiden. Det gir klar og tydelig lyd, med fin oppløsning i diskanten og generelt god taleforståelse, men bassen er ganske slank. Det er ikke noe ved lyden som får oss til å unngå å tenke på en god lydplanke, 2.1 eller surroundanlegg. Samsung tilbyr en egen matchende lydplanke som er verdt å vurdere – men aller helst bør du gå for et fullblods surroundanlegg om du vil yte bildet rettferdighet. Lyden er tross alt halve opplevelsen!
Konklusjon
Samsungs toppmodell er stor, den er tung, den er dyr. Men når du først har fått den inn i stua, er du garantert en heftig TV-opplevelse. I kraft av bildestørrelsen, oppløsningen og den ekstra kontrastrike bildekvaliteten, er Samsung-skjermen definitivt en TV som fortjener å stå på drømmelisten. Likevel er det ingen tvil om at prislappen er tung å svelge for de aller fleste. Derfor mener vi at 65-tommeren i samme serie, og eventuelt i den litt rimeligere JS9005-serien er et bedre kjøp. Men om prisen ikke spiller noen rolle, er det lite som kan konkurrere med filmfølelsen fra denne 78-tommeren!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser