TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony Bravia KD-65X9305C

The Beast!

Sony viser med sin 3. generasjons 4K TV toppmodell at de fortsatt kan levere bildekvalitet i referanseklassen.

Av / 08.09.15 - 05:59
Sony Bravia KD-65X9305C

Lyd & Bilde mener

  • Sony X9305C frir til kresne bildefans med bunnsolid bildekvalitet. Her får man den riktige kombinasjonen av dyp svart, rå kontrast og flotte fargenyanser. I tillegg har Sony virkelig fått til lyden på denne store TV-en.
  • Android brukergrensesnittet føles litt uferdig enda, og X9305C blir unektelig litt stor og tung sammenlignet med den slanke X9005C. Men etter vår mening er det verdt det!

Sony er en av de viktigste støttespillerne til 4K-formatet i profesjonell sammenheng, og var tidlig ute med å introdusere TV-er med den ultrahøye oppløsningen. Både første og andre generasjon (X9005A/B) sto høyt på ønskelisten hos mange bildeentusiaster. Og tenk, det er først nå at 4K-innholdet for alvor begynner å melde seg! Med støtte for både 4K/HEVC og den kommende oppgraderingen til HDR-kvalitet, er X93C godt rustet for fremtiden, enn så lenge …

Designmessig skiller X93C seg kraftig fra X90C på flere måter. Den er betydelig ”fetere”, først og fremst på grunn av de sidemonterte høyttalerne og tykkere kabinettvolumet disse krever. Det merkes også på vektskåla: 65X93 er nesten dobbelt så tung som 65X90! Dersom du skal veggmontere skjermen, bør det være en solid vegg. Ellers er det verdt å nevne at 65-tommeren med de ekstra høyttalerne, nærmer seg bredden på Samsungs 78-tommer!

 

Android-TV

X93C kommer akkurat som X9005C med det nye Android operativsystemet, og våre første erfaringer er nøyaktig de samme. Testen bar preg av noen startvansker, med hyppige programvareoppdateringer for å skaffe de siste funksjonene.

For å tilpasse seg det nye Android operativsystemet har Sony overhalt hele menysystemet sitt. Med implementeringen av Android er det en hel del nye funksjoner, innstillinger og finesser å forholde seg til. Google og YouTube gjøres til en naturlig del av TV-hverdagen. I begynnelsen føles de tradisjonelle menyene for bilde og lydinnstillinger litt bortgjemte i virvaret. Men Sony har heldigvis laget en snarvei til de mer avanserte og tradisjonelle innstillingene via ”Action Menu” knappen på fjernkontrollen.

Annonse

Det nye systemet krever en hel del tilvenning fra vår side. Hovedmenyen føles litt kaotisk ved måten og rekkefølgen alt er arrangert på. I løpet av testperioden måtte vi også tåle en del tidvise avbrudd for å laste ned nyeste programvare, og det merkes at TV-en jobber tungt til tider. Vi håper dette bedrer seg med kommende oppgraderinger!

I det hele tatt må vi utsette dommen på Android-systemet kontra konkurrerende systemer som Tizen, Firefox og WebOS, da det føles litt ”uferdig” i øyeblikket. Vi forventer imidlertid at Google vil legge betydelige ressurser bak videreutviklingen av systemet, for på denne måten å kunne erobre TV-markedet slik de har gjort med data og mobil.

 

Bildekvalitet

X93 har et mer påkostet bildepanel enn lillebror X90. Foruten 4K-oppløsning kommer den med Triluminous fargegjengivelse, Sonys dekknavn for et bildepanel med utvidet fargespekter. Det kommer i tillegg til økt lysstyrke og kontrast, eller Xtended Dynamic Range som Sony liker å kalle det. Denne ekstra kapasiteten for kontrast og farger skal gjøre skjermen i stand til å gjengi 4K-video med såkalt HDR-kvalitet når dette lanseres (HDR er en del av den kommende 4K Blu-ray standarden og vil også komme på Netflix i 2016). Sony-panelet er i utgangspunktet en kant-LED TV (kun 75” referansemodellen X94 har ekte LED-baklys), men den kommer med en variant av lokal lysstyring, der skjermen likevel kan variere lysstyrken i ulike partier.

Sony KD-65X9300C_fra_siden
Den kileformede Wedge Design er beholdt fra tidligere modeller, men også denne utgaven har blitt litt slankere i år.

På mange typer bildeinnhold som tegnefilm, sport og underholdning er de to Sony-skjermene veldig like. Det er ingen tvil om at de at de representerer samme bildeestetikk og filosofi, med en gjennomgående nøytral fargepalett og flott bildebehandling uten overdreven skarphet. Begge bildepanelene virker å være av god kvalitet/seleksjon, uten de irriterende kvalitetsproblemene vi har sett på andre 65-tommere i det siste.

Det er først på kontrastrike serier og spillefilmer at forskjellen virkelig kommer frem. Da X93 viser hvem som er bildesjefen! Ta for eksempel Netflix sin Bloodline, som har en imponerende effektfull bildebruk. Episoden hvor en bande med menneskesmuglere ferdes med båt i nattens mulm og mørke. Kontrasten er stor mellom natt og blendende lommelykter, for ikke å snakke om strandscener i stekende Florida-sol. Her viser X9305C at den har langt mer kontrast å ta av: Svart er svartere, nyansene fra mørkt til lyst tydeligere og sterkere, og hvitt er hvitere. En ellers god TV som X90 blekner litt i forhold, med tydelig grunnere dybde og et blassere svartnivå. I tillegg henter den ut flere fargenyanser: Spesielt nyanser av rødt og blått står tydeligere frem, og gir en annen naturtrohet til bildet. Vi kunne ikke dy oss, og måtte få et gjensyn med den gamle referansefilmen Dark Knight på Blu-ray. Og vi har knapt sett det bedre: Noen av scenene fremstår usedvanlig glassklare, med en helt rå dybdeskarphet.

KD-65X9300C_front_lowres
Den er stor, den er tung, men Sonys toppmodell 65X9305C leverer både bilde- og lydkvalitet i toppklasse.

 

Lydkvalitet

Sony har siden første generasjon lagt vekt på at deres 4K toppmodell skal ha ekstra god lyd, kjennetegnet av ekstra store sidemonterte høyttalere. For mange vil disse oppleves som et unødvendig ”klumpete” tillegg på en ellers lekker TV, spesielt om man allerede har gode høyttalere ved siden av. For andre kommer høyttalerne akkurat som bestilt. Årets modeller har fått et litt slankere volum på høyttalerkabinettene, til gjengjeld har Sony tatt i bruk en teknikk kalt Magnetic Fluid (magnetisk væske i talespolegapet) som øker effektiviteten. Fordi høyttalerne sitter sidemontert og fremovervendt får man et bredt og tydelig lydbilde med ordentlig stereoeffekt. Her er det ikke bare dialogen som kommer klart frem – både musikk og eksplosive lydeffekter gjengis med flott dynamikk, uten at lydsystemet svikter.

 

Konklusjon

Den er større, tyngre og mer upraktisk enn sine slanke søsken, men X93 viser hvor skapet skal stå i bildesammenheng. Summen av rå kontrast, skarphet og sprakende fargenyanser gjør at Sony-skjermen får noen av våre gamle favorittscener til å se som nye ut! Det skjer uten at bildet preges av overdreven kontrast eller skjev fargebalanse. Vi mener Sonys toppmodell langt på vei er verdt pengene i kraft av bildekvaliteten alene, i tillegg til et meget potent lydsystem. Android operativsystemet halter litt og virker i skrivende stund litt uferdig, men bortsett fra det fremstår Sony 65X93C som en meget potent pakke som vi trygt kan anbefale!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde