Jeg lytter mye på musikk og mitt hjem er fullt av lyd. Jeg er en som gjerne drar i gang hjemmekinoanlegget når jeg virkelig vil lytte på noe engasjerende. Som høy rocke-musikk frem mot natten. Eller så drar jeg i gang multiromhøyttalerne med litt hyggelig bakgrunnsmusikk når jeg lager mat. Men så begynte jeg å regne på hvor mange hodetelefoner jeg egentlig har.
En overraskende oversikt
I vesken ligger et par bra in-ear hodetelefoner som er bra å ha på toget når det er bråkete og man vil stenge verden ute. Så har jeg har par skikkelige hodetelefoner koblet til forsterkeren når jeg vi se på actionfilmer sent på natten og ikke vil forstyrre naboen. På nattbordet ligger et par litt lettere hodetelefoner med lukkede klokker slik at jeg kan lytte på musikk eller se på film på nettbrettet i sengen. Dessuten har jeg et par trådløs hodetelefoner med mikrofon til datamaskinen slik at jeg kan snakke på Skype, men likevel gå omkring. Naturligvis også et par bra sportshodetelefoner om jeg skulle få lyst til å begynne med trening. Og i reisevesken ligger et par støyreduserende hodetelefoner og venter på neste flyreise. Jeg må nok erkjenne at jeg er et hodetelefonmenneske. Og jeg er ikke alene.
Hvor man enn går ser man folk som lytter på musikk fra mobilen. Enten det er forretningsmenn med et par diskré propper eller spesialisten med et par formgitte og eksklusive. Eller så er det hip hop elskeren med et par fete Street hodetelefoner, for ikke å snakke om mosjonistene med svettsikre og fargeglade hodetelefoner.
Vi lytter helt enkelt med hodetelefoner mer enn noensinne, på flere steder og måter enn noensinne, og vi vil ha hodetelefoner som passer vår personlighet.
For mange valgmuligheter
Naturligvis har produsentene hengt seg på dette og det finnes derfor et betydelig større tilbud enn for bare noen år siden. Vil du ha lette hodetelefoner til mobilen eller skikkelige hodetelefoner for hjemmet? Skal de være åpne, ha en dekkende klokke eller noe midt i mellom? Foretrekker du robust metall eller fargeglad plast? Skal de ha mikrofon for mobilen eller er det ikke nødvendig? Må de være ekstra robuste eller svettsikre? Må de være bekvemme i det lange løp eller sitte skikkelig fast? Og sist men ikke minst, hva er ditt budsjett?
Som du ser kan det være minst sagt forvirrende å begynne letingen etter akkurat de riktige hodetelefonene. Bare i ett hjørne av en hall på IFA-messen i høst talte vil til åtte ulike hodetelefonmerker fra Skandinavia! Og derfor har vi økt overvåkningen av hodetelefoner i år. Vi har hatt flere store gruppetester enn tidligere og har også løftet frem typer av hodetelefoner som ikke har fått mye plass tidligere.
På de kommende sidene finner du de hodetelefonene som har skilt seg ut fra mengden i løpet av året. Se deg ikke blind på gullvinnerne, for også de andre er varmt anbefalt og kan kanskje passe deg bedre.
Vurderte produkter
Følgende produkter var med i konkurransen om prisene i kategorien Årets Beste Hodetelefoner:
- Audeze LCD-X
- Sony MDR-1ADAC
- Sennheiser Momentum II Wireless
- Audio-Technica ATH-MSR7
- Jabra Sport Pulse Wireless
- Bose Soundlink OE
- Pioneer SE-Master1
- AKG K495 NC
- Samsung Level Over
- Jabra Revo Wireless
- Sony MDR-1A
- ACS Evoke Studio Universal
- B&O Play H8 BT aktiv noisecancelling
- Skullcandy Grind
- Focal Spirit One S
- Philips M2BT
- Bose QuietComfort 25
- Jaybird Bluebuds X
- Beyerdynamic MMX 102 iE
- Oppo PM-1
Alle som en er blant de beste i sin klasse, og kan varmt anbefales.
KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter
ÅRETS BESTE TRÅDLØSE HODETELEFONER
Philips M2BT
Oppfølgeren til topptestede B1BT forandrer smart nok bare det som trengte forbedring.
På utsiden er den eneste forskjellen at de har fått en stoffkledd bøyle i stedet for skinn, noe som tåler slitasje bedre. Ellers har de samme kraftige metallbøyle og metallfester som gjør dem stabile og holdbare. Man kan vri klokkene slik at hodetelefonene blir helt flate for transport, men det føles litt rart at man bare får med en stoffpose.
På innsiden er forskjellen at man nå kan pare med mobilen via NFC. Ellers har de samme kontroller med en liten spake for å endre volum og den kan også benyttes for å bytte låt. Hele siden av klokken er en stor knapp for å pause musikken og besvare samtaler. Hodetelefonene trykker tilstrekkelig hardt for at de skal sitt godt på plass, men takket være memoryfoam-putene føles det ikke ubekvemt. Dette sammen med den vatterte bøylen gjør at de sitter riktig deilig.
Når det gjelder lyden har man faktisk ikke endret noe fra forrige modell. Hvorfor endre på et vinnende konsept? De har altså et bassregister med bra trykk, men som ikke dominerer på noen måte, samtidig som diskanten er raffinert. De har altså et balansert lydbilde med bra dynamisk kontrast i musikken. Det er lett å skille enkelte instrumenter og alle nyanser kommer frem som de skal. Derfor passer hodetelefonene bra for alle typer og sjangre av musikk, noe som er uvanlig.
Philips har med sin Fidelio-serie tatt flere av våre utmerkelser og med M2BT lykkes de igjen. Som forrige års testvinner M1BT er det en oppvisning i hvordan man skal bygge trådløse hodetelefoner. Byggekvaliteten er utmerket og de sitter veldig behagelig på hodet. Betjeningen er enkel og rett på sak. Dessuten har de funnet en utmerket balanse i lyden som passer uansett hvilken sjanger man vil lytte på. De låter som betydelig dyrere hodetelefoner med ledning, noe som er den beste karakter man kan få.
ÅRETS BESTE STØYREDUSERENDE HODETELEFONER
Bose QuietComfort 25
Den nye modellen av Bose sine legendariske støydempende hodetelefoner er bedre enn noensinne.
Den nye modellen har et mer diskret utseende uten unødige blanke detaljer. Som forventet er materialvalgene bra, plasten til tross, og den bredere bøylen virker mer stabil, noe som gjør at de føles pålitelige. Standardbatteriet et lett å komme til og gir en bra batteritid. Hodetelefonene fungerer nå også om det går tomt. Takket være at de både kan gjøres flate og foldes sammen tar de minimalt med plass i det lille etuiet. Man får også med en flyadapter.
Den nye formen gjør at hodetelefonene sitter tettere rundt hodet og føles smidigere å ha på seg samtidig som vekten er beundringsverdig lav. Polstringen både i putene og i bøylen gjør at det ikke føles som om de klemmer. De får toppkarakter etter en riktig lang flytur. Ledningen som kan tas av, har en mikrofon med fjernkontroll som imidlertid bare fungerer fullt ut med iPhone. Knappen på klokken for å slå på støydempingen er lett å finne med fingeren.
Støydempingen fungerer aldeles utmerket for det som man lover skal kunne tas bort. Det vi si trøttende bakgrunnslyd og brølende motorer. Lydkvaliteten på QC25 har tatt et steg opp og bilyden fra støydempingen er mindre merkbar. Musikken låter klarere, bassen mer presis og generelt sett mer engasjerende enn den tilbakelente lyden i QC15. Den er overraskende nok også mer nøytral, mindre «Bose-lyd» så å si.
QuietComfort 25 lykkes å skyve ned forgjengeren fra tronen som de beste støydempende hodetelefonene. De føles smidigere og er mer bekvemme å ha på samtidig som de kan foldes mer sammen og dermed lettere å få ned i vesken. Fjernkontroll følger med og man kan fortsatte å lytte selv om batteriet går tomt. Støydempingen er bedre enn noensinne og lyden har blitt mer lyttevennlig og engasjerende. Det er disse man skal med seg på lange bråkete reiser.
ÅRETS BESTE TRENINGSHODETELEFEONER
Jaybird Bluebuds X
Jaybird låter best av alle treningshodetelefonene i testen, men kan være litt vriene å få til å sitte på plass.
Proppene gir et bra kvalitetsinntrykk, og selv om de ikke er IPX-klassifisert så gir Jaybird en livstidsgaranti for svetterelaterte feil. Etuiet som beskytter dem ved transport er uvanlig påkostet og holdbart. De kan fås i sort, hvitt eller kamuflasjefarget. Hodetelefonene kan bæres på to måter. Enten hengende rett ned, eller man har ledningen over øret og bak nakken. For å få dem til å sitte på plass følger det med tre silikonputer i ulike størrelser samt tre par vinger i forskjellige størrelser.
Det gjelder imidlertid å være tålmodig når man prøver hvordan man vil bære dem og finne eksakt riktig kombinasjon av puter og vinger. Til tross for at proppene er lette faller de lett ut etter de første forsøkene. Men når man finner riktig størrelse er de i det minste bekvemme. Og da kan man se frem imot å nyte musikken under treningen. Bluebuds låter nemlig meget bra, ikke bare som treningshodetelefoner, men de duger faktisk bra til hverdags også. Bassen er påtakelig, men ikke påtrengende og mellomregisteret hyggelig fyldig.
Om man synes det er unødig dyrt å kjøpe spesielle treningshodetelefoner kan man overveie å bare ha et par Bluebuds. Det er nemlig de eneste sportsproppene hvor vi ikke har noen anmerkninger til lydkvaliteten. Når man trener med dem kan man dessuten bære dem på to forskjellige måter avhengig av treningsform. Men å få dem til å sitte på plass krever at man nøye prøver ut riktig kombinasjon av øreputer og vinger. Det kan det imidlertid være verdt når man får såpass moro i løpet av treningsøkten.
ÅRETS BESTE ØREPROPPER
Beyerdynamic MMX 102 iE
Ukompliserte kvalitetspropper som helt enkelt spiller rent og engasjerende uten å skryte.
Det er kanskje ikke de mest oppsiktsvekkende proppene, verken i form eller utseende. De er i stedet enkle og stilfulle med en tillitvekkende metallkropp som oser kvalitet. Ledningen er relativ viklefri og innfestningene har strekkavlastning. Man får med tre størrelser på silikonputer og sjenerøst nok en adapter til datamaskinen slik at de kan benyttes som headset.
Fjernkontrollen sitter like under haken på den venstre ledningen, noe som gjør det lett for mikrofonen å oppfatte stemmen din ved telefonsamtale. Kjedelig nok er fjernkontrollen meget spartansk med kun en knapp for pause og starte musikken, eller besvare samtaler. Det gjør imidlertid at man ikke trenger å bekymre seg om hvilken mobilmodell de passer til. Finner man bare korrekt størrelse på øreputene sitter de godt på plass. Til tross for metallkroppen er de relativt lette og føles derfor ikke spesielt ubekvemme ved lengre tids lytting.
Man kan ikke si at proppene er nøytrale da de har en forsterket bassgjengivelse. Men det gjør faktisk ikke noe når bassen er så distinkt. De låter helt enkelt engasjerende og kule uansett hva man lytter til da resten av registrene er så raffinerte. Det er en klarhet og rom i lyden som gjør at de skiller seg fra de øvrige deltagerne. Med en utmerket dynamikk gjør det at de faktisk fungerer aldeles utmerket for de fleste musikkstiler, så lenge man ikke insisterer på at de skal låte som mangedobbelt dyrere hi-fi-hodetelefoner.
Men på innsiden lurer veltrimmede elementer som gjør at de spiller skjorten av de fleste proppene i prisklassen. De har stor dynamikk og en klar lyd som avslører detaljer i musikken. De er ikke kjedelig nøytrale for det, bassen er kraftfull, men kontrollert. Bortsett fra bassdårer og audiofile burde de fleste bli fornøyd med lyden, uansett hvilken musikksjanger man foretrekker.
ÅRETS BESTE HIGH-END HODETELEFON
Oppo PM-1
Disse hodetelefonene gir deg en sjeldent høy lydkvalitet, som løfter musikkopplevelsen til nye høyder.
De fleste hodetelefoner har en ting felles: Et sirkelrundt element plassert i en øreklokke man trer over hodet, og plasserer på øret. Kvaliteten på elementene, dempingen av øreklokker og ikke minst lydkvaliteten, varierer mye. For å si det mildt.
I dag er det fullt mulig å få aldeles akseptabel lyd for en tusenlapp. Dobler man prisen øker som eiergleden og lydkvaliteten blir bedre. Merkbart bedre. Men sikter man seg mot femsifrede priser, går man ikke bare opp et hakk, man trer inn i en ny verden.
Ikke som vanlige hodetelefoner
Men de skiller seg fra de fleste av disse ved at Oppos PM-1 ikke bruker vanlige, runde, dynamiske elementer. Her sitter det et stort, ovalt planarelement. Det skiller seg klart fra vanlige elementer, ved at den syltynne membranen har strømledende tråder og drives av et magnetfelt som skaper bevegelsene membraner trenger.
Fordelene med planar-magnetiske elementer, er mange. Som lavere forvrenging, raskere respons (kraftige magneter og lett membran), stor lydflate og mildere elektrisk motstand.
Lydkvalitet
Detaljrikdommen er fremragende uten å være påtrengende, og hodetelefonene gir deg krystallklare smånyanser, som på Pink Floyds nye album – The Endless River. Hvor man nesten kan dyppe hodet i et hav av små detaljer og nyanser som i veldig stor grad bidrar til å løfte musikkopplevelsen.
Selv om det er fullt mulig å drive Oppo-hodetelefonene med en iPhone, trenger de en forsterker for å lyde optimalt. Men da når man nesten nirvana-tilstander. Ulempen er at det er en ekstra kostnad man nesten må ta, om man skal utnytte Oppo PM-1 til fulle. Man trenger ikke nødvendigvis Oppos egen HA-1 til 15.000 kr, de kan spille fantastisk på en god forsterker med en skikkelig hodetelefonutgang. For Oppo PM-1 er virkelig verdt å lytte til om man ute etter en seriøs hodetelefon.
Hovedtyper av hodetelefoner
På, over eller i øret (on-, over-, in-ear)
Ørepropper er praktiske å ha med seg, men skal man få en bra bassgjengivelse er det viktig at de sitter tett. Velg derfor propper med flere ulike puter å velge mellom. Hodetelefoner som sitter på øret kan også fungere mobilt. Men om man har dem på over lenger tid blir man lett svett og øm på ørene. Derfor er det viktig å prøve komforten. Mer bekvemt blir det med klokker som sitter over øret, men de tar også så mye pass at de kan være vanskelige å ha med seg. Til hjemmebruk kan de imidlertid gi den beste lyden takket være store elementer.
Sportshodetelefoner
De spesialiserte treningshodetelefonen er designet for å klare alle problemer som vanlige hodetelefoner har når du utsetter de for det tøffe treningsmiljøet. For det første sitter de på selv om man hopper og springer. For det andre er de skikkelig bygd slik at de tåler en trøkk eller et rykk i ledningen. Til slutt er de vanntette slik at de ikke blir ødelagt av en plutselig regnskur eller at det drypper svette på dem. Det gjør dem dessuten mer hygieniske da man kan skylle av dem etter treningsøkten. Prøv ut passform nøye før kjøp slik at de ikke er ubekvemme eller gnager.
Trådløse hodetelefoner (Bluetooth)
Et annet spesialområde er trådløse hodetelefoner som kan være hvilken som helst av tidligere nevnte kategorier, inklusiv treningshodetelefoner. Som vi så i vår test i marsnummeret er det treningshodetelefoner som tjener mest på å være trådløse, da ledningen virkelig er i veien når man trener. Ulempene med trådløst er at hodetelefonene blir klumpete og at de må lades. Lyden blir dessuten dårlige enn med ledning selv om det kanskje ikke merkes så mye når man er ute og beveger seg. De må også pares med musikkspilleren, men om begge støtter NFC er det betydelig lettere.
Støyreduserende hodetelefoner (Noise cancelling)
Det siste spesialområdet skulle man tro bare handler om å få stillhet og ro. En støyreduserende hodetelefon inneholder mikrofoner som registrerer (u)lyden fra omgivelsene. Den sendes til en prosessor som lynraskt genererer en negativ lydvegg og sender den til hodetelefonelementene. Resultatet er at det blir stille, eller i det minste at slitsom lavfrekvent lyd, som fra flymotorer, forsvinner. En viktig grunn til å bruke dem på reiser er imidlertid at man slipper å dra opp volumet for å overdøve støyen, noe som er bra for hørselen din.