Samsung har hatt stor suksess med sine QLED TV-er i senere år: Med et avansert fargefilter fullt av kvanteprikker (Quantum Dots) pluss direkte LED-belysning på toppmodellene, har de oppnådd underverker med den ellers så aldrende LCD-teknologien.
Kritikerne vil nok hevde at Samsung bruker alle triksene i boka for å holde liv i LCD et par år til: Det går nemlig rykter om at koreanerne snart vil fase ut LCD til fordel for nye og moderne QD-OLED-teknologi.
Men la rykter være rykter: LCD er fortsatt en driftssikker og velutprøvd teknologi, som stadig kan forbedres og flikkes på. Den er også billig å masseprodusere, særlig i skjermstørrelser fra 65” og oppover, som blir stadig mer populært.
Til de som vil ha en toppspekket QLED-modell, men ikke er interessert i å betale gebyret for 8K-oppløsning, kan Samsung Q95T være et interessant alternativ. Den tilbyr stort sett alt unntatt selve 8K-oppløsningen, til en vesentlig lavere pris.
Samsung Q95T: Fullspekket 4K-modell
Q95T kan skryte av å være den aller mest velutstyrte 4K-skjermen du kan kjøpe fra Samsung i år. Joda – rett nok finnes det enda dyrere og mer eksotiske 8K-modeller i sortimentet, men så lenge vi holder oss til 4K-oppløsning er det Q95T-modellen som rangerer øverst. Skjermstørrelsen starter på 55” og går helt opp til 85”.
Utstyrsmessig har Q95T mye til felles med lillebroren Q90T. Faktisk er disse to Samsung-modellene helt identiske rent bildemessig. Q95T kan imidlertid skilte med to finesser som vil gjøre den mer brukervennlig for mange: Den separate koblingsboksen One Connect som legger til rette for skjulte ledninger, samt mulighet for No Gap veggfeste, som gjør veggmontering enklere og mer elegant. Q90T må derimot klare seg med vanlig VESA-feste og tilkoblinger bak – men hvis du uansett bare skal sette TV-en på en reol, kan den være et vel så godt kjøp.
Design
Q95T har en slank og lekker design i velkjent Samsung-stil. Den har kun en tynn ramme rundt skjermen, der bildet går nesten helt ut i kantene. Til en direkte LED-TV å være er den også relativt slank i dybden: Litt tykkere enn de tynneste OLED-skjermene, men ikke noe som sjenerer. Den midtmonterte sokkelen gjør at TV-en er enkel å plassere, samtidig som det er god plass til en lydplanke.
Brukervennlighet og finesser
Samsung er en velkjent produsent av Android-mobiler, men til TV-bruk har de valgt sitt eget system. Brukergrensesnittet Tizen er et av de beste på markedet etter vår mening, da det er både raskt og enkelt å sette opp. Her er det lett å få oversikt over tilgjengelige apper og programtilbud (du kan selv skreddersy menylinjen) eller gjøre innstillinger.
Utvalget av streamingtjenester er meget bra: Med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten og snart også Disney+, er det nok av innhold å boltre seg i.
I disse hjemmekontor-tider kan det også være verdt å nevne funksjonen Remote Access. Den lar deg streame og vise PC-skjermen direkte på TV-en, og arbeide via TV-en med tastatur og mus.
En annen nyhet på 2020-modellene er funksjonen Smart View, som lar deg vise mobilskjermen din ved siden av TV-innholdet. Her går det samtidig an å lytte til den andre ”skjermen” via hodetelefon-utgangen, hvilket jo er nyttig dersom to personer deler på skjermen.
Q95T har også Ambient Mode, som er Samsungs smarte skjermsparer. Når skjermen står i standby kan den vise alt fra familiefoto til værinformasjon, eller farger og grafikk som går i ett med omgivelsene.
Når det kommer til HDR-video har ikke Samsung like bred formastøtte som LG. Q95T støtter vanlig HDR10 og det dynamiske formatet HDR10+, men det mest populære (og kanskje beste) HDR-formatet Dolby Vision glimrer med sitt fravær. Samsung er nå den eneste av de store TV-produsentene som ikke støtter Dolby-formatet, noe vi finner litt pussig, da de allerede har et godt samarbeid med Dolby på lydsiden (Atmos 3D-lyd).
Samsung Q95T kan i likhet med LG også skilte med HDMI 2.1, men bare på en av inngangene. Den støtter 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Det lover godt for fremtidig kompatibilitet med neste generasjons spillkonsoller Playstation 5 og Xbox Series X. Den dedikerte spillmodusen er veldig rask, med en input lag/forsinkelse på under 10 millisekunder (målt med Leo Bodnar input lag tester).
Bildekvalitet
Q95T er som nevnt toppmodellen blant 4K-skjermene fra Samsung i år, og skal ta over stafettpinnen etter fjorårets Q90R, som vi også kåret til årets beste TV i high-end klassen i 2019. I likhet med fjorårsmodellen dreier det seg om en topptrimmet LCD-TV med QLED fargefilter og direkte LED-baklys. Q95T har også fått Samsungs Wide Angle filter som skal forbedre innsynsvinkelen. Den har også en spesiell overflatebehandling (Ultra Black Filter) som reduserer speiling av omgivelsene.
På ett punkt tar Q95T faktisk et steg bakover fra Q90R: Det direkte LED-baklyset må klare seg med færre dimming-soner enn fjorårsmodellen. Det mest avanserte baklyset med flest individuelle soner, er nå forbeholdt 8K-modellene. Her kan det virke som Samsung har tatt frem ”sparekniven” litt sammenlignet med fjorårets modell. Samtidig hevder koreanerne at de har oppnådd forbedringer på strømstyring og bildebehandling, som kanskje kan være med til å jevne ut differansen.
Suverent kontrastfilter
En finesse vi vil trekke frem er Ultra Black filteret, som absorberer/filtrerer vekk mye strølys fra omgivelsene. Dette er en finesse du kun får på Q90T/Q95T og oppover, som har STOR innvirkning på det visuelle resultatet.
Lydkvalitet
Samsung Q95T kommer med en ny finesse på lydsiden, nærmere bestemt Object Tracking Sound. I tillegg til de vanlige undermonterte høyttalerne sitter det noen ekstra høyttalere øverst på baksiden, som skal bidra til å skape et større lydbilde.
Samsung-skjermen gir relativt god lyd på egen hånd: her er det god klarhet i stemmene, i tillegg til fin fylde i bassen. De ekstra høyttalerne bidrar også til å gjøre lyden luftigere og bedre spredt. Men det er selvsagt ingen erstatning for en separat lydplanke!
Dersom du vil ha fullt utbytte av lyden skal du selvsagt plusse på med en Atmos lydplanke, som kan overføre lydsignalet fra TV-en i høy kvalitet via HDMI eARC-kontakten.
Samsung har også lagt inn en liten bonus til de som kjøper en ny 2020-modell lydplanke fra dem: Da kan du ta i bruk den nye finessen Q Symphony, som utnytter TV-ens egne høyttalere i kombinasjon med lydplanken. Vi stiftet bekjentskap med denne finessen under testen av Q80T, og opplevde at den ga et vesentlig utvidet lydbilde.
[elkjop]
Konklusjon
Q95T er Samsungs beste 4K-TV for modellåret 2020. Her får du både litt bedre bildekvalitet og flere smarte løsninger enn de andre QLED-modellene, mot en noe høyere pris. Samsung-skjermen er utstyrt med direkte LED-baklys som bidrar til suveren kontrast. Svartnivået er ikke like imponerende som konkurrerende OLED-skjermer, noe mange vil legge spesielt merke til i et bekmørkt rom. Til gjengjeld har Q95T et fortrinn i lysere omgivelser: Her er det alltid rikelig med lysstyrke, og heller ingen problemer med refleksjoner. Til variert TV-bruk er dette fortsatt en favoritt!
Også i denne testen:
LG OLED CX (OLED65CX6LA)
Kontrastkongen
En av LGs mest populære OLED-modeller er tilbake i ny og topptrimmet versjon!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser