TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED G4 (OLED65G4)

Den aller beste OLED TV-en

Årets toppmodell LG OLED G4 har fått noen oppdateringer som gjør denne TV-en til en virkelig fenomenal bildemaskin – kanskje den beste vi har sett.

Av / 03.05.24 - 10:00
LG OLED G4 (OLED65G4)

Lyd & Bilde mener

  • LG G4 er en glimrende TV med fantastisk bildekvalitet, svært gode tilkoblingsmuligheter og formatstøtte, i tillegg til en slank og lekker design.
  • Lydgjengivelsen er nokså slank, og kan behøve hjelp fra en lydplanke.

LG har lenge hatt stor suksess med sine OLED-TV-er, og flaggskipmodellen i G-serien var en av de beste TV-ene vi testet i 2023. Nå er 2024-modellen OLED G4 endelig på plass. Den slekter tydelig på forgjengeren, men har samtidig fått noen viktige oppdateringer under panseret.

LG OLED G4 med superkraftig «AI» prosessor

LG fokuserer mye på bildebehandling i år, og OLED G4 kommer rustet med den nye α11 videoprosessoren, som kun finnes i denne modellen og den trådløse OLED Signature M4.

Den nye α11-prosessoren er utviklet spesielt for OLED-TV, og vesentlig kraftigere enn forgjengeren α9. LG lover blant annet 70 % forbedring i grafikkytelse og 30 % økning i prosessorhastighet.

LG-prosessoren bruker også AI (kunstig intelligens) til å forbedre bildekvaliteten. I likhet med Samsungs NQ4-prosessor kan den analysere bildeinformasjonen og avgjøre hvordan objektene skal bearbeides best. Det er ikke første gang vi får høre dette, men nå begynner forbedringene å skyte fart.

LG OLED G4 (OLED65G4) 1

Annonse

LG OLED G4 – design

G4-modellen kalles «Gallery OLED» fordi den er skreddersydd for veggmontering. Baksiden av skjermen er helt flat, med en innfelling til veggfeste og kabler. Tidligere generasjoner av G-serien var faktisk så «vegg-orientert» at det ikke engang fulgte med en sokkel i esken! Men i år har LG heldigvis snudd, og inkluderer en vanlig sokkel, mens veggbrakett nå er ekstrautstyr.

Det er en smartere og mer fleksibel løsning etter vår mening – så kan du prøve deg frem og finne den rette plasseringen, før du borer hull i veggen.

Den nye midtmonterte sokkelen er tung og solid, og kan heve skjermen et hakk for å gi plass til en lydplanke under. Ellers er designen forholdsvis lik som forgjengerne.

Det kan virke som LG har latt seg inspirere litt av Samsungs slanke design, men her er det ingen separat boks for ledningene – derfor blir TV-en litt tykkere og du får nødvendigvis mer «kabelsalat» hengende ned fra skjermen.

large02 large06 large03
<
>
LG OLED G4. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

LG-skjermen kommer lastet med det nyeste brukergrensesnittet (WebOS 24), som har blitt meget raskt og oversiktlig. TV-en tilbyr flere brukerprofiler og startskjermen kan skreddersys til individuelle preferanser. Fjernkontrollen er den trofaste Magic Remote med peker, som LG har brukt så lenge vi kan huske.

I likhet med Samsung byr LG på fire HDMI 2.1 innganger, og her er det opptil 120Hz/144Hz tilgjengelig på alle fire. G4 har også plenty med gaming-finesser, som er tilgjengelig i undermenyen Game Optimizer (Spilloptimalisering). En egen bildemodus for spill sørger for å trekke forsinkelsen under 10 millisekunder. Og med støtte for Freesync og VRR (Variable Refresh Rate) blir det glatt og flimmerfri spilling.

Både LG og Samsung-konkurrenten yter svært bra til ulike gaming-formål, og begge vil være fantastiske skjermer til konsoller som Xbox og PS5. Men hvis vi skal trekke fram noe, må det være at LG – i motsetning til Samsung – støtter Dolby Vision formatene for både film, serier og gaming.

Samsung S95D vs LG OLED G4 (16) Samsung S95D vs LG OLED G4 (13) Samsung S95D vs LG OLED G4 (12) Samsung S95D vs LG OLED G4 (11)
<
>
Vi målte input lag til 9.1 millisekunder, men for å oppnå dette må du huske å aktivere funksjonen Spilloptimalisering!

Målinger

Våre innledende målinger viste at både LG OLED G4 og Samsung S95D gir meget korrekte farger og gråskala, rett opp av esken og ukalibrerte. Begge skjermene leverte et delta-avvik på godt under 3 som typisk er under det menneskeøyet lett kan oppfatte. Samsung S95D leverte på sin side faktisk enda bedre i HDR enn SDR, med svært lave farge- og gråskalavvik. Mens LG på sin side kvitterte med litt høyere lysstyrke og kontrast.

Merk: de litt høyere avvikene på LG-skjermen skyldes noe høyere fargeverdier i blått, som kan jevnes ut med en Calman-kalibrering. Med Samsung er det knapt noe behov for å kalibrere, da målingene allerede er så lave. 

Målinger LG OLED65G4 Samsung TQ65S95D
Fargegjengivelse SDR (dE) 1,2 1,6
Gråskala SDR (dE) 0,6 1
Fargegjengivelse HDR (dE) 2,4 1,9
Gråskala HDR (dE) 2,4 1,5
Lysstyrke (HDR)
10 % 1621 nits 1531 nits
100 % 249 nits 296 nits
Kontrast (SDR) 37613:1 10190:1
Kontrast (HDR) 53678:1 39733:1

Bildekvalitet

Vi var naturligvis ekstra spente på hvilken innvirkning de nye «AI-tryllekunstene» ville ha på LG-skjermen. Vi har allerede fått flere av de nye finessene demonstrert på messer og lignende, men da var det med alle innstillingene på maks for å understreke forskjellene – som ble veldig overdrevne.

Med LG-skjermen satt i den mer nøytrale Kino-modusen ble vi derimot vitne til et av de beste – kanskje det ALLER beste – TV-bildet vi noensinne har sett!

En ting er hva måleinstrumentene viser, men vi opplevde regelmessig at øynene våre ble «dratt» mot LG-skjermen som den hårfint skarpeste, mest detaljerte og kontrastrike av de to konkurrentene.

OLED G4 har for det første en fenomenal skarphet og detaljrikdom som vi knapt har sett maken til. Fraværet av støy, kombinert med en raffinert og skånsom bildebehandling, fremhever detaljene uten å overdrive.

Kontrasten i bildet er også formidabel, og klarer så vidt å overgå duellanten fra Samsung (S95D) i både de lyseste og mørkeste nyansene. Begge disse skjermene er definitivt av ypperste klasse, men LG har et lite et forsprang på kontrast og svartnivå.

I tillegg har LG lykkes med å klemme ut en meget flott og mer nyansert fargegjengivelse enn før. QD-OLED har fortsatt en fordel med tanke på fargevolum, men på G4 virker det som disse forskjellene har minsket kraftig. Eneste punkt hvor vi ser Samsung-skjermen har en fordel, er at den har enda mer sømløse fargegraderinger (color banding) fra mørkt til lyst.

LG OLED G4 har også en bevegelsesutjevning (interpolering) som virker glimrende på alt fra 24p spillefilmer til sport og andre typer TV-innhold. Bildene blir glatte, skarpe og tilnærmet flimmerfrie, uten å introdusere for mye «såpeoperaeffekt». Forbedringen er bemerkelsesverdig, noe som igjen må skyldes den smarte videoprosessoren.

LG OLED G4 (OLED65G4) 2

Lydkvalitet

På lydsiden er LG G4 relativt sparsomt utstyrt, med et enkelt høyttalersystem og dedikerte basshøyttalere. Det skal visstnok by på virtuell surroundlyd. Og joda, lydgjengivelsen er tydelig nok, med klar stemmegjengivelse, men det blir raskt klart den ikke matcher størrelsen fra Samsungs lydsystem. S95D har strategisk plasserte høyttalere rundt om som gir et imponerende lydbilde med mer luftig surroundeffekt.

Nå vil nok mange uansett foretrekke en separat lydplanke eller lydsystem til en TV i denne klassen, og det vil vi anbefale i dette tilfellet. G4 støtter Dolby Atmos via HDMI eARC kontakten, og dersom du velger en kompatibel LG lydplanke kan du også sende lyden trådløst, eller utnytte skjermhøyttalerne i kombinasjon med lydplanken – såkalt WOW Orchestra.

Konklusjon

G-serien fra LG har tradisjonelt vært blant de beste OLED-TV-ene på markedet, og årets OLED G4 er ikke noe unntak. Kombinasjonen av rå og kontrastrik bildekvalitet, lekker design og et smart brukergrensesnitt gjør dette til en glimrende totalpakke. I år følger det attpåtil med en sokkel i esken (!) – slik at du kan ta TV-en raskt i bruk. At prisen starter litt lavere enn forgjengeren gjorde i sin tid, er heller ingen ulempe.

LG OLED G4 får selvfølgelig sterk konkurranse fra Samsung S95D på både bildekvalitet, brukervennlighet og design. Og hvis den innebygde TV-lyden er en viktig faktor for deg, har Samsungen en klar fordel. Men som rendyrket bildemaskin er G4 den hårfint beste etter vår mening. Derfor blir det en knepen, men velfortjent seier til LG i denne duellen.

Alt i alt nøler vi ikke med å LG OLED G4 full score, og vår spesielle anbefaling. Rett og slett en knakende god TV!

Karakter
LG OLED G4 (OLED65G4)
High End

Også i denne testen:

Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Null refleksjoner!

Samsungs nye OLED-flaggskip gir en forbløffende bildeopplevelse – praktisk talt uten gjenskinn.

Samsung S95D leverer et meget kontrastrikt og fargenyansert bilde, som er praktisk talt uten refleksjoner fra skjermen. I tillegg imponerer den med lekker design og glimrende lyd.
Den matte skjermoverflaten kan ha noen bivirkninger, avhengig av lysforholdene i rommet. Samsung-skjermen støtter ikke HDR-formatet Dolby Vision.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde