I Xperia Z finner vi Sonys nye Exmor RS sensor som har et mer kompakt format. Det er forklaringen på at man har kunnet få inn et såpass bra kamera i en så tynn mobil. Takket være at det er bakbelyst skal sensoren også gi bedre bilder i svak belysning. Dessverre har man samtidig øket oppløsningen til smågale 13 megapiksel, noe som gjør at det skal mye til for at den nye elektronikken skal kunne gi bra bilder med såpass lite lys per piksel.
Automatinnstillingen kalles Superior Auto, som selv forsøker å velge det beste motivprogrammet for deg, noe som fungerer ganske bra. Ellers kan man selv velge mellom 17 ulike motivprogrammer. Man finner også bildeeffekter samt innstillinger for bildeserier, panorama og HDR. Exmor RS gir også mulighet for å filme med HDR. Øvrige finesser er smilgjenkjenning, geotagging og selvutløser. I standardprogrammet kan man justere eksponeringskompensasjon, fokusinnstilling, hvitbalanse, ISO og lysmålinger. Meget bra.
I vår helhetstest av Xperia Z var vi fornøyd med kameraet, men i denne testen stiller vi høyere krav og er mer opptatt av detaljene. Alt i alt blir bildene bra ved gode forhold, selv om de drar mot det gule. Om man derimot forstørrer opp bildene ser man at bildeskarpheten ikke er den beste. I svakt lys lykkes det faktisk å fange bildene bedre enn mange andre, og fargene blir relativt korrekte, men igjen er det ikke helt skarpt.
Konklusjon
Sony har ikke gjort seg selv en tjeneste når man har skrudd opp pikselantallet såpass mye. Den nye sensoren hadde trolig gitt et enda bedre resultat om man hadde nøyd seg med 8 megapiksel. Med det sagt produserer Xperia Z bilder som er bedre enn de fleste andre. Den eneste malurten i begeret er at detaljene ikke blir riktig skarpe, men med en så høy oppløsning er det ikke noe større problem til hverdags. Med gode innstillingsmuligheter og bra funksjoner er dette et utmerket mobilkamera, som kunne ha blitt best.
Også i denne testen:
De beste kameramobilene
Oppsummering
Når det gjelder bildekvaliteten må de billigste kompaktkameraene se opp for mobilkameraene.
HTC One
Less is more
Det første mobilkameraet som duger på puben takket være en modig satsing på kvalitet fremfor kvantitet.
Samsung Galaxy Note II 4G
Middelmådig kjempe
Mange bra funksjoner og hyggelige bilder, men et vel klumpete format til å fotografere.
Nokia Lumia 920
Magien savnes
Til tross for at Nokia har gjort alt riktig på papiret, blir resultatet ikke bedre enn middels.
LG Optimus G
Pikselhysteri
LG sikter for høyt med megapikslene som resulterer i at bildekvaliteten blir lidende.
Apple iPhone 5
Utbyggbar
Enkel og mangesidig, men den er ikke lenger i teten hva gjelder bildekvalitet.