TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony FE 70-200mm f4 G OSS

Kostbar Sony-zoom

Endelig finnes det en lyssterk telezoom til Sonys fenomenalt fine fullformatkameraer i A7-serien.

Av / 13.09.14 - 16:22
Sony FE 70-200mm f4 G OSS

Lyd & Bilde mener

  • Et solid zoomobjektiv som vil vare i mange år, og gi nesten forvrengingsfrie og sylskarpe bilder.
  • Skarphetstap på 200m, og den høy prisen trekker ned.

For:  Sony FE-format

Med tre kameraer som alle er rettet mot entusiast- og proffmarkedet, trenger Sony sårt mer optikk med høy ytelse. A7-kameraene har alle en fullformat 24 x 36 mm bildebrikke, som stiller større krav til korrigering, sammenlignet med når man bruker fullformat optikk på kameraer med mindre bildebrikker i APS-C-format.

Den nye Sony FE 70-200mm f4 G OSS, er den første telezoomen som passer både Sonys A7-kameraer, og alpha og NEX-serien, som begge bruker APS-C bildebrikker. Zoomobjektivet er meget robust bygget, relativt lett, og leveres med solblender og roterbart – og avtakbart stativfeste. Det har innebygget optisk bildestabilisator, med to valgbare moduser, og knapper som kan programmeres fra kameraet. For eksempel kan man låse fokus med et trykk på knappen, med hånden som holder rundt objektivet.

Objektivet veier 840 gram og er letthåndterlig selv på et så lite kamera som Sony A7. I kombinasjon med A7-kameraets fasefokussystem, opplevde jeg autofokusen som kjapp og presis. Det var ikke noe problem å panorere med følgefokus, og få høy uttelling med skarpe bilder. Litt verre var det med bevegelige motiver i lengderetningen, hvor jeg føler meg sikker på at Sony a6000s mer avanserte fokussystem, ville gjort en mer vellykket jobb. Men jeg nøler likevel ikke med å anbefale 70-200-zoomen til action, så lenge man er klar over begrensningene.

Marginal fortegning
Optisk sett er objektivet fremragende, med marginal tønneformet linjefortegning på 70mm. Den endrer gradvis karakter til puteformet linjefortegning fra 135mm, og er mest synlig, men ikke plagsom på 200mm. Linjefortegningen kan kompenseres for i autokorreksjon, om nødvending. Vignetteringen, eller lysfallet i hjørnene er moderat synlig på full blender, og på sitt høyeste på 200mm, men neste fraværende på f5,6. Den kan også kompenseres for, om ønskelig.

Annonse

Den optiske skarpheten er gnistrende. Med A7-kameraets 24 Mp er det fullt mulig å hente ut ekstrem detaljoppløsning med 70-200mm zoomen. Objektivet er godt korrigert og skarphetstapet fra sentrum til hjørnene er ikke dramatisk på full blender og 70mm, men det hjelper også her med litt mindre blenderåpning – f5,6. Problemet er størst på 200mm og f4, hvor forskjellen på skarpheten i sentrum og hjørnene, er mest synlig.

Den høyeste ytelsen uansett brennvidde, ligger fra blender 5,6 til f11. Kromatisk feilbrytning er heller ikke noe tema her, og kan uansett kompenseres for senere. Det defokuserte området (bokeh) som gjør at portretter kommer så godt frem i motivet, er på sitt mykeste og fineste på f4, men fullt brukbart på f5,6 også. Hvert fall om man bruker rundt 135 til 200mm brennvidde.

Sony-zoomen er et velkomment tilskudd til Sonys kompakte fullformat systemkameraer i A7-serien. Men vil også fungere utmerket med NEX-7, a6000 og NEX-6. Den er ikke billig, og i største laget til kameraer som a6000, men solid bygget med kjapp AF og så høy optisk ytelse at entusiastene neppe vil bli skuffet.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme

Kan DJI slå GoPro?