TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Beam

Den mest anvendelige lydplanken

Beam er Sonos’ rimeligste lydplanke hittil, likevel kan den flere triks enn sine storebrødre

Av / 05.09.18 - 07:00
Sonos Beam

Lyd & Bilde mener

  • Kan styre smarthjem med stemmen, og endelig har et Sonos-produkt fått HDMI. Gir TV-lyden-en en ny dimensjon, med naturlig og fin klang.
  • Det finnes kraftigere saker, vi savner DTS-støtte, og trådløs subwoofer dobler prisen og vel så det.

Lyd & Bildes test av Sonos Beam

Sonos ligger høyt på må-ha-listen for mange, men enkelte synes det blir i overkant kostbart. For dem har Sonos nå lansert lydplanken Beam, som med en pris på 4.000 kroner nesten halverer prisen fra lydplanken PlayBar og lydsokkelen PlayBase. Den kan likevel skilte med samme praktiske brukervennlighet og multiromfunksjonalitet som Sonos er kjent for, faktisk kan den flere triks enn noe annet Sonos-produkt til nå.

Stemmestyring

Med Sonos Beam kan du nemlig bruke stemmen din til å styre både den og andre smarte dingser i hjemmet, takke være innebygd støtte for Amazons stemmeassistent Alexa.

Google Assistant er også på vei, som kommer til å åpne en helt ny verden hva gjelder stemmestyring, da denne er den smarteste og mest sofistikerte stemmestyringen på markedet akkurat nå.

I tillegg finnes AirPlay 2, som lar iPhone-brukere styre den Beam via stemmeassistenten Siri – og dermed blir den en reell konkurrent til Apples smarthøyttaler HomePod. Brukere av strømmetjenester som Tidal og Spotify vil derimot få mindre glede av Siri, da du verken får manøvrert i musikkbiblioteket eller justert lydnivået. Til det kreves Apple Music, iTunes, eller musikk lokalt på iPhone.

Annonse
Sonos Beam
Beam er Sonos’ første produkt med HDMI-kontakt. Foto: Sonos

HDMI og fjernstyring

Sonos Beam er produsentens første produkt med HDMI. Dette i form av en utgang. Alle dine videokilder kobles da til TV-en, som så sender lyden til Beam via lydreturkanalen (ARC). Tidligere brukte man optisk digitalkabel til dette, som risikerer at leppesynk ikke blir optimal. Har TV-en din ikke HDMI med ARC, har Sonos imidlertid lagt ved en optisk-til-HDMI-adapter. Fremdeles støttes Dolby Digital men ikke DTS, som må konverteres til kompatibel lyd (PCM) i kilden.

Sonos Beam
Et berøringspanel på toppen lar deg styre lydnivå og starte/pause musikk. Foto: Sonos

HDMI-kontakten støtter enkle kommandoer fra TV-ens fjernkontroll, takket være kommunikasjonsmetoden CEC (Consumer Electronics Control). Du kan dermed skru lyden opp og ned, og lydplanken av og på med TV-ens fjernkontroll. Andre Sonos-produkter kan lære seg TV-ens fjernkontroll via IR, men nå som stadig flere TV-er får Bluetooth-fjernkontroll vil ikke dette fungere, og det er da en klar fordel å kunne gjøre dette over HDMI.

Sonos Beam
Ønsker du skikkelig surroundlyd, kan du for eksempel pare Sonos Beam sammen med et par Play:1 som bakhøyttalere. Foto: Sonos

Bakhøyttalere og sub?

Sonos Beam har ikke subwoofer, men i likhet med sine storebrødre kan den kobles sammen med Sonos’ trådløse sub for heftigere basseffekter, og et par Sonos-høyttalere kan brukes som bakhøyttalere for omsluttende surroundlyd. Den minste Play:1 er det mest naturlige valget. Prisen blir uanstendig mye høyere med subwooferen (den koster 7.000 kroner), mens Beam sammen med to Play:1 bare koster litt mer enn PlayBar eller PlayBase alene.

Romkorreksjon

I likhet med sine storebrødre kan lyden av Beam tilpasses miljøet den står i. Riktignok for brukere av iPhone og iPad. Sonos bruker nemlig iOS-enheten som målemikrofon, og ved å bevege denne rundt i rommet mens ulike testlyder spilles fra høyttaleren, optimaliseres Beam til rommet. I praksis fungerer dette meget bra, lydplanken forandrer ikke klangkarakter nevneverdig, men fjerner problemfrekvenser som kan gjøre at stemmer låter noe innestengt, og gir et generelt luftigere og større lydbilde. Faktisk løfter romkorreksjonen lyden i såpass stor grad at jeg råder Android-brukere til å låne en iPhone til anledningen (det må nemlig bare gjøres én gang).

Sonos Beam
Sonos Beam i svart. Foto: Sonos

Beam i praksis

Å koble opp Sonos Beam er enkelt. Koble til TV-ens HDMI ARC-port, last ned og åpne Sonos Controller på mobilen. Trykk inn knappen på baksiden av Beam, og følg de korte instruksene i appen.

Med lyden korrigert til rommet gir Sonos Beam meget god lyd. Dialogene på film står tydelig frem fra lydbildet. Takket være et dedikert, sentrert diskantelement, som bidrar til å gi mer luft i senterkanalen enn fulltoneelementene på sidene klarer på egenhånd.

Stort lydbilde

De tidsforskjøvne sidehøyttalerne bidrar til et stort lydbilde som til en viss grad gir illusjonen av surroundlyd. Beam klarer seg meget godt helt på egenhånd, om du ikke har en stor stue. Det store, luftige lydbildet på Blade Runner 2049 skildres bra, spesielt om du sitter i midten vil du nesten tro du har høyttalere bak deg.

Lyden er først og fremst naturlig og smakfull, snarere enn utfordrende og eksplosiv. En bil låter som en bil og ikke en monster truck. ”Larger than life”-følelsen man får på kino trenger man kraftigere saker til, og minimum en ekstern subwoofer. Til sammenligning har Yamaha YSP-207, som inkluderer subwoofer til omtrent samme pris som Beam, en kraftigere lyd med mer trøkk. Men den låter også skarpere og hardere, og når vi vet at den er blant de beste lydplankene i sin prisklasse er det ingen tvil om at Beam er et særdeles vellydende valg til prisen.

Musikk

Når det gjelder musikk låter dette også ganske bra. Sangstemmer og instrumenter har sin naturlige klang intakt. Men til dette formålet skulle jeg gjerne kunne skrudd av den simulerte surroundlyden, da det blir i overkant. Det går ikke an, Beam gir det store romlige – og smått falske – lydbildet uansett. Skal du først og fremst høre på musikk finnes det bedre alternativer. Legger du på et par tusenlapper får du Samsung HW-N660, som har enda bedre lyd enn Beam på både musikk og film, og også inkluderer subwoofer for kraftigere lyd. Men den mangler nettverksstøtte og multirom.

Sonos Beam: Konklusjon

Med Beam har Sonos truffet spikeren på hodet, når de pakker en drøss av funksjoner – som stemmestyring og multirom – sammen med god lyd, i en lydplanke til bare fire tusen kroner. Vi savner bare å kunne skru av surroundsimuleringen når man hører musikk i stereo. Og DTS-dekoding hadde vært fint.

HDMI-kontakten ønsker vi velkommen, og med den kan man også styre lyden fra TV-ens fjernkontroll.

Ønsker du ekte surroundlyd, kan vi anbefale et par Play:1 som trådløse bakhøyttalere. Hva bass angår, med mindre Sonos planlegger en rimeligere subwoofer etter hvert, ville vi tatt til takke med plankens bassgjengivelse.

Karakter
Sonos Beam
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?