Dette er en test av Philips Lumea IPL 9000. Vi snakker altså om hårfjerning. Et emne som kan være følsomt, opprørende og irriterende. Hvorfor kan man ikke bare være helt naturlig? Hvorfor er det ikke ok med kroppshår? Formålet med denne testen er ikke at jeg skal begi meg inn i denne diskusjonen, så ikke begynn en gang … Målet er å teste et produkt for de som, av en eller annen grunn som de selv må stå for, vil minske eller ta bort uønsket hårvekst.
Visst er det kjempekoselig å gå til skjønnhetssalongen og bli puslet med og tatt vare på. Men med hånden på hjertet er det ganske dyrt, og det er i tillegg enda et tidspunkt som skal passe inn i kalenderen.
Og når det kommer til hårfjerningen, gjør det i mange tilfeller ærlig talt virkelig vondt! Å vokse bena er jo ikke noe jeg akkurat lengter etter, for ikke å snakke om epilering, hvor man bruker et elektrisk apparat som drar opp hårstråene med røttene. Det påstås at elektrolyse er en effektiv metode for permanent hårfjerning. Under den behandlingen får man en liten nål stukket ned i hårsekken, et par millimeter under huden, og forstyrrer hårsekken innenfra ved å lede ned en strømimpuls. AU!
Man må lide for skjønnheten, sa alltid min mamma, men trenger det virkelig å være slik?
Hvordan fungerer IPL, og hva er det?
IPL, eller «intensivt pulserende lys», er noe som brukes på mange salonger for å ta bort hår skånsomt og effektivt. Det er dessuten mer eller mindre smertefritt. Hurra!
Ved IPL absorberes lyset av pigmentet i hårstrået og ledes ned i hårsekken. Lyset forvandles til varme, som i sin tur stimulerer hårsekken til å gå i en hvilepause. Resultatet blir at håret faller av, og at mengden av hår som vokser ut igjen, gradvis minsker.
Og akkurat dette med at IPL arbeider med pigmentet, gjør det til en metode som dessverre ikke passer alle. Er hårene dine for lyse, grå eller røde, er det ingen vits at du prøver. Alle jeg har snakket med, fraråder det på det mest bestemte, og sier at det ikke kommer til å fungere. Det mangler helt enkelt pigment for at metoden skal fungere. Det fungerer heller ikke om du er for mørk i huden, da kan det til og med være farlig. Årsaken til det er at jo mer pigment huden din inneholder, jo mer lys forvandles til varme, som dermed øker risikoen for brannskader.
Og du må heller ikke bruke IPL på tatoverte områder!
På tide å begynne
Det er en gedigen instruksjonstekst som jeg faktisk, for uvanlighetens skyld, velger å lese gjennom ganske nøye. Når det gjelder min egen kropp og hud, er jeg ikke like ivrig på å ta risiko som med for eksempel en robotstøvsuger eller et aktivitetsarmbånd.
Jeg laster ned Lumea IPL-appen og skaffer meg en konto. Selv i appen finnes det mengder med tips og triks, og i tillegg også små filmer som kan være fine å se på.
Alt er utrolig pedagogisk lagt opp, og jeg vil si at det knappest er mulig å gjøre feil om man bare tar seg tid til å lese.
Hvordan føles det?
Jeg kan tenke meg at vi alle opplever det forskjellig. Men før du begynner, må du ta en test med Smartskin-sensoren, både for å se hvilken hudtone du har, og for å kjenne etter hvordan det føles. Opplever du smerte eller ubehag, kan du jo alltid gå ned et steg.
Personlig kan jeg kjenne at det kommer et lite varmestøt når selve lysimpulsen kommer, men ikke noe mer. Etterpå kan det behandlede området bli litt varmt, men det er ikke noe som irriterer eller forstyrrer meg.
Guiding i appen
I appen logger jeg hver behandlet kroppsdel hver for seg før hver behandling. Hvilken lysstyrke bruker jeg. Hvordan føles det. Hvordan opplevde jeg resultatet. Og jeg får også vite når det er på tide med neste behandling.
Opplegget er at du gjør de første fire behandlingene med 14 dagers mellomrom, for så å gå over til touch-up-fasen, som er en gang per måned. Alt dette legges naturligvis inn i appens kalender, og jeg får en påminnelse når det nærmer seg. Jeg trenger altså overhodet ikke å holde kontroll på det selv.
Det gjelder å være nøye
Selve vinduet som lyset kommer ut gjennom, er ikke stort. Og for at det skal bli resultater, trenger alle hårsekkene å bli behandlet. Det betyr altså at du må være supernøye når du flytter Lumea for at det ikke skal bli noen luker.
Det verste som kan hende, er riktignok bare at du ser håret vokser raskere ut igjen på noen steder enn på andre. En tydelig indikasjon på at du ikke har behandlet akkurat den hudbiten. Dette var noe jeg personlig opplevde, fremfor alt etter min første behandling.
Men i appen finnes det mange tips og råd om hvordan jeg bør oppføre meg for å unngå dette lille uhellet. Og jeg vet jo med meg selv at jeg ikke alltid er den mest tålmodige personen som finnes, så det må jeg jo bare jobbe med.
Er det verdt pengene?
Jeg tenker at du nå ved dette tidspunktet undrer om det virkelig fungerer? Og er det verdt å bruke pengene på denne merkelige dingsen, som jo tross alt ikke er helt gratis. Og mitt svar er faktisk ja, ja, det er det.
Ifølge Philips selv er gjennomsnittsresultatet for hårminskning etter 12 behandlinger 77 % på benene, 64 % i bikinilinjen og 64 % under armene. I løpet av testen rakk jeg tre behandlinger, og jeg merket allerede etter første gang at gjenveksten hadde minsket. Som jeg nevnte tidligere, hadde jeg kanskje ikke vært så nøye ved første omgang, men det er jo ikke produktets feil …
Jeg har ikke kompetansen til å avgjøre om dette er eksakt samme behandling som utføres på en salong, eller om den er mer intensiv på noen måte. Men jeg leser på de fleste utøvernes hjemmesider at de mer eller mindre lover at hårfjerningen er permanent etter fem til åtte behandlinger. At det kreves flere behandlinger ved hårfjerningen, er avhengig av at håret har tre ulike faser: tilvekst, overgang og hvilefase, og det er tilvekstfasen man vil behandle hårstrået for så permanent resultat som mulig. Men det er uansett samme hvilken metode du velger å satse på.
Prisbildet for å gjøre dette i en salong varierer sikkert, men etter å ha sjekket litt rundt kan du nok regne med rundt 5500 kroner for benene. Nærmere 4000 for armene, og vil du bli hårfri på ryggen, må du nok ut med cirka 4000 kroner. Og disse prisene er bare for en behandling.
Nei, da har jeg faktisk ingen problemer med å bruke pengene på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Selv om Philips ikke lover permanent hårfjerning i all evighet, er prislappen/behandlingstilfellene betydelig, betydelig rimeligere, og dessuten kan jeg sitte hjemme med en god kopp kaffe og en herlig lydbok i ørene. Jeg vil tro at et ben tar omtrent 10–15 minutter å behandle når du er blitt vant med det, og har fått til den rette skjæringen. Så overdrevent lang tid tar det heller ikke.
Og takket være at appen hele tiden er med og minner meg på når det begynner å bli på tide, er det heller ingen risiko for at jeg glemmer en behandling.
Konklusjon
Jeg har full respekt for de som initialt rygger tilbake når de ser prislappen på Philips Lumea IPL 9000 BRI958/00. Men har du kroppshår på steder du ikke vil ha det, er det faktisk vel anvendte penger over tid, forutsatt at du har de riktige forutsetningene med hud og hårfarge, selvfølgelig. Det er smertefritt (ifølge meg), enkelt å gjøre hjemme, og du kan få virkelig bra resultat om du bare har tålmodighet og jobber systematisk. Nevnte jeg at det er smertefritt? Halleluja!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser