Fordelen med en smart ringeklokke er åpenbar: du kan se hvem som ringer på direkte på mobilen, selv om du ikke er hjemme eller andre grunner udisponert for å åpne døren. Har du i tillegg en smart dørlås, så kan du enkelt slippe inn pakkebudet selv når du selv befinner deg på en annen adresse. Dermed slipper du å blande naboen inn i regnestykket.
Smarte ringeklokker kan også fungere som digitalt vitnesbyrd, ved at bevegelser foran kameraet lagres til senere identifisering. For eksempel ved et innbrudd. De fleste ringeklokker krever et abonnement på en skytjeneste for denne funksjonen.
Trenger ikke nettsky
Og det er her Netatmo Smart Video Doorbell skiller seg fra resten. Den har en relativt høy innkjøpspris, men der hvor konkurrentene krever månedsabonnement på nettskylagring, har Netatmo et forhåndsinstallert microSD-kort på 32 GB som lagrer video av bevegelser utenfor. Om kortet skulle bli fullt, vil de eldste videoene overskrives, slik at du hele tiden har de siste dagene med aktivitet lagret. Du kan velge i appen om videoer skal slette seg selv etter en uke, måned, år eller aldri.
Ringeklokken er festet til veggen med en spesiell skrue, som krever medfølgende spesialskrutrekker for å demontere, slik at det blir vanskelig for eventuelle tyver å skru av ringeklokken og fjerne sine spor.
Som en ekstra sikkerhet kan ringeklokken kobles til en skytjeneste som iCloud eller Dropbox, eller du kan også konfigurere den opp mot en egen ftp-server, skulle du ha tilgang på dette. Du kan velge kvalitet på opptaket etter hvor stor lagringsplass du har: Lav, Medium, Høy eller Ypperlig. Sistnevnte gir full 1080p oppløsning.
Går på strøm
Netatmo Smart Video Doorbell går ikke på batteri, og må ha strøm. Den er derfor anbefalt brukere som allerede har en kablet ringeklokke. Ringeklokken støtter flere spenninger, fra 8V opp til 24V, slik at den fungerer nesten uansett hvor i verden du befinner deg.
Vær oppmerksom på at vi i Europa stort sett bruker 8V og 1A, som er det absolutte minimum av hva som støttes av Netatmo-klokken. Det betyr at strømforsyningen til din eksisterende ringeklokke vil fungere, men også “tømmes helt” når noen ringer på, og jeg opplever selv derfor svak brumming i strømforsyningen hver gang noen ringer på, eller kameraet registrerer bevegelse utenfor. Det er ikke farlig, men det er altså tidvis hørbart når jeg befinner meg i umiddelbar nærhet av ringetrafoen. Men brummingen går fort over, etter hvert som trafoen får “ladet” seg opp igjen.
Men i det minste støtter Netatmo-klokken 8V, som man slettes ikke kan si for erkekonkurrenten Google Nest Hello, som krever minimum 12V. Det vil innebære å måtte bytte ut hele ringeklokketrafoen, og utvalget blant 12V-trafoer er skralt her til lands og i resten av Europa.
Installasjon
Selve installasjonen var en relativt enkel affære. Husk å ta sikringen til gangen så du ikke får deg en skikkelig “karamell”. Fjern dekselet til ringeklokketrafoen inne, og koble på en medfølgende strømadapter i parallell med ringeklokken på innsiden (ikke knappen på utsiden av døren). Deretter demonterer du ringeklokkeknappen på utsiden av døren og erstatter den med Netatmo-en. Det følger med skruer og murplugger i esken, dersom du trenger å bore i mur. Selv har jeg heldigvis trepaneler, og trengte bare å bruke vanlige treskruer.
Kan måtte vinkles
Det følger også med en vinklet kile, i tilfelle du må ha dørklokken vinklet for å gi optimalt synsfelt foran døren. For eksempel om døren er i et hjørne. Hvis kameraet peker rett frem, kan du også få mange falske alarmer dersom du bor et sted hvor det er mye trafikk av mennesker frem og tilbake foran døren. Du får nemlig melding på mobilen hver gang kameraet registrerer bevegelse av mennesker. Det vil også skride mot personvernet om kameraet er vinklet slik at mennesker i forbifarten kan gjenkjennes.
Når ringeklokken er koble til, blinker en grønn diode, før den lyser fast grønt. Deretter lyser den hvitt, og du kan laste ned appen og koble den til det trådløse hjemmenettverket derfra. Vær oppmerksom på at kun 5 GHz ikke støttes, bare 2,4 GHz. Ringeklokken kan også legges inn i HomeKit smarthjem på iPhone.
Netatmo Smart Video Doorbell i bruk
Når ringeklokken er oppe og går, er det litt deilig å kjenne på den ekstra sikkerheten en slik dørklokke gir. Når det ringer på, kommer en alarm på mobilen, og videofeeden kommer opp så du kan se hvem det er. Du kan kommunisere med vedkommende gjennom innebygd mikrofon og høyttaler, med god klarhet i samtalen.
Jeg har allerede tatt imot en leveranse mens jeg satt på jobb, og etter å ha konstatert at budet ikke var en tvilsom gangster, kunne jeg enkelt fjernåpne garasjeporten hvor han kunne sette igjen pakken. Jeg har også latt være å åpne for mennesker jeg mistenker ønsket å frelse meg (ja, man kan bli litt paranoid). Så er det også litt ok å vite når det ringer på, om besøket er til meg, fruen eller barna.
I begynnelsen ble det en del falske alarmer, hvor mobilen plinget og viste meg en video hver gang noen passerte huset. Men fikset jeg lett ved å markere hvor i bildet man ønsker å markere bevegelser. Som i mitt tilfelle betød å ekskludere fortauet på andre siden av gaten.
Bildekvalitet
Bildekvaliteten som kommer opp på mobilskjermen er meget god, ikke helt på høyde med et actionkamera ala GoPro, men mer enn tilstrekkelig. Kameraet har også nattsyn, som gjør at man kjenner igjen folk også når det er mørkt på kvelden. Da i svart/hvitt.
Opptakskvalitet i nettskyen satt til Lav gir en oppløsning på 288 x 512 piksler og en kraftig komprimert videostrøm på ca 1 MB pr minutt. Nok til å gjenkjenne noen rett foran ringeklokken, men langt fra topp kvalitet. Videokvalitet Høy gir 1080 x 1920 piksler og litt høyere komprimering enn Ypperlig, men likevel klart tilstrekkelig til denne bruken. Filen bruker nå 15 MB av lagringsplassen pr minutt med opptak, som betyr drøyt 300 minutter dersom du har 5 GB med nettskylagring. Som betyr flere måneder med bruk, før gamle filer må slettes.
Konklusjon
Netatmo Smart Video Doorbell gjør som andre smarte ringeklokker: viser video av dem som ringer på, direkte på mobilen. Og dessuten folk som lusker i nærheten av ytterdøren.
Ringeklokken fungerer kun kablet, og er relativt enkel å koble opp om du har kablet ringeklokke fra før. Den er blant få smarte dørklokker som fungerer her til lands uten å måtte skifte ut trafoen til en med større kapasitet. I så måte står Netatmo nesten uten konkurranse i sitt felt.
Det som gir den et enda større forsprang er at du ikke trenger et eget nettskyabonnement for å få fullt utbytte. Trenger du mer forsikring enn det forhåndsinstallerte microSD-kortet, kan du konfigurere kameraet mot skytjenester som iCloud eller Dropbox, eller til og med din egen FTP-server.
Kvaliteten ellers er god, også videokvaliteten, og selv om det blir noen falske alarmer på tilfeldig forbipasserende gjør den absolutt nytten sin. Innkjøpsprisen er relativt høy, men så slipper du også løpende utgifter ved siden av.
Vær oppmerksom på at ringeklokken kun er garantert ned til 10 minusgrader. Så langt har den ikke streiket for oss i 12 minus, vi vil rapportere når vinteren er over, om hvor godt den takler nordisk klima.