Å installere iRobot Roomba j7+, nå døpt til Märtha, er overraskende enkelt. Jeg lastet ned appen iRobot, og her kan du velge norsk. Jeg kan også få Märtha til å snakke norsk. Dette er naturligvis ikke et krav, men jeg synes likevel at det gir et ekstra pluss – alle er kanskje ikke familiære med for eksempel engelsk, tross alt. iRobot Roomba j7+ kobler seg opp på nettverket uten å trøble en eneste gang, og alt er bare så herlig supersmidig – tjohoooo!
På tilbehørsesken, som inneholder strømledning, et ekstra filter samt en ekstra roterende børste, sitter en liten hurtigguide for installasjonen. Denne finnes dessverre ikke på norsk, men teksten er kort og enkel med tilhørende lett forståelige illustrasjoner. Det finnes også en tykkere og mer innholdsrik instruksjonsbok, heller ikke denne på noen av de nordiske språkene hvor du kan lære deg å kjenne din nye rengjøringshjelp i dybden, om du skulle ønske det.
Vi kjører i gang!
Märtha må bruke kamera og LED-lampe for å lokalisere og unnvike hinder, og sies å bli smartere og smartere jo mer hun brukes. Jeg kjører i gang iRobot Roomba j7 for å la den bli kjent med de to utvalgte rommene som er på ca. 45 kvm til sammen. Dette kameraet og LED-lampen gir jeg ikke mye for. Märtha sakker riktig nok noe ned i nærheten av et hinder, men likevel støter hun mot hindrene litt for distinkt til at det skal være ok.
Etter en avsluttet prøverunde kjører Märtha tilbake til ladestasjonen, og på under ca. 3 sekunder tømmer støvsugeren seg i ladestasjonen med et virkelig uvesen. Jeg kjenner meg faktisk litt forvirret over hvor uforsiktig denne robotstøvsugeren er. Via appen informerer iRobot Roomba j7 om det trengs flere rengjøringsrunder før jeg får mulighet til å tilpasse kartet ifølge mine ønskemål og behov. Så jeg sender Märtha i vei igjen, med forhåpningen om at hun skal være litt mer forsiktig denne gangen – men den gang ei. Stolben treffes, og blomsterkrukker får seg en tørn.
Derimot er det ingen som helst problemer med teppet; faktum er at Märtha elsker teppet og gjerne oppholder seg der.
iRobot Roomba j7+ i hverdagen
I appen kan du, akkurat som forventet, skjemalegge når og hvor du vil ha rengjort. Og når støvsugeren har lært seg kartet, går det utmerket å legge inn no-go-zoner, og til og med angi soner som du vil ha rengjort ekstra nøye.
Märtha er den som under testens gang rengjorde den minste gulvflaten, og hjørner er ikke hennes sterke side. Kan hende at Roomba j7 lærer seg over tid – hvem vet?
Lydnivå angis ikke, og når jeg stiller spørsmålet, får jeg til svar: «Roboten kjører når du ikke er hjemme, og derfor opplyser ikke iRobot om dette.» Utrolig merkelig innstilling med tanke på at det vel er jeg som konsument som avgjør om jeg vil være hjemme eller ikke når det støvsuges? Dessuten kan det jo være slik at jeg har fysiske begrensninger, som gjør at jeg ikke kan forlate hjemmet … Nei, tenk om igjen og tenk riktig!
I sin markedsføring trykker iRobot på P:O:O:P – PetOwnerOfficialPromise, og slik forklares dette på hjemmesiden: «Vår nye robotstøvsuger Roomba® j7/j7+ oppdager og unngår å rengjøre små ulykker som din hårete kompis har kommet til å legge igjen på gulvet. Du trenger ikke lenger uroe deg for potensielle pooptastrophies». Med tanke på hvor ekstremt uforsiktig Märtha er når det kommer til gjenstander som for eksempel stol- og bordben, føles dette som en spøk – men naturligvis prøver jeg! Nå har, som det heldigvis er, mine katter ikke for vane å levne pooptastrophies, så jeg simulerer med to leketøysmus. Og tro det eller ei – iRobot Roomba j7+ styrer utenom i god tid. Hvordan er det da mulig at en robotstøvsuger høylytt støter mot vegger og bordben, men unngår pooptastrophies, eller i dette tilfellet to katteleker?
Konklusjon
iRobot Roomba j7+ trenger nok tid på seg for å lære seg miljøet, og selv om den får «meget godkjent» når det gjelder selve støvsugingen, finnes det noe støv igjen i hjørnene. Robotstøvsugeren overrasker ved å være så uforsiktig med møbler og lignende, men samtidig smidig unnviker pooptastrophies på en strålende måte. Poop-utvikleren og det øvrige teknikertemaet trenger å treffes til neste oppdatering. Til den tid anbefaler jeg, fremfor alt med tanke på prisen, at du legger til noen tusenlapper og satser på Ecovacs Deebot X1 Omni i stedet. Da får du også en bra moppefunksjon, og møblene dine blir ikke påkjørt.
Også i denne testen:
Dreame Bot Z10 Pro
Rimelig hjelper, men fokuserer ikke på moppefunksjonen
Testens rimeligste deltaker både støvsuger og mopper gulvene dine. Spørsmålet er bare hvor godt den lykkes.
Ecovacs Deebot X1 Omni
Giganten
Her gjelder det at du har god plass og at lommeboken ikke blir tømt. På den andre siden får du mye av alt.
TCL Sweeva 6500
Når ikke helt frem
Testens nest billigste deltaker som tømmer seg selv og byr på uv-c-sterilisering av gulvene for å fjerne basiller og bakterier. Etter publisering kom en oppdatering som korrigert visse uregelmessigheter, men dessverre ikke alle … Dermed er tekst og konklusjon litt revidert.
Samsung Jet Bot+
Smidig for deg med Samsung-mobil
Hvit og stilren selvtømmende robotstøvsuger, men den har fått et litt merkelig format på ladestasjonen.
Electrolux Pure i9.2
Opp som en sol og ned som en pannekake
Dark gold og triangelformet for å komme bedre til i hjørnene – en vinner for meg allerede før jeg hentet den på posten. Men man må beviselig være forsiktig med forutinntatte meninger ...
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser