TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

GRUPPETEST: 5 trådløse skaftstøvsugere

Slutt å dra rundt på den irriterende støvsugeren

Med en trådløs skaftstøvsuger gjør du oftere rent, men kortere og med mindre frustrasjon.

Av / 05.06.24 - 12:20
5 trådløse skaftstøvsugere

Hvor mange ganger har man ikke sett en hybelkanin i et hjørne eller bannet over steiner i gangen, men ikke støvsuget det opp med en gang? Det er jo faktisk anstrengende å gå og hente støvsugeren i et skap, dra ut og sette i ledningen, dra et par tak og så gjøre prosedyren i omvendt rekkefølge. Nei, man skal ikke vente til ukesrengjøringen.

Når det så er på tide med ukesrengjøringen må man dra omkring på den tunge støvsugeren, som garantert fester seg i noe slik at man må stå og dra i slangen. Og så må man bytte stikkontakt etter hvert som man beveger seg rundt omkring i rommene. For ikke å snakke om at man lett snubler i den elendige ledningen. Og ikke er universalmunnstykket spesielt effektivt på tepper heller, eller når man skal forsøke å få bort hår fra møblene om man har husdyr.

Redningen med trådløse støvsugere

Det mest revolusjonerende med å begynne å bruke skaftstøvsuger er hvor raskt og lett det er å ta den frem for å få bort grumset i gangen. Eller når man innser at stolene er lodne av kattehår minutter før gjestene kommer. Støvsugeren sitter jo i stativet sitt i et hjørne eller lett tilgjengelig i et skap. Det er bare å ta fatt i den, kjøre noen drag og sette den tilbake i laderen. Det vi oppdaget i løpet av testen, var at vi støvsuget mye oftere, men kortere, noe som gjorde at støvsugingen ikke var en stor greie som man gikk og utsatte.

5 trådløse skaftstøvsugere 1
Foto: Philips

Den andre åpenbarelsen er hvor mye smidigere det er å støvsuge uten ledningen. Det er ingen problemer å dra rundt stolene ved spisebordet for å så ta litt støv fra gardinstangen og avslutte med å støvsuge bort smulene som har falt ned på siden av stekeovnen. Mange av maskinene har nemlig veldig bra tilbehør for ulike situasjoner. Til og med det vanlige gulvmunnstykket har blitt high-tech med lamper som lyser langt gulvet og avslører hvert eneste glemte støvkorn.

Problemer med trådløs støvsuger

De er faktisk til for akkurat slike tilfeldige rengjøringsoppdrag som vi har beskrevet ovenfor. Å forsøke seg på en storrengjøring med en trådløs støvsuger slutter ofte med frustrasjon. For de har ikke spesielt lang batteritid om man kjører på normal sugestyrke, så om man bor i hus eller en stor leilighet, kan man glemme å klare rengjøringen før man må sette den på lading. Og lading tar flere timer.

Annonse

Man går jo også å bærer på motorenheten og ikke bare en slange. Avhengig av hvor veltrent man er, kan det faktisk bli ganske slitsomt for armen etter en stund. Unntaket i denne testen er Miele, hvor Triflex-konseptet innebærer at man kan sette motoren lengst ned på skaftet i stedet. Veldig smart! Det gir også et lavere tyngdepunkt slik at man kan sette fra seg støvsugeren i stedet for å måtte legge den på gulvet.

5 trådløse skaftstøvsugere 2
Å tømme støvbeholderen kan faktisk være anstrengende og litt ekkelt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Et annet problem er at samtlige er poseløse, det vil si at støvet havner i en beholder som må tømmes. Samme hvor lett produsentene sier det er, så er det uunngåelig at det støver en del når man rister den over søppelposen. Ikke noe som passer en støvallergiker. Og på flere modeller fester gjerne støvballer og hår seg slik at man må dra dem ut av beholderen. Ikke noe for vrimlemager. Unntaket var Samsung, hvor Clean Station suger ut alt støvet til en helt vanlig støvsugerpose. Praktisk, men dyrt.

Resultatet er at man innser at man må åpne støvsugeren for å tømme ut støvet og for regelmessig å gjøre filteret rent. Det er faktisk betydelig vanskeligere enn bare å åpne et lokk og ta ut en støvsugerpose. Spesielt om man ikke ser så bra, ikke har så mye styrke i fingrene, eller har problemer med finmotorikken, kan det bli ille.

5 trådløse skaftstøvsugere 3
Instruksjonene er nå nesten bare bildet, noe som ofte leder til unødig frustrasjon. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

I løpet av testen la vi også merke til at nesten samtlige produsenter har sluttet å sende med instruksjoner. Det er bare en folder med hundrevis av bilder, piler og kryss som man skal forsøke å forstå seg på. Veldig frustrerende. Et tips er at samtlige hadde instruksjonsbøker med faktiske ord i som man kunne laste ned fra nettsidene deres.

Slik velger du riktig skaftstøvsuger

Vet du med deg selv at du vil prøve ukentlig rengjøring med støvsugeren, må du se nøye på batteritiden. Ikke bare på ”opptil xx minutter”, for det gjelder på minimal sugestyrke. Tror du at det likevel kan fungere om du deler opp det på to omganger, se på ladetiden, for den kan skille med flere timer. Prøv også å gå omkring i et kvarter med noe som veier tre kilo i hånden og se hvor sliten du blir, og om det er noe som fungerer å gjøre regelmessig.

Skaftdammsugare battery time chart skaftdammsugare charging time chart
<
>
Grafikk: Jonas Ekelund, L&B Home

Tenk også over hvilken type rengjøring du har tenkt å bruke støvsugeren til. Noen har bare et universalmunnstykke til gulvet som ikke er like effektivt på tepper, som de har et spesielt børstemunnstykke til. Andre har tillegg for å moppe gulvet. Avhengig av hvor bra den løsningen er, kan kanskje maskinen erstatte moppen også, om du våtvasker gulvene ofte.

Til slutt er det ikke alle maskinene som passer for pelsdyreiere. Å få bort hår fra matter og stoppede møbler er bare halve problemet. Det andre er om de fester seg i munnstykkene slik at man må bruke et kvarter på å få løs hårtuster. Vi har sjekket litt ekstra nøye på dette i testen, så les videre om du vil vite hvilken som passer for dine behov.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog

Genial konstruksjon, men upraktisk håndtering

På papiret ser alt veldig lovende ut, men i praksis klarer den ikke det som blir lovet.

Kan ha motoren nederst for mer bekvem støvsuging, og kan da stå oppreist uten støtte. Praktisk tilbehørsholder for støvsugerskaftet. Lang batteritid.
Veggholderen føles billig, og det meste er plastaktig. Møbelmunnstykket kan ikke tas fra hverandre for rengjøring. Motormunnstykket kjørte seg fast på et helt vanlig teppe.
Les hele testen

Electrolux Hygienic 800

Snublende nærme en fulltreffer

Kunne blitt beste kjøp om bare de nødvendige tilbehørene var inkludert.

Utmerket ladestasjon med oppbevaring. Lader raskt. Stabil konstruksjon, og tilbehøret er lett å bytte ut.
Liten støvbeholder. Holder bare knapt 7 minutter i turbomodus. Skurebøtten som trengs for å bruke moppen, følger ikke med. Motor-møbelmunnstykke er ekstra tilbehør.
Les hele testen

Dyson gen5detect Absolute

Smidig high tech-rengjøring med laser

Dyson fortsetter å imponere med teknikk, men har også sine svakheter.

Bra tilbehør og smidig å bruke. Forholdsvis stille. Filter og munnstykke er vaskbare. Bra leselampe for å se støvet.
Holder knapt 7 minutter i turbomodus. Hår fester seg i standardmunnstykket. Støvtømmingen er ikke optimal. Mangler skikkelig ladestativ. Gyselige farger.
Les hele testen

Philips Aqua Plus XC8057

Full av smarte og fungerende løsninger

For en gangs skyld en brukervennlig våtmoppstøvsuger som fungerer.

Utmerket batteritid. Letteste maskinen. Støvsuger og mopper (riktig bra) samtidig. Belysning i nesten alle munnstykkene! Fornuftige tilbehør som er lette å rengjøre.
Dårlig veggholder for lading. Ingen oppbevaringsløsing for tilbehørene. Støvsuger ikke spesielt godt.
Les hele testen

Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W

Støvallergikerens beste venn

Endelig en skaftstøvsuger der man får en dekorativ pose med støv å kaste.

Tømmestasjon for støvet. Gjennomtenkte tilbehør med et bra stativ for å oppbevare dem. Utmerket husdyrsmunnstykke for møbler. Smidig og effektiv rengjøring.
Høylytt. Ingen lampe på teppemunnstykket. Dyre støvsugerposer. Måtelig batteritid.
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Fleksibel, og tanken er god

Overvåkning med øye på økonomien

Plass til alt

Robotstøvsuger med kunstig idioti

Nå rykker KI også inn i vaskerommet

Passer godt i et Yale smarthjem

Terrassedøra di fortjener denne

Smidig støvsuger går helt til kanten

Juletrelenke til hele året

Lyd & Bilde