TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Segway Navimow i105

Klipping i toppklasse

Segways nye robotgressklipper trimmer hagen så ikke et gresstrå står feil.

Av / 25.05.24 - 09:45
Segway Navimow i105

Home mener

  • Klipper effektivt og helt jevnt.
  • Tyverisikring er ekstrautstyr.

Segway Navimow i105 er en rimeligere robotgressklipper enn H800e, som vi testet i fjor. Og den nye modellen har en del kompromisser for å få prisen markant ned. Men klippingens kvalitet er det ikke spart på, og spesielt på ett område er Navimow i105 blitt oppgradert i forhold til sin forgjenger.

Det dreier seg om Visionfence, som er en modul der via AI fungerer som robotens ‘øyne’. For der det i fjor var ekstrautstyr, er i105 født med Visionfence, og det valget forstår vi ærlig talt godt.

Men la oss starte fra begynnelsen. Navimow i105 selges via en rekke forskjellige forhandlere, og det er dermed lagt opp til at forbrukerne selv skal sette sammen og programmere roboten. Vi ble derfor heller ikke overrasket da et bud leverte en stor og tung pappkasse til adressen og kjørte igjen. Vi måtte sette i gang med installasjonen.

Segway Navimow i105 1
Ladestasjonen er blant testens minste. (Foto: Pernille Redder)

Utpakkingen

Pedagogiske tegninger på pappkassen instruerer oss om hvordan emballasjen og roboten skal befris fra hverandre, og hvordan vi skal laste ned og installere Navimows app, som naturligvis finnes både til iOS og Android. Da den er lastet ned på mobilen, får vi instruksjoner trinn for trinn om hvordan GPS-enheten skal monteres på stangen, hvor stangen bør plasseres, og hvordan roboten installeres. Det går fullstendig smertefritt, og snart er i105 klar til å lære hagen å kjenne.

Segway har utviklet sitt eget posisjoneringssystem som kombinerer RTK (Real Time Kinematic) med robotens 140 graders kamera, som kan gjenkjenne gjenstander. Det fungerer upåklagelig i testhagen.

Annonse
Segway Navimow i105 2
I105 har innebygd Visionfence, som er Segways kamera og AI-modul. (Foto: Pernille Redder)

Hvor er kantene?

Ifølge produsenten kan i105 selv finne kanten av plenen og kartlegge hvor den skal klippe. Det er en del av tankegangen at roboten skal være for alle. Ideen er at brukeren på bakgrunn av det AI-genererte kartet selv kan revidere detaljene i etterkant.

Men det viser seg at det kreves temmelig klart formulerte kanter på plenen for at i105 vil finne sine egne grenser, og da plenen i testhagen støter direkte opp til et viltvoksende område hvor hageeieren lar gress og planter vokse fritt til glede for insekter og smådyr, stopper vi raskt den automatiske kartleggingen.

Har du en hage med en klar inndeling mellom plen og ikke-plen, er det trolig en feature du vil sette pris på, men vi stilte i stedet kartet inn manuelt ved å gå en tur med roboten langs kantene, og det gikk enkelt og raskt.

Segway Navimow i105 3
GPS-modulen monteres på en stang eller på en mur. (Foto: Pernille Redder)

Klippekvalitet

Selv om Segway har lagt ned mange krefter i å bygge roboter som mestrer navigasjon, og i å utvikle en virkelig velfungerende app, må de også ha hatt noen av markedets dyktigste fagfolk til å designe selve klippesystemet. For det imponerte oss virkelig!

I105 overtok plenen fra RoboUp, og det er markant forskjell på klippekvaliteten. Navimow tar hvert eneste gresstrå og løvetann og klipper plenen helt jevnt. Roboten klipper diagonalt og skifter deretter retning, noe som også betyr at det ikke er en stripe i sikte, for plenen er fullstendig jevn og ensartet. Det er virkelig plenklipping for feinschmeckeren.

Segway Navimow i105 4
Klippehøyden innstilles manuelt på det massive hjulet på toppen av roboten. (Foto: Pernille Redder)

Her har man spart

Den mest iøynefallende forskjellen på i105 og H800e fra i fjor er at den nye roboten er utstyrt med et stort skruhjul øverst. Det er nemlig ikke lenger mulig å justere klippehøyden i appen. I stedet gjøres det nå via skruhjulet, som manuelt hever eller senker platen med knivene.

Vi forstår godt valget, for de fleste mennesker foretrekker likevel én høyde på gressplenen, så det er mest for moro når man kan skru opp og ned i appen. Står du ved siden av roboten, er det likevel raskere å bøye seg ned og skru på hjulet enn å finne det i appens meny.

Der roboten i H-serien kan klare stigninger på opptil 45 prosent, må I-serien ifølge produsenten gi opp ved 30 prosent. Har du en flat hage, er du sikkert likegyldig, men for noen hageeiere vil det være en avgjørende og kritisk forskjell.

Men mest kritisk er det at roboten ikke lenger er utstyrt med innebygd tyverialarm. Det er et kontroversielt valg fra produsentens side, men i det minste kan man kjøpe Navimow Access+, en tilleggsmodul som selges som ekstrautstyr, og som gir tyverisikring til den lille roboten. Modulen kobler seg på 4G-nettverket og krever et abonnement.

Konklusjon

Segway Navimow i105 leverer en smertefri installasjon og en perfekt klippet plen til en pris som ligger under de fleste av konkurrentene. Vi kunne ha ønsket oss at tyverialarmen var innebygd, men da den kan fås som ekstrautstyr, lar vi ikke det trekke ned på karakteren.

Karakter
Segway Navimow i105
Premium

Også i denne testen:

RoboUp TM01 T1200 Pro

Roboten får øye på alt

RoboUp er klar til action.

God til å identifisere hindringer og kan derfor kartlegge hagen helt selv.
Klipper ujevnt.
Les hele testen

Husqvarna 410X NERA med EPOS

Robot med innebygd kantklipper

Husqvarna har oppfunnet en robotgressklipper med doble kniver, og lover at den kan klare kantene for deg.

Plenen blir klippet nydelig og ensartet.
Kantklipperfunksjonen skuffer.
Les hele testen

Dreame Roboticmower A1

Minimalistisk og strømlinjeformet

Dreame Roboticmower A1 skiller seg fra konkurrentene ved ikke å bruke GPS til å kartlegge hagen.

Krever ikke GPS-signal for å kartlegge hagen.
Bluetooth-forbindelsen skapte litt problemer under oppsettet.
Les hele testen

Ecovacs GOAT G1-800

Hagens pene greenkeeper

Dette er den minste og rimeligste varianten av Ecovacs’ populære Goat-roboter

Får øye på enhver hindring på forhånd.
Ecovacs’ teknologi krever at det skal plasseres et antall hvite og sølvfargede stenger rundt i hagen.
Les hele testen
Pernille Redder
(f.1977): Journalist på L&B Home. Pernille har jobbet som journalist og redaktør i TV-bransjen siden 2003. Blant annet på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn og som redaktør på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ærlig og kortfattet om alt det som gjør livet som blant annet huseier og foreldre artigere og lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Trakter og kvern i perfekt symbiose

Ny design og smartere teknologi

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Høyere oppløsning og bildehastighet er en hit

Ding-dong – du er på skjermen

Delt glede er dobbel glede

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Lyd & Bilde