Det artige med Samsung er at de ikke er redde for å kast ut et eksperiment i det blå og se om det går hjem eller ikke. Da vi så Galaxy Note Edge på IFA-messen i høst sa man også at den bare skulle komme på utvalgte markeder. Men åpenbart har den solgt så bra at man nå har lansert den i Skandinavia. Og ikke nok med det, som avslørt på IFA-messen vil også Galaxy S6 komme i en variant med bøyd skjerm. Så da må det vel være en kjempebra idé?
Utseende og konstruksjon
Det er ikke å legge skjul på, Edge er nesten identisk med vanlige Galaxy Note 4. Derfor skal vi ikke snakke så mye om resten av mobilen, men viser der til vår tidligere test av Note 4. Vi egner oss til den åpenbare forskjellen at skjermen så å si har rent over kanten. På innsiden sitter det helt enkelt et OLED-panel som jo er bøyelig. Men man har enda ikke kommet så langt at det gjør hele mobilen bøyelig, det sitter godt beskyttet bak herdet glass.
Problemet er at med den vanlige baksiden montert blir høyrekanten av mobilen en meget skarp vinkel. I lengden er det ikke spesielt behagelig å hvile fingrene mot. Det er også lett at man kommer til å legge en finger på noen av ikonene ute på kantskjermen. Problemet blir imidlertid litt bedre av å sette på et ekstra skall, som for eksempel Samsungs egne flip deksler. Dessuten har man blitt tvunget til å flytte volum- og strømknappene til andre, dårligere passeringer.
Bruk
Samsung har virkelig forsøkt å benytte kantskjermen så mye som mulig. På startskjermen dukker det eksempelvis vanlige apper opp der ute, noe som gir mer plass for annet på hovedskjermen. I låsposisjon av skjermen kan man få opp meldinger, vær og se hvor mange uleste meldinger man har. Når man starter å notere og plukker frem den smarte pennen så har man hele siden til disposisjon da ikonene har flyttet ut i kanten. Man kan også få opp en praktisk linjal.
Men problemer er at det, foruten Samsungs egne, knapt finnes noen apper som benytter den ekstra skjermen til noe. Starter man Gmail, Evernote eller Maps så er den inaktiv. Og kaller man opp kantskjermen så dukker den faktisk opp på hovedskjermen, noe som resulterer i at knapper på høykant kan bli vanskelige å trykke på. Visst finnes det enkelte app-utviklere som har benyttet sjansen og utviklet mer eller mindre brukbare apper. Men de kjente savnes fortsatt.
Skjerm
Det er ikke snakk om at oppløsningen på hovedskjermen er helt utrolig og at den derfor blir utrolig skarp. Med den ekstra lille kantskjermen får man dessuten ytterligere 160 piksler å leke med i bredden. Det låter ikke mye, men er nok til å vise ikoner i tilstrekkelig størrelse og å få inn betydelig mer tekst enn til eksempel i vanlige notater. Og takket være punkttettheten på 524 ppi er også liten tekst fullt lesbar.
Kamera
Som Note 4 har Edge trolig Samsungs beste kamera hittil. Det skinner utendørs og den optiske bildestabiliseringen gir skarpere bilder selv i dårlig lys. Kameraknappene har så klar flyttet ut i kanten, men håndteringen har faktisk blir dårligere. Utløseren flytter seg avhengig av hvordan man holder kameraet, og man kan jo ikke kjenne den med fingeren. Det å ta selfies med pulsmåleren høres ut som en bra idé, men den dekkes jo til om man har et flip deksel montert.
Ytelse
Da innsiden er lik Note 4 får vi også de samme utmerkede resultatene i våre ytelsestester. De er helt enkelt, sammen med Nexus 6, de kjappeste Android-mobilene på markedet. Imidlertid finnes det en liten forskjell i maskinvaren. Edge har faktisk et noe mindre batteri enn Note 4. Til tross for at man har en skjerm i tillegg. Samsung påstår at de har optimert strømforbruket, men vi opplever likevel at man må lade Edge litt vel ofte.
Konklusjon
Edge er i prinsippet en helt vanlig Note 4, men med den ekstra bøyde skjermen på kanten. Spørsmålet er om det er verdt å betale en tusenlapp mer for? Vi synes ikke det. Den bøyde skjermen er en kul idé og i enkelte tilfeller også praktisk. Men samtidig gjør det mobilen mer ubekvem å holde i. Vil du likevel ha en mobil med bøyd skjerm kommer trolig Galaxy S6 Egde til å ha finslipt konseptet, og etter hva vi har sett, være mer anvendelig.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser