TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia Z Ultra

En kjempeseier for Sony

Xperia Z Ultra er den beste smartmobilen fra Sony til nå. Den er så god at det er like før man kan venne seg til størrelsen!

Av / 03.09.13 - 08:31
Sony Xperia Z Ultra

Home mener

  • Fremragende lyd, også når man ringer De flotteste skjermfarger vi har sett Lynende hurtig
  • Mange vil synes den er for stor Middelmådig kamera

LG har én (LG Optimus Vu), Samsung har to (Samsung Galaxy Note og Note II), og nå kommer også Sony med sin versjon, Sony Xperia Z Ultra. Og vi snakker da om en stor mobil, en såkalt “phablet”, som er en blanding av smartmobil og nettbrett.

Det var Samsung som med den første Galaxy Note fant opp akkurat denne produktkategorien. Apple mener imidlertid at Samsung har kopiert alt når det gjelder smartmobiler, men ingen kan beskylde Samsung for å ha kopiert noe som helst når det gjelder den første phablet. Tvert i mot mente mange kritikere og anmeldere da Samsung lanserte den første Galaxy Note for et par år siden, at en smartmobil med en 5,3” skjerm var litt i overkant og aldri ville selge noe særlig. Men forbrukerne og markedet har gjort dem til skamme.

Samsung har nemlig solgt mange millioner av Galaxy Note og etterfølgeren Note II i hele verden, og det inspirerte sist år den koreanske konkurrenten, LG, til å lansere Optimus Vu, som imidlertid aldri oppnådde samme popularitet som Samsungs original. Og heller ikke samme positive testresultater.

Nå er det Sony sin tur til å ta opp kampen med Samsung på det koreanske firmaets hjemmebane, og vi tror helt sikkert at Xperia Z Ultra har en mye bedre sjanse til å ta en bit av phablet-kaken enn LGs Optimus Vu. I skrivende stund er det bare få dager til Samsung lanserer Galaxy Note III, og det skal bli spennende å se hvilke forbedringer og nye idéer Samsung har funnet plass til i dette årets phablet-modell. Men uansett hva det enn måtte bli, påvirker ikke det vår vurdering av Sony Xperia Z Ultra. Her er det simpelthen snakk om et dominerende produkt som nok skal kunne bite fra seg mot hva som helst Samsung måtte ta med seg til festen.

Sony Xperia Z Ultra fås i tre forskellige farger: Hvit, svart og lilla.
Sony Xperia Z Ultra fås i tre forskellige farger: Hvit, svart og lilla.

Det blir i familien
Sony Xperia Z Ultra deler designen med de beslektede produktene Xperia Z (Sonys aktuelle smartmobilflaggskip) og Xperia Tablet Z. Det vil si at formen er ganske firkantet, både front og bakside er fremstilt i herdet glass, og med en metallramme rundt hele produktet, for å holde det hele sammen. Av/på knappen sitter på høyre side, det samme gjør den lille luken hvor man kan sette inn SIM-kortet samt microSD-kort. Like over ligger kontakten for hodetelefon. På motsatt side er det enda en lite luke som skjuler kontakt til Micro USB samt lading.

Annonse

Xperia Z Ultra er min sine 6,5 mm ultra-slank, noe som ikke bare er slankere enn Tablet Z, som er 6,9 mm, men også slankere enn Sony Xperia Z, som faktisk er klassens tjukkas med hele 7,9 mm. På bakgrunn av hvor stor Xperia Z Ultra ellers er (179,4 x 92,2 mm), virker den neste like tynn som et papirark, og i forhold til størrelsen er også vekten utrolig lav med bare 212 g. I tillegg er Xperia Z Ultra vanntett (IP58-sertifisert), noe som betyr at den kan oppholde seg på nesten to meters dyp i 30 minutter uten å ta skade, mens smartmobil-fetteren, Xperia Z, bare var ”sprutsikker” (IP57-sertifisert) noe som begrenser tillatt opphold under vann til bare en meter.
sony-xperia-z-ultra1
Skal vi kritisere noe i forhold til hardware og design må det være at Xperia Z Ultra nesten er blitt for tynn. Man må ha ganske bredt grep for å kunne nå rundt telefonen med én hånd, og de tynne kantene gjør at den ikke er spesielt behagelig å holde i over tid. Et annet problem er størrelsen. Med en skjerm på 6,4” er Xperia Ultra Z avgjort den største phablet på markedet akkurat nå (til sammenligning måler skjermen på Samsung Galaxy Note II 5,5”). Den er nesten umulig å få plass til i bukselommen, og det betyr en tilvenning når man skal benytte Xperia Z Ultra til det den tross alt er beregnet til. Nemlig det å ringe med. Telefon-høyttaleren sitter som en smal åpning akkurat midt på den øverste rammen, og det kan faktisk være ganske så vanskelig å få den plassert korrekt i forhold til øret, slik at man kan høre hva samtalepartneren sier. Litt irriterende.

Selv når man ringer høres det bra ut
Når man først har vent seg til størrelsen og kan plassere telefonen riktig mot øret når man ringer, kan man til gjengjeld glede seg over en god lydkvalitet. Sony har inkludert innstillingsmuligheter som for eksempel Støydemping i mikrofonen, som reduserer bakgrunnsstøy under samtale, samt Høyttalerstemmeforbedring, noe som gir en mer fyldig opplevelse av stemmer. Hvis vedkommende har en tendens til å snakke for fort, kan man til og med velge Langsom tale for den som ringer opp. Felles for de mange lydinnstillingene er at de faktisk virker, og dermed gjør Xperia Z Ultra til en fremragende telefon.

Også som musikkspiller kan Xperia Z Ultra hevde seg blant de beste på markedet. Med ClearAudio+ kan man velge en automatisk optimalisering av lydinnstillingen til musikklytting, men man kan også selv utføre noen innstillinger manuelt, blant annet ved hjelp av en equalizer og et par innstillingsmuligheter for den innebygde høyttaleren samt et par for tilkoblede hodetelefoner. Med Sony Xperia Z Ultra følger også Sonys egen Walkman-app, som er både flottere og mer intuitiv enn Googles egen app til musikkavspilling.

Alle regnbuens farger
Skjermen er også noe av det flotteste vi har sett. Vi må imidlertid understreke at det er en strek i regningen at Sony ikke bruker den 6,4” store skjermen til å gi oss en høyere oppløsing enn hva tilfellet er. I stedet må man nøye seg med samme 1920 x 1080p oppløsning som man får på Xperia Z’s mye mindre 5” skjerm, noe som faktisk betyr at Xperia Z Ultra har en lavere pikseltetthet (344 ppi) enn Xperia Z (441 ppi). Man legger ikke merke til forskjellen med det blotte øye, men til gjengjeld kan man se at Sony med Xperia Z Ultra har gjenintrodusert den såkalte Triluminos-teknologien, noe så vidt vi vet aldri har blitt benyttet i en smartmobil. Triluminos, som Sony hittil har brukt i visse av firmaets Bravia-TV-er, er en RGB LED teknologi basert på såkalte kvanteprikker – små nanopartikler, som måler mellom 2 og 10 nm og sender ut lys på helt spesielle bølgelengder. Denne teknologien fungerer ikke ved hjelp av hvit bakbelysning, men i stedet bruker man en blå LED som stimulerer nanopartiklene til å lyse enten helt rent rød eller grønn. Med andre ord er skjermfargene på Xperia Z Ultra helt usedvanlig klare og skarpe, vi har sjelden sett noe bedre. Man kan kritiserer at betraktningsvinkelen kunne vært bedre, og at nettopp hvitt på grunn av den manglende hvite bakgrunnsbelysningen ikke er helt så klar som på for eksempel iPhone 5 sin IPS-skjerm eller på HTC One sin Super LCD-skjerm. Men alle andre farger er flottere enn den mest fantastiske regnbue, og vi kan bare håpe på at Sony vil bruke Triluminos i kommende Xperia-produkter.

Til gjengjeld er kameraet ikke noe å skrive hjem om. Sony har ikke kastet den aller nyeste kamerateknologien etter Xperia Z Ultra. Bildene er til å leve med, men heller ikke mer. Fargene er litt matte, detaljer er uklare, og bilder tatt i svakt lys blir heller ikke særlig gode.

DSC_0023-kopi IMG_0998-kopi DSC_0026-kopi IMG_0999-kopi
<
>
Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra. Fargene er litt matte, og hvis du zoomer inn, vil du oppdage små uskarpheter.

Lynhurtig
Når det gjelder ytelsen imidlertid, er Sony Xperia Z Ultra til gjengjeld et rent monster. Med en Geekbench 2 score på 3542 er det her snakk om den hurtigste smartmobilen vi har testet til dato. Ikke engang Samsung Galaxy S4, som scoret 3240 point i samme Benchmark-test kan stille opp her, men det skyldes selvfølgelig Snapdragon 800 quad-core prosessoren som sitter bak skjermen. Det er litt av en hastighet man opplever, og når LGs nye G2 som snart lander i butikkene og forhåpentligvis på vår testbenk, også kommer med Snapdragon 800 blir det artig å teste den side om side med Xperia Z Ultra for å se hvilken av de to som går av med hastighetsrekorden i 2013. Det er stor sjanse for at det blir Xperia Z Ultra!

Nå er gode Benchmark-resultater ikke alltid lik med en god brukeropplevelse, men i dette tilfellet svarer brukeropplevelsen 100% til den syntetiske testen. Man bare sveper rundt mellom skjermene og menyene med Xperia Z Ultra, apper og avspilling av musikk og video starter omgående, nettleseren er lynhurtig (Browsermark 2.0 score på 2371 point)!, og når alt kommer til alt er Xperia Z Ultra simpelthen en fornøyelse å bruke.

Konklusjon
Det er gode sjanser for at du aldri kjøper en Sony Xperia Z Ultra. Bare fordi den er for stor. Går du mye i dress og kan få plass til telefonen i innerlomme er størrelsen kanskje ikke den store utfordringen, men for alle oss som pleier å putte mobilen ned i bukselommen, vil det være vanskelig å rundt med den nettbrett-lignede telefonen til daglig. Og det er synd, for faktisk er Sony Xperia Z Ultra på mange punkter, den beste Android-smartmobilen vi har testet til dags dato. Den er lynhurtig, lydkvaliteten er på topp, og takket være Triluminos-teknologien her skjermen de flotteste farger vi har sett på en smartmobil. Noensinne. Så man kan leve med at kameraet ikke akkurat er det beste på markedet.

Designen er lekker og stilren, og telefonen virker robust, selv om det er benyttet glass både på front og bakside, og at Xperia Z Ultra bare er 6,5 mm tynn. Det skader heller ikke at den er vanntett ned til 2 meters dyp i opp til 30 minutter. Den kan åpenbart gjøre flere ting samtidig!

Er du fan av de såkalte phablets – sammensmelting av smartmobil og nettbrett – er Xperia Z Ultra det opplagte valget. Og selv om du egentlig ikke synes en gigantisk smartmobil er et valg for deg, skulle da kanskje likevel overveie Xperia Z Ultra. Det er ganske enkelt vanskelig å finne en bedre smartmobil på markedet akkurat nå!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Stengt for kommentarer.

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde