TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S21 Ultra

Android er kommet hjem

Samsung Galaxy S21 Ultra er mobilmarkedets råeste monstermobil som gjør opp for fortidens synder.

Av / 29.01.21 - 13:40
Samsung Galaxy S21 Ultra

Home mener

  • Imponerende bra kamera med kreative muligheter. Knivskarp og lyssterk skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens kombinert med flott design og ekstremt høy ytelse.
  • Leveres uten lader, og batterilevetiden er ikke imponerende.

I fjor lanserte Samsung den første såkalte Ultra-modellen i Galaxy S-serien. Samsung Galaxy S20 Ultra var utvilsomt en monstermobil, ulik det meste annet vi tidligere hadde sett, men den var også på en eller annen måte uferdig.

I år er Samsung imidlertid klar med etterfølgeren Galaxy S21 Ultra, som skal rette på de skjønnhetsfeilene som gjorde oss litt skeptiske til forgjengeren. Den har enda flere krefter og et vell av nye funksjoner, men i motsetning til fjorårets flaggskipsmodell er den også blitt flott å se på.

Samsung Galaxy S21 Ultra 1
Samsung Galaxy S21 Ultra fås i to matte farger, Phantom Silver og Phantom Black. Både på for- og baksiden er mobilen beskyttet av Gorilla Glass Victus. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

I fjor kalte vi nemlig forgjengeren Galaxy S20 Ultra for “stygg”, rett og slett. Det var som om man hadde glemt å involvere designerne etter at ingeniørene var ferdige med å spekke den nye mobilen med funksjoner og den enorme kameramodulen.

Men med Galaxy S21 Ultra har det i år blitt andre boller. Designet har blitt fornyet med en kameramodul som er sømløst integrert og flukter med metallrammen som omkranser mobilkroppen. Den nye monstermobilen kommer i nye matte farger, Phantom Silver og Phantom Black, som betyr at telefonen ikke samler på fingermerker, og har blitt vesentlig bedre å holde i hånden.

kameremodul1 kameramodul2
<
>
Kameramodulen har blitt sømløst integrert med resten av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Mobilen er stort sett rammeløs, og har frontkameraet innebygget som et utstanset hull i skjermen. Både foran og bak er det Gorilla Glass Victus, mens den smale metallrammen er fremstilt av herdet aluminium, som imidlertid er farget sort, og dermed vil ligne på plastikk. Dette er egentlig vårt eneste kritiske punkt hva angår mobilens utseende.

Annonse

Byggekvaliteten er det nemlig ikke noe å utsette på. Samsung Galaxy S21 Ultra veier litt mer enn forgjengeren, men først og fremst føles den robust og solid – som om man ved behov kan bruke den til å slå inn en spiker i veggen hvis man ikke finner hammeren. Galaxy S21 Ultra er da også IP68-sertifisert, så det er helt offisielt at den bør kunne tåle litt av hvert.

Skjerm og lyd

Samsung Galaxy S21 Ultra kommer med en Dynamic AMOLED 2X-skjerm med adaptiv 120 Hz oppdateringsfrekvens, HDR10+-sertifisering, og en maksimal lysstyrke på opp til 1500 nit. Det er mer enn nok til at man helt klart kan bruke mobilen utendørs mens solen skinner fra klar himmel. Noe vi til og med lyktes med å få bekreftet, da solen for en stund skinte gjennom januar-skydekket. Man må åpenbart helt til Sahara før det ikke lenger er mulig å se hva som skjer på skjermen.

Oppdateringsfrekvensen er adaptiv for å spare på strømforbruket. Det betyr i praksis at skjermfrekvensen tilpasser seg automatisk, avhengig av hva som foregår på skjermen. Ser man på et foto, senkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale oppdateringsfrekvensen på 120 Hz er aktiv når man skroller på nettsider, manøvrerer seg rundt i menyene eller spiller spill.

Og der brukerne av Samsung Galaxy S20 Ultra ble tvunget til å velge mellom den høye QHD+-oppløsningen og den høye oppdateringsfrekvensen, hvilket var et av de vesentlige kritiske punktene i fjorårets test, er Samsung Galaxy S21 Ultra uten problemer i stand til å opprettholde frekvensen på 120 Hz i den høye oppløsningen. Glimrende!

Samsung Galaxy S21 Ultra
Som den første smarttelefonen noensinne i Galaxy S-serien støtter S21 Ultra Samsungs S-Pen. Imidlertid bare i en spesiell stylus-versjon, som må kjøpes separat, og ikke har helt de samme funksjonene som den S-Pen-en som følger med automatisk hvis man investerer i en mobil fra Samsungs Galaxy Note-serien. (Foto: Samsung)

I praksis betyr det at Galaxy S21 Ultra byr på en skjerm som er tett på å være uovertruffen. Skjermbildet er knivskarpt og meget lyssterkt, fargene er ekstremt kraftige, og det er virkelig en fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (f.eks. fra Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Der er stor dybde i bildet, og kontrastnivået er det beste vi har sett. Og brukeropplevelsen når man beveger seg rundt i menyer, på websider og på hjemskjermen, er svært flytende og rask.

Også når det gjelder lydopplevelsen, leverer Galaxy S21 Ultra varen. Mobilen byr på høyoppløst lyd ved hjelp av en innebygd 32 bit DAC, og støtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S21 Ultra som lydkilde til musikk-strømming, er svært bra, og det sitter også et sett gode stereohøyttalere i mobilen, så den kan med god samvittighet brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.

20210126_145030 20210126_145033 20210126_145037 20210126_145043 20210126_145116
<
>
Trekronerfortet i Københavns havn fotografert fra Kastellet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel, 3x zoom, 10x zoom og 100x Space Zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Alt det andre til tross er det likevel kameraet som gjør at Samsung Galaxy S21 Ultra stikker helt av. Som fjorårets Galaxy S20 Ultra har det fire objektiver, men der 2020-modellen kom med en telelinse på 48 megapiksler og en dedikert DepthVision ToF-linse til å beregne avstanden mellom mobil og motiv, satses det med Galaxy S21 Ultra i stedet på en sensor med laserautofokus, samt to separate teleobjektiver på 10 megapiksler hver, hvor det ene har 3x optisk zoom og det andre 10x optisk zoom.

I tillegg kommer et vanlig vidvinkelobjektiv på vanvittige 108 megapiksler (f/1.8 med optisk bildestabilisering) med 12 bit HDR samt et ultravidvinkelobjektiv på 12 megapiksler (f/2.2).

Resultatet er virkelig overbevisende. Så lenge man holder seg til å zoome opp til 10x, blir resultatet stort sett støyfrie og skarpe bilder. Samsung har simpelthen bygget en vaskeekte paparazzi-mobil som kan komme tettere på motivet med brukbare resultater enn noen annen mobil vi har testet.

Samsung Galaxy S21 Ultra 2
Frontkameraet er på 40 Mp, og kommer med fasedeteksjon AF. Det kan skifte mellom vanlig vidvinkel og en slags ultravidvinkel, og tar glimrende portrettfoto med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det må likevel understrekes at 100x Space Zoom, all den nye teknologien til tross, ikke er blitt det minste bedre siden i fjor. Der er fortsatt snakk om en gimmick som overhodet ikke kan produsere skikkelige bilder.

Av andre kameranyheter må det nevnes at man med Galaxy S21 Ultra kan filme video med opp til 4K-oppløsning og 60 fps med alle kameraets objektiver. For å få mest mulig ut av dette teknologiske fremskrittet har Samsung introdusert en ny kamerafunksjon ved navn Director’s View, som lar brukeren skifte manuelt mellom kameraets forskjellige objektiver når man tar opp video.

Samtidig kan man se seg selv i hjørnet av skjermen – og på opptakene – og vi tror på at den nye funksjonen vil bli mottatt med begeistring av YouTubere og andre influensere. I hvert fall er Director’s View svært enkel å bruke i praksis, og resultatet blir en type video vi ikke har sett tidligere fra en mobiltelefon.

Selvfølgelig er de mange nye funksjonene som ble introdusert sammen med Galaxy S20 Ultra i fjor, ikke forsvunnet. Det gjelder bl.a. muligheten for å ta bilder med vidvinkelobjektivet på 108 megapiksler.

Hver gang det tas et bilde, kombinerer kameraet ni piksler til én piksel (pixel binning). Slik kan man f.eks. fotografere et større motiv, for deretter i etterbehandlingen – som foregår direkte i mobilens Galleri-app – å zoome inn på et bestemt utsnitt og så croppe bildet.

Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, og det er utrolig enkelt å bruke crop-funksjonen i Galleri-appen. Her har Samsung virkelig funnet på noe genialt, selv om man også må huske at de originale 108 megapiksel-bildene fort tar opp 30 megabyte av mobilens lagringsplass. Dessuten kan kameraet bare fange 108 megapiksel-bilder i 4:3-format, da det er den vanlige vidvinkelen som gjør alt arbeidet. Det er til gjengjeld ikke til hinder for at de croppede bildene kan lagres i andre formater.

108mp 108mp_resized
<
>
Og her er det zoomet inn på en detalj i bildet ved hjelp av Quick Crop-funksjonen i Galleri-appen. Bildet er fortsatt skarpt og i fokus, selv om man kommer mye tettere på. (Foto: Peter Gotschalk)

Bilder tatt om natten eller i mørke omgivelser har også blitt bedre, takket være kunstig intelligens som gjør sensoren raskere, slik at den slipper inn mer lys.

Det er vanskelig å si om Samsung Galaxy S21 Ultra har mobilmarkedets beste kamera. Apples nyeste iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max leverer også imponerende resultater, men helt sikkert er det at Samsung med de nye zoom-funksjonene, og funksjoner som Director’s View, har skapt et kamera som er brukbart for de fleste, og rett og slett ber på sine knær om å bli brukt kreativt.

aften_iphone12pro aften_galaxy
<
>
Hvilket kveldsbilde er best? Dette bildet tatt med iPhone 12 Pro Max er en tanke mer naturlig i fargene. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse og funksjoner

Under skjermen på Galaxy S21 Ultra sitter Samsungs egen splitter nye 5 nm 64 bit octa-core Exynos 2100-prosessor. Dessuten kommer mobilen med 5G (SA, NSA samt Sub-6/mmWave), Wi-Fi 6E, 25 watt hurtiglading samt 15 watt trådløs lading og mulighet for å lade andre enheter trådløst.

På samme måte som Apple leverer Samsung sin nyeste toppmobil i klimavennlig innpakning, uten medfølgende lader. Har man ikke en lader allerede, og er nødt til å kjøpe den som tilbehør, er den samlede prisen for mobil og lader på nivå med fjorårets pris for den tilsvarende Galaxy S20 Ultra, inklusive lader.

Vi har kjørt alle våre vanlige Benchmark-tester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S21 Ultra stort sett den kraftigste smarttelefonen man i skrivende stund kan kjøpe for penger.

Den nærmeste konkurrenten i prisklassen er iPhone 12 Pro Max, og sammenligner vi testresultatene, vinner Apple når det kommer til Geekbench 5, som måler CPU-ens generelle ytelse. Derimot er Samsungs mobil hurtigst i tester som måler den grafiske ytelsen – som GFXBench og 3DMark. I daglig bruk er det vanskelig å merke noen reell forskjell.

Faktum er at Samsung Galaxy S21 Ultra yter som et atomkraftverk. Det er ingen slinger i valsen, alt går lynraskt, og spesielt med den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz glir alt i brukerflaten sømløst, og verken de tyngste appene (spill som Asphalt 9) eller heftig multitasking gjør mobilen svett i pannen.

Dessverre tærer det høye energinivået på batteriet, som ikke holder like lenge i vår Benchmark-test som fjorårets Galaxy S20 Ultra gjorde. Det er det eneste skåret i gleden, som ellers er stor over dette prakteksemplaret av en Android-mobil.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Med de nye zoom-funksjonene og funksjoner som Director’s View har Samsung med Galaxy S21 Ultra skapt et mobilkamera som er brukbart for de fleste, og som rett og slett ber på sine knær om å bli brukt kreativt. (Foto: Samsung)

Konklusjon

Da vi for få måneder siden testet Apple iPhone 12 Pro Max, kalte vi den for “den de andre skal slå”. Om Samsung Galaxy S21 Ultra rett og slett kan slå iPhone 12 Pro Max, er et åpent spørsmål. På noen punkter kan den helt sikkert det, mens iPhone-toppmodellen på andre punkter fortsatt er overlegen. Men helt sikkert er det, at hvis man heller vil ha en Android-mobil enn en iPhone, så er Samsung Galaxy S21 Ultra uten tvil den beste smarttelefonen man kan kjøpe for penger akkurat nå.

Fjorårets Android-konge var OnePlus 8 Pro, men hvis den kinesiske mobilprodusenten skal gjenerobre den tittelen fra Samsung i år, må den kommende OnePlus 9 Pro dra mer enn én kanin opp av hatten. Inntil det (kanskje) skjer, er Samsung Galaxy S21 Ultra absolutt klasseledende.

Karakter
Samsung Galaxy S21 Ultra
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?