Marantz SR7009 er bygget på samme lest som Denon AVR-X5200W, og er nærmest identisk på innsiden. Men en joker er forforsterkertrinnet, hvor Marantz benytter diskrete overflatemonterte komponenter, som skal forbedre både hurtighet og støynivå i forhold til Denons integrerte kretser (IC). Marantz har også 7.1 analoginngang, som Denon ikke har.
Ellers er de veldig like, det gjelder også 11 kanalers prosessering, støtte for Atmos og mulighet for støtte for Auro 3D (koster ca 1.350 kr).
Brukervennlighet
Fjernkontrollappen til Marantz er den samme som Denons, som betyr at den er enkel å bruke, men uten veldig avanserte funksjoner. Men den har det man trenger til daglig bruk.
Oppsettet gjøres på samme måte som med Denon, og et bilde på skjermen kommer opp som viser hvor hver høyttaler skal tilkobles.
Lydkvalitet
At Marantz er oppgitt med færre watt enn Denon mistenker jeg har med hvordan målingene er gjort å gjøre, da kraften oppleves identisk. Det betyr imidlertid at heller ikke Marantz slår Onkyo, Yamaha og Pioneer på rå styrke. Men i likhet med Denon tegner Marantz opp et vanvittig luftig lydbilde, og Audyssey-korreksjonen er pinlig nøyaktig hva høyttaleravstandene angår. Som betyr en meget god faserespons. Men også her setter jeg pris på mulighet for å skru av EQ på fronthøyttalerne, da detaljene i toppen kan oppleves litt påtrengt. Husk at innhold med Atmos-lydspor ikke kan gjengis med Pure Direct, da Atmos-kanalene må prosesseres med Dolby Surround-funksjonen.
Hvor Denon er litt mykere i lydsignaturen, oppleves Marantz noe raskere og med mer gnist, spesielt i mellomtonen. De to er begge meget bra, men klangkarakteren er noe annerledes. Luften fra Atmos-lydsporet til Transformers 4 kommer enda litt bedre frem, noe som tegner opp en enda større halvkule med luftig lyd
Klassiskinnspillingen ”Magnificat” på Blu-ray har Auro 3D-lydspor og ikke Atmos. At receiveren må kalibreres om hver gang man skifter fra Atmos- til Auro 3D-innhold viser hvor inkompatible disse to lydformatene er, men fint å ha valget i hvert fall.
Auro 3D-lydsporet gir innspillingen fra Nidarosdomen en mer distinkt holografi enn vanlig 5.1 DTS, på grunn av høydekanalene. Det låter rett og slett fabelaktig. Et drømmeaktig musikklandskap, hvor man virkelig føler at man sitter inne i en gassboble av musikk.
Musikk i stereo låter eksepsjonelt rent og pent, spesielt i Pure Direct lydmodus. Marantz holder bra kontroll også ved ganske høyt lydnivå, men i likhet med Denon er denne ingen desibel-dragracer.
Konklusjon
Med meget intuitive menyer og hjelp til høyttalertilkobling er brukervennligheten på topp. Lyden er oppløst og distinkt, og slektskapet til Denon AVR-X5200W er umiskjennelig. Denon har en noe fyldigere mellomtone, hvor Marantz er enda litt luftigere i toppen. Marantz oppleves litt raskere i vendingene enn Denon, men hvilken du bør velge kommer veldig an på hvilken pris du ser dem til.
Også i denne testen:
Yamaha RX-A3040
Sammenlagtseier
Yamaha graver frem gullet fra lydsporet, enten det er film eller musikk, og gir kraft og eleganse i en brukervennlig innpakning.
Denon AVR-X5200W
Mye for pengene
Testens rimeligste receiver går ikke av veien for å tegne opp et megastort lydbilde. Brukervennlig er den også.
Onkyo TX-NR3030
Vanvittig trøkk
Ingen kan stille opp med Onkyos kraft i hjemmekinoen. Med 11 forsterkertrinn har den også full kraft til samtlige kanaler.
Pioneer SC-LX88
Kraft og kontroll
Pioneer har kanskje den mest nøytrale klangkarakteren i klassen. Her er bra med trøkk og mange funksjoner.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser