TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: LG G Pad 8.3

En behagelig overraskelse

Det er flere år siden vi har sett et nettbrett fra LG, men det koreanske firmaet har åpenbart ikke mistet håndlaget.

Av / 28.11.13 - 16:25
LG G Pad 8.3

Home mener

  • Pen design og god byggekvalitet Mange praktiske ekstrafunksjoner Flott skjermbilde God lyd i hodetelefonene
  • Dårlige eksterne høyttalere Baksiden samler på fettfingre Backlight bleeding

Nettbrettmarkedet er i kraftig vekst, og nå vil LG, som ellers ikke har hatt et nettbrett på hyllene på flere år, også være med på lasset. Firmaet har derfor lansert LG G Pad 8.3, og som navnet antyder, kommer med en skjerm på 8,3”. Det er et litt spesielt format i en verden hvor de fleste nettbrett enten kommer med 7” eller 10” skjerm, men LG prøver med G Pad 8.3 å gjøre to ting på en gang, noe de faktisk slipper ganske godt fra. Både hva formfaktor, vekt og mål angår er G Pad 8.3 mer eller mindre på linje med konkurrentenes 7” modeller. Skjermens større areal gir imidlertid en bedre og mer ekte nettbrett-opplevelse enn hos produkter som Google Nexus 7 eller Samsung Galaxy Tab 3 7.0 som i høyere grad føles som phablets, altså meget store smartmobiler.

LG-G-Pad-8.3_03201308302020377501

Smart med Q
Nå må vi i rettferdighetens navn si at vi er utstyrt med en viss porsjon sunn skepsis overfor Android som nettbrett operativsystem, noe som primært skyldes mangelen på dedikerte nettbrett apper, men LG har gjort en del utav programvaren til G Pad 8.3, og firmaet har delvis hatt hell med å presse en fornuftig nettbrett-opplevelse ut av Android operativsystemet. På tross av et par uheldige bommerter.

Hvis noen skulle være i tvil så er LG et koreansk firma, og der hvor alle funksjoner i produkter fra et annet koreanske firma, Samsung, heter noe med S, så heter (nesten) alle smarte funksjoner i LGs produkter noe med Q.

Eksempelvis QPair, som er en funksjon som lar brukeren koble sin LG G Pad til en hvilken som helst Android smartmobil (krever Android versjon 4.1 eller nyere). Når forbindelsen er etablert vil for eksempel beskjeder om anrop eller tekstmeldinger fra mobilen også bli vist på nettbrettets skjerm, liksom man også her kan se hvilken app man sist benyttet på mobilen. Det vises i form at et ”app-klistremerke”, som man så kan klikke på og fortsette med å bruke den appen på nettbrettet.

Annonse

En annen Q-funksjon er QSlide, som lar brukeren se opp til tre forskjellige apper i samme skjermbilde. Det gjør man ved å legge hver enkelt app inn i et eget vindu, og som man så både kan flytte rundt på skjermen samt gjøre større eller mindre alt etter behov.

Og de uten Q
Av andre funksjoner kan vi nevne KnockON, som lar brukeren tenne og slukke for skjermen ved å prikke på skjermen to ganger med fingeren, noe som virker intuitivt og brukervennlig. Vi holdt i hvert fall kjapt opp med å bruke power-knappen.

Smart Video kan også umiddelbart virke som en god idé. Det er en funksjon som akkurat som funksjonen Smart Pause som vi kjenner fra Samsung Galaxy S4, bruker enhetens frontkamera til å holde øye med om man faktisk kikker på skjermen mens videoavspilleren kjører. Ser man vekk avbrytes avspillingen. Men her er det også snakk om en funksjon som avslører at LG akkurat som Samsung, ivrig propper ”smarte” funksjoner inn i sine produkter uten alltid å ha tenkt tanken helt ut. Her er problemet at frontkameraet på LG G Pad 8.3 er plassert slik at man nesten steinsikkert kommer til å blokkere for det med fingeren når man holder nettbrettet horisontalt, noe som er den mest normale måten å se film på. Med andre ord stopper videoavspillingen konstant, selv om man ikke flytter blikket vekk fra skjermen, simpelthen fordi fingrene kommer i veien. Ikke så smart…

LG-G-Pad-1

Til gjengjeld blir nok spesielt barnefamilier glade over muligheten til å opprette flere brukerprofiler med begrenset adgang til utvalgte apper og innstillinger, slik at man kan la ungene bruke nettbrettet uten å frykte for konsekvensene.

Maskinvare og design
I forhold til prisen fremstår LG G Pad 8.3 som et lekkert og velbygget produkt. Og, selv om det som nevnt i tidligere, er blitt begått en enkelt feil i forholdet mellom programvare og maskinvare design, så er vårt generelle inntrykk likevel positivt. Enheten er akkurat passe smal og lett nok til at man kan holde den i en hånd, og det er lekkert at baksiden er fremstilt av aluminium i stedet for plast. Mindre lekkert er det at aluminiumbaksiden virker som en magnet på fettete fingre, men vi testet den sort utgaven. Skjermen synes til gjengjeld å ha fått en overflatebehandling som avviser de verste fingeravtrykk, og det er i utgangspunktet snakk om en av de flotteste og skarpeste nettbrettskjermene vi har sett. Det er en skjerm av typen IPS med Full HD-oppløsning på 1920 x 1200, noe som gir en pikseltetthet på 273 ppi. Det er ikke det høyeste ppi-tall på området, men med mindre man er utstyrt med laserblikket til Super-Man, vil man ikke kunne se forskjell på denne skjermen og skjermen på for eksempel Google Nexus 7 (2013 utgaven), som kommer med samme oppløsning og skjermtype på sin 7” skjerm.

nexusae0_LG-G-Pad-8.3_0420130830202037754

LG G Pad 8.3 byr på et meget dynamisk fargeskjema, og skjermen er meget lyssterk, noe som kanskje er årsaken til en anelse backlight bleeding, som kommer i form av blått lys fra kantene. Lysforurensingen er ikke en katastrofe, og vi kan heller ikke med sikkerhet si om dette er et generelt problem eller om det kun er snakk om en produksjonsfeil ved nettopp vårt testeksemplar. Men det ble irriterende hvis vi for eksempel så på film med mange mørke scener.

Liksom den ellers så fremragende skjermen altså utfordrer vår tålmodighet en anelse, er også lyden spesielt god, og så allikevel ikke. Kobler man til et par gode hodetelefoner i G Pad 8.3 får man nemlig en fyldig og kraftig lyd, som er god i alle frekvensområdene, mens de eksterne høyttalerne derimot ikke er noe å rope hurra for. Igjen er det ikke snakk om en dealbreaker, men hvorfor stoppe akkurat før man er i mål?

Ytelse
Ellers er spesifikasjonene hederlige, og det samme er den daglige brukeropplevelsen. Vi opplever ingen pauser eller avbrytelser når vi navigerer rundt i menyene eller åpner apper, og det positive inntrykket bekreftes av våre Benchmark-målinger. I Geekbench 3 oppnår G Pad 8.3 en score på 619 (single-core) og 1845 (multi-core), noe som er noenlunde på nivå med Google Nexus 8 i 2013-utgaven, som også befinner seg i samme prisklasse som G Pad 8.3. Også i Browsermark 2.0, som måler nettleserens ytelse i forskjellige sammenheng, scorer G Pad 8.3 pent med et resultat på 2515, hvor fjorårets mye dyrere iPad 4 kun scorer litt høyere med et Browsermark 2.0-resultat på 2732.

Lagerplassen er begrenset til 16 GB, men den kan utvides med opp til ytterligere 64 GB via microSD-kort.

Konklusjon
LG G Pad 83 har vært en behagelig overraskelse fra et firma som ikke har hatt et nettbrett på programmet på mange år. Det er blant annet snakk om et high-end produkt til budsjettpris, og vi synes godt om formfaktoren, som byr på en skjerm på 8,3” i en enhet som kun er litt større enn de mange 7” nettbrettene på markedet. Noe av enhetens smarte funksjoner gjør brukeropplevelsen bedre og mer intuitiv, mens andre visst ikke ble tenkt helt gjennom. Både skjerm og lyd er i utgangspunktet glimrende, selv om skjermen lider under backlight bleeding og de eksterne høyttalerne lyder som en mus som synger falsk i en blikkboks.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?