Den første iPad mini var stort sett en krympet utgave av den gamle iPad 2. Skjermen var ikke av typen Retina (Apples betegnelse for en LCD-skjerm med høyere pikseltetthet), og det var den gamle Apple A5-processor, som satt under panseret. Til gjengjeld ble vi meget begeistret for det tynne og lette designet. IPad mini var utvilsomt valget, hvis man ønsket seg et mer mobilt nettbrett som kunne passe i jakkelommen, mens den større og litt tyngre iPad 4, hadde en hurtigere prosessor med mer regnekraft.
Men i år er det annerledes. Den nye iPad mini har ikke bare fått Retina-skjerm med nøyaktig samme høye oppløsning (2048 x 1536 piksler) som storebroren, iPad Air. Den er også oppgradert på alle andre områder slik at samtlige spesifikasjoner – prosessor, minne, lagring – er identiske. Det er altså ingen reell forskjell mellom iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm, med unntak av størrelsen – og prisen, som vi kommer tilbake til.
Hurtigere enn Android-konkurrentene
La oss først slå fast at nye iPad mini er den suverent hurtigste nettbrettet i sin klasse. I forhold til fjorårets iPad mini blir det som å sammenligne en pensjonert skogsnegle med en sint veps! I vårt faste benchmark-verktøy Geekbench 3, oppnår den gamle iPad mini 262 poeng (single-core) og 491 poeng (multi-core), mens Retina-utgaven slår til med hele 1380 poeng (single-core) og 2501 poeng (multi-core). Heller ikke de aller nyeste Android-baserte konkurrentene i samme kategori kan hamle opp med nykommeren fra Apple når det gjelder tempo og rå kraft. Google Nexus 7 (2013 Edition) oppnår et Geekbench 3-resultat på 579 poeng (single-core) og 1879 poeng (multi-core), mens LG G Pad 8.3 scorer 619 poeng (single-core) og 1849 poeng (multi-core) i samme test. Det samme gjelder nettleserhastigheten målt med Browsermark 2.0. Her scorer iPad mini imponerende 3530 poeng, mens Google Nexus 7 (2013 Edition) og LG G Pad 8.3 må nøye seg med henholdsvis 2587 og 2515. Oversatt i praksis betyr det at Retina-utgaven av iPad mini er så lynrask at det nesten føles som om man styrer den med tankens kraft.
Uansett hvor store og tunge apps vi utfordrer Mini-en med, takler den oppgavene uten å bli svett i pannen. Åpner man en webside i Safari dukker den opp på skjermen, før man har flyttet øynene fra adresselinjen, og store spill som RealRacing2 HD eller Air Supremacy kjører like glatt som om det var Klokke eller Kontakter. Det samme gjelder hvis man skal åpne og bearbeide store filer med foto, video eller andre tunge dokumenter: Umiddelbar reaksjon. Det er lett å venne seg til. Godt for øynene Vi kommer selvfølgelig ikke utenom å nevne Retina-skjermen. Miniens 7,9 tommer har samme høye oppløsning som iPad Air sin 9,7 tommers skjerm, hvilket gir vesentliyg høyere pikseltetthet (326 ppi mot 264 ppi).
Dermed oppnår den samme pikseltetthet som en iPhone 5 eller 5S, og bildet blir virkelig knivskarpt, noe som også gir en mer behagelig brukeropplevelse, ikke minst for øynene. Forskjellen mot forrige iPad Mini er stor enten man betrakter ikonene på hjemmeskjermen, bilder, film, nettsider eller tekst.
I skrivende stund vet vi ikke om noen konkurrent med høyere skjermoppløsning, selv om Google Nexus 7 (2013 Edition) i det mindste har noenlunde samme pikseltetthet, 323 ppi, med en oppløsning på 1920 x 1200 på et noe mindre 7” skjermareal.
Ingen roser uten torner
Som på iPad Air leverer kameraet til gjengjeld bare middels billedkvalitet, og man merker tydelig at kameraet ikke har vært første prioritet for Apple. Det gir mening med den større iPad Air, som med sine 10″ ikke er særlig smart eller brukervennlig å ta bilder med, men en iPad mini er så mye lettere å håndtere at den kunne ha gjort god bruk av kameraet fra iPhone 5S. Og siden vi først er i gang med kritikken, kunne vi også ønske at Apple inkluderte Touch ID fra iPhone 5S i iPad mini. Når man først har vennet seg til å bruke denne superraske fingeravtrykksleseren fra den nyeste iPhone, blir den nesten uunnværlig.
De siste detaljer
Ellers er det ikke mye nytt under solen. Den første iPad mini var også det første nettbrettet fra Apple med eksterne stereohøyttalere, og lydkvaliteten er generelt fremragende, med bra futt i alle frekvenser, men neppe nok til å tilfredsstille de mest audiofile. Designet er identisk med forgjengeren(bare 0,3 mm tykkere), og det vil si et lett og slankt unibody-kabinett av aluminium med avrundede former, som gjør den lett håndterlig også over lengre tid.
Operativsystemet er iOS 7, den siste og helt redesignede versjonen av Apples mobile plattform, og gir adgang til hundretusener av apps som er spesielt utviklet for Retina-skjermen. Og selvfølgelig til resten av Apple-universet med iTunes, iCloud og iWork. Ikke alle brukere føler seg like godt tilpass i dette universet, da det prioriterer brukervennlighet og pålitelighet fremfor full frihet. For disse er iPad mini muligens ikke det riktige valget.
Konklusjon
Nye iPad mini med Retina-skjerm gir deg markedets raskeste og beste nettbrett med akkurat samme spesifikasjoner og skjermoppløsning som den splitter nye iPad Air. Den er bare er mindre, lettere – og billigere. Den billigste iPad Air med 16 gigabyte lagringsplass og Wi-Fi koster 3.990 kroner, mens iPad Mini koster 3.290 kroner i samme konfigurasjon. Prisforskjellen er ikke all verden, men grunn nok til å vurdere nye iPad mini fremfor iPad Air om man foretrekker det kompakte formatet fremfor en større skjerm å leke med. Vi nøler uansett ikke med å utnevne iPad Mini Retina til det beste nettbrettkjøpet, akkurat nå og i overskuelig fremtid!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser