TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: HRT Stage

High-end til spottpris

Hvor bra kan et anlegg for rundt 10.000 kr bli? HRT gir svaret med sitt utrolige Stage.

Av / 20.03.14 - 05:31
HRT Stage

Lyd & Bilde mener

  • Et lite anlegg med en unik bra lyd til denne prisen. High-end til spottpris, helt enkelt. HRT lover at det kommer inngangsmoduler og subbasser slik at man kan skreddersy sitt system.
  • I dag finnes det bare to inngangsmuligheter. Designen kan være et diskusjonsemne, men kontrollenheten kan gjemmes unna.

HRT, eller High Resolution Technologies, har vi lært å kjenne som produsenter av små og billige, men ytterst kompetente DAC-er til datamaskiner og iPhone samt hodetelefonforsterkere. Mannen bak, Kevin Halverson, konstruerte i mange år high-end audio (bl.a. Muse), så han vet hvordan det skal låte når det låter som best. Dette forsøker han å få til med HRT uten at det skal koste skjorta.

Nå har han begitt seg ut på å gjøre et helt anlegg etter de samme prinsipper. Alle skal kunne bruke det, det skal ikke ta for stor plass og det skal låte som om det var ti ganger dyrere.

Stage
– er således et helt anlegg bestående av en forsterker/DAC samt to høyttalere. Forsterkeren er en 70 W klasse AB og høyttalerne kobles til med tynne koaks spesialkabler, ikke noe annet kan benyttes og forsterkeren sender også et signal som lydmessig er tweaket for å passe til akkurat disse høyttalerne. Hele anlegget er en enhet. Begge høyttalerne og forsterkeren, eller skal vi kalle den kontrollenheten, er i kabinett av meget stiv matt ABS-plast, svart eller hvit.

IMG_6809

Designen har fått forskjellig mottakelse hjemme hos meg. Noen synes den er fantastisk frekk mens andre har sett på både Sonos og Libratone ved siden av i lytterommet og rynket pannen. Når man forklarer at kontrollenheten bare kan gjemmes unna pleier selv de tvilende å mykne litt. Men, kontrollenheten er ikke den lekreste og mest ettertraktede design jeg har sett.

Annonse

På kontrollenhetens fremside finnes fire knapper, volum opp/ned og valg mellom USB eller analog inngang. Her sitter også noen lysdioder som indikerer samplingsfrekvens.

I dag er det altså to ulike inngangsmuligheter, men det kommer flere ulike inngangsmoduler slik at man kan skreddersy sin Stage til sine egne behov. Disse skal være ytterst enkle å sette inn i anlegget.

På baksiden finner vi foruten inngangene også en LF utgang. Det vil også meget snart komme et subwooferpar som samtidig skal agere som stativ for høyttalerne.

Det anlegget jeg har hatt til test var et av de første i landet, så det var ikke utstyrt med verken flere inngangsmoduler eller subwoofere. Derfor har jeg koblet til en datamaskin respektive analog kilde og konsentrert meg mer på hvordan det låter enn på ulike kommende muligheter.

Oppstilling – for hvem?
Ok, det er like bra å dra til med: Stage kan spille fantastisk bra. Det er kanskje litt rart at et anlegg til denne prisen faktisk har high-end kvaliteter, men det er faktisk tilfellet. Det gjør at man heller ikke skal undervurdere oppstillingen av anlegget. Høyttalerne føler seg utmerket ved å stå på et par stativer en knapp meter fra bakveggen, jeg benyttet et par stativer fra Q Acoustics. Ikke slik at de låter ille om de står plassert som et par datahøyttalere på et skrivebord, lang fra, men du kan få ut uvanlig mye med tanke på prislappen med litt omtanke for plasseringen. Spesielt uvanlig mye.

IMG_6808

Og det er kanskje litt av problematikken med Stage. Hvordan ser en potensiell kjøper på den? Det ser ut som et par litt avanserte datahøyttalere, og anlegget er i prinsippet også beregnet på å bli koblet til en datamaskin, og derfor ser kanskje ikke så mange tilstrekkelig seriøst på dette alternativet til det tradisjonelle anlegget. Eller et alternativ til de nye minimale trådløse alternativene.

Ulempen er at du så å si låser en datamaskin som spiller. Til gjengjeld kan din datamaskin spille det meste, og skal i dag absolutt ikke undervurderes som primær musikkilde for veldig mange musikkelskere. Den kan også kobles til TV-en, da en flat-TV av i dag låter fryktelig, og det burde være et folkekrav at den som selger en TV også samtidig solgte et fornuftig lydanlegg.

Med stigende undring
– spilte jeg meg gjennom et antall eksempler fra ulike musikksjangre. Stage presterer så langt over sin pris rent lydmessig at det nærmest er naturstridig. Ja, tre 70 mm basselementer gir ikke dypbass, men elementene er meget kompetente og velkonstruerte både hva angår magnetsystem, kaptontalespole og slaglengde. Det gjør at du opplever en litt slank, men meget velartikulert bass.

Det du får er en kompetent gjengivelse hvor du instinktivt føler at anlegget spiller som mange andre anlegg for både like mange og flere penger burde kunne. Denne lille Stage kan lure de fleste til å tro at det er noe ganske dyrt som spiller – om man ikke ser det da.

Det er et stort lydbilde oget rent, klart og kontrollert klangbilde som gjør at Stage ikke gir seg i kast med noe det ikke kan. Forsterkeren styrer høyttalerne med mild, men fast hånd til å prestere sitt aller beste med det signalet de får. Lydbildet er rolig og harmonisk, her er ingen tendenser til at anlegget mister kontrollen og begynner å rote det hele sammen. Og det er ikke vanlig til denne prisen, tro meg.

IMG_6815

Det betyr for eksempel at det er en utmerket taleforståelighet. Det er noe som mellomregisteret tar hånd om og gjør at anlegget fungerer fint sammen med en TV. Men selv sangstemmer låter distinkte og sonore, med karakteren bevart og uten at diskanten legger til s-lyd eller hvasshet. Høyttalere av denne størrelsen pleier veldig ofte gjøre det. Det låter helt enkelt som om Halverson har transformert ned den audiofile lyden til noe som hvem som helst kan kjøpe. Det er imponerende, helt enkelt.

Hva fremtiden vil vise i form av trådløshet, Bluetooth eller AirPlay eller hva som enn måtte komme vet jeg ikke på nåværende tidspunkt, det eneste jeg med sikkerhet vet, er at bassmodulene er på vei. Derfor er det vanskelig å sette en definitiv karakter på brukervennlighet og funksjonalitet. Men med en kabel til en datamaskin eller en analog kilde spiller det i hvert fall ypperlig, lydkvaliteten er det ingen tvil om.

Konklusjon
HRT Stage er et anlegg du må lytte til for å tro på det. Lytte skikkelig i fred og ro, og sammenlign gjerne med hva du ellers kan få for pengene – og en hel del mer penger. Ta et dypt åndedrag og erkjenn – dette diminutive anlegget er noe helt spesielt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde