Den lille nordjyske høyttalerfabrikken Jern lager sakene på sin helt egen måte. Ikke minst fordi alle produktene deres er fremstilt i støpejern.
Vegghøyttaleren Jern W9000 er etterfølgeren til W8000, som vi har testet tidligere. Eller nærmere sagt en forbedret utgave, ettersom W8000 fortsatt er i sortimentet.
Kabinettet på 32 cm i diameter og 10 cm i dybden er det samme som i W8000, som gir god mening, da det er de samme Wavecor-enhetene som brukes: en 22 mm domediskant og en 5,5-tommers bassenhet med flettet glassfibermembran. Det samme gjelder delefilteret på 12 db/oktav med spoler og kondensatorer fra Mundorf.
Å lage et nytt støpeverktøy er dyrt. Derfor er Jerns produkter en studie i kreativ gjenbruk. Utover å bli brukt i begge vegghøyttalerne er det kakeboksformede jernkabinettet også brukt som fot med innebygget bassassistanse til kompakthøyttaleren Jern 14. Det skal også være et vegghengt basskabinett på vei, som supplement til W9000.
Jern W9000 er på de fleste punkter lik W8000, men er forbedret på et par områder: For det første er kabinettet nå polert, noe som gir det en silkematt overflate i stedet for den rå støpejern-finishen som var ganske vanskelig å få til å passe inn i de fleste innredninger. Et frontstoff i skum gir også et ferdigere preg – i stedet for den jersey-strekklaken-strømpen som skulle dekke Jern W8000.
Utover å gjøre høyttaleren betydelig penere har skummet også, ifølge direktør Ole Lund Christensen fra Jern, fått orden på noen sjenerende diffraksjoner mellom kanten av kabinettet og bakveggen. Terminalene bak på høyttaleren er også oppgradert til solide banan/skruterminaler. «De gamle terminalene var billige – men også for billige. Og de låt ikke særlig bra», sier Ole Lund Christensen.
Jern W9000 er en vegghøyttaler, og med en vekt på åtte kilo anbefaler jeg å bruke solide skruer når du henger dem opp! Og også tenke godt gjennom plasseringen på forhånd, da det krever en boremaskin å flytte høyttalerne, og sparkel for å dekke merkene.
Rommet hjelper til
Plasseringen gir noen svært interessante fordeler. For det første tar ikke høyttalerne plass på gulvet, og for det andre gjør veggen – og en dose psykologi og akustikk – det mulig å spille bass med et kabinett på kun fem liter.
«Vi vet på forhånd at høyttaleren befinner seg på den ene veggen. Og vi kan forvente at en høyttaler av denne størrelsen mest sannsynlig brukes i en mindre stue, hvor de fleste av plasshensyn velger å plassere sofaen med lytteplassen opp mot bakveggen», sier Ole Lund Christensen.
Denne plasseringen, sammen med typiske mål på en liten stue, betyr at stående bølger vil gi en forsterkning av bassen rundt 40 Hz nettopp på lytteplassen. Det øker rekkevidden i bunnen med nesten en oktav, sammenlignet med en fem tommers enhet i et femliters kabinett på stativ.
Lydkvaliteten
Jern W9000 har det samme store lydbildet som kjennetegnet W8000. De evner å gjenskape illusjonen av å ha orkesteret i stuen.
Noe av det beste ved Jern W9000 – og ved de av Jerns høyttalere som jeg har hørt – er renheten og at det er fritt for resonanser. Jeg hører mange høyttalere i jobbsammenheng; mange av dem gode – og de fleste dyrere enn Jern W9000. Men man må normalt opp i langt høyere prisklasser for å finne en mindre farget mellomtonegjengivelse. Og da bare kanskje.
Mellomtonen er ikke overanalytisk eller avslørende. Den disiplinen gjøres bedre av mange andre dyrere høyttalere. Blant dem Jerns egne 14 DS. Men instrumenter og stemmenes egen klang kommer til sin rett på en sjeldent naturlig og uanstrengt måte. Ikke minst til denne prisen.
Bassen imponerer fortsatt. De svært dype tempeltrommene på Zhao Congs «Moon Light On Spring River» gjør at jeg blir sittende og måpe. Ok, trommerne og synth-bassen når ikke sitt fulle nivå, men de dypeste frekvensene gjengis fortsatt – og de gjengis rent.
Selvfølgelig er det svakheter. Mange. Dybdeperspektivet er ikke i samme høye klasse som klangen. Det har sannsynligvis med veggplasseringen å gjøre. Og detaljgjengivelsen kunne vært skarpere. Men vi har å gjøre med høyttalere til langt under ti tusen for paret!
Effektiviteten er en annen begrensning. Med en følsomhet på 86 dB må det tilføres flere ganger så mye effekt som ved typiske kompakthøyttalere. Og selv med et kraftverk av en forsterker får du ikke diskotek-lydtrykk ut av en fem tommers bassenhet i et minikabinett.
Det trenger ikke å være et problem, da de nettopp er ment for små stuer. Jeg prøvde også å bruke dem til nærfeltlytting ved skrivebordet. Her klarte de oppgaven forbilledlig, trukket av en 15 watts Quad VA-One rørforsterker.
Skal høyttalerne monteres på veggen, er det ikke så mange konkurrenter i prisklassen. Noen av dem som er mest aktuelle, er Lyngdorf FR-1, som imponerer med dynamikk, og Audiovector QR Wall, som er luftigere i toppen. DALI On-wall C utmerker seg med innebygget forsterker og trådløs forbindelse til kun litt høyere pris. Men når det gjelder bunn og lite kabinettfarging, glimrer W9000.
Konklusjon
Hvis man bare har en hammer, ligner alle problemer på spiker. Og har man et jernstøperi til rådighet, er svaret på utfordringene å lage alt i støpejern. Men når det gjelder høyttalere, er dette faktisk en glimrende løsning – for de få som har teknologien til rådighet. Jern W9000 er ikke noen revolusjon i forhold til W8000, og har du allerede denne og er fornøyd med den, er det ingen som helst grunn til at skifte. For de låter i praksis likt. Til gjengjeld kan (unnskyld!) det litt mer polerte ytret sannsynligvis gjøre modellen spiselig for et noe større publikum. Hvis du har behov for et par passive vegghøyttalere til å spille i et lite rom, er de små støpejern-eskene fortsatt en av de beste måtene å gjøre det på.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser