JBLs nyeste lydplanke Bar 5.0 MultiBeam er en liten krabat, hvor det heller ikke følger med noen subwoofer. Den har samme bredde som en 32-tommers TV, og legger seg dermed i direkte kamp mot den klasseledende Sonos Beam. Som koster det samme. Men i motsetning til Sonos-planken finnes det ingen subwoofer å få kjøpt til Bar 5.0.
Bar 5.0 har en HDMI-inngang som støtter 4K video med HDR (også Dolby Vision), og HDMI-utgangen som kobles til TV-en har dessuten utvidet lydreturkanal (eARC) som støtter høyoppløst lyd ut fra TV-en.
Romkalibrering
I likhet med Sonos Beam har Bar 5.0 innebygd romkalibrering, slik at høyttaleren automatisk tilpasser klangen til rommet. Med Sonos gjøres dette i appen, mens med JBL må du holde inne HDMI-knappen på fjernkontrollen i 5 sekunder. Ikke kast bruksanvisningen, med andre ord!
Selv om JBL ikke kan skilte med Sonos multiromsfunksjonalitet, så har Bar 5.0 MultiBeam innebygd Chromecast som da også vil la seg styre med enkle funksjoner fra en Google Home eller Nest smarthøyttaler. Som å starte en låt og skru opp eller ned lyden. Den har også både Alexa Multi-Room Music (MRM), Apple Airplay 2 og Bluetooth, så mulighetene er flere.
Oppkobling til wi-fi-nettverket gjøres enkelt via Google Home-appen eller Hjem-appen på iPhone. Du kan også bruke ethernet-kabel.
Liksom-surroundlyd
Lydplanken er meget enkel å forholde seg til når det gjelder lydinnstillinger – det er nemlig ingen. Det eneste du kan gjøre er å aktivere eller deaktivere “smart mode”, som er navnet JBL bruker på liksom-surroundlyden sin. Bruk gjerne denne på film, spesielt filmer med Dolby Atmos fordi det gir litt ekstra inntrykk. Selv om jeg ikke vil påstå at det skaper noe inntrykk av lyd fra oven, ei heller noe særlig surroundlyd, så drar det lydbildet fint utover på sidene og litt oppover også. Dermed føler man at rommet i lydbildet er større enn normalt.
Jeg liker også godt å bruker surroundlyden når klassisk musikk står på menyen, slik at orkesteret får boltret seg på en litt større plass. Men det meste av annen musikk, spesielt der det er trommer og bassgitar, foretrekker jeg å deaktivere den. Ren stereolyd gir bedre rytme og timing.
Lydkvaliteten
Etter å ha blitt smått skuffet over den velkledde Samsung HW-S67T, også kjent som HW-S66T dersom man velger svart farge i stedet for lysegrå, så ble jeg tilsvarende positivt overrasket da JBL fikk stå for lyden. Dialogene på Ready Player One låter vesentlig større, det er klart mer “hår på brystet” på de store gutta i den actionfylte semi-dataanimerte filmen. Det mangler litt luft helt i toppen, men sammenhengen er fin. Bassen er farget og maskerer noe for mellomtoneområdet, som er spesielt hørbart på hovedpersonens venninne Helen Harris’ store og staute spillavatar Aech. Det rumler for mye.
Romkalibreringen aktiveres, lydplanken sender ut noen testsignaler som den så måler responsen av, og straks blir det ryddigere. Bassen har blitt mer naturlig men likevel uten å miste sin fylde. Det er ganske bra med trøkk når King Kong kommer opp fra brua og knuser motorsykkelen til Art3mis alias Samantha Cook. Underholdningsverdien her er mye større enn med Samusng-lydplanken.
Musikk i stereo låter også mye mer engasjerende med JBL-planken. Popmusikk har mer rytme, mellomtonegjengivelsen er større og mer naturlig. Jeg nevnte klassisk musikk, som bør ha surroundlyd aktivert. Men jeg glemte å nevne at dette uansett ikke er favorittkosten til denne lydplanken. Klassisk trenger mer oppløsning, selv om det jo er ålreit trøkk i de større messinginstrumentene. Helt naturlig låter det likevel aldri. Det skal jo da også litt til at en billig lydplanke skal få det meste ut av den vanskeligste musikken å gjengi.
Jeg synes JBL Bar 5.0 MultiBeam låter mer sprudlende og energisk enn Sonos Beam på både film og musikk, men den er samtidig hakket mer grovkornet og mindre luftig i toppen. Sonos Beam er også mer lineær i bassen – selv om den ikke har like mye av den. Beam er bedre i de fleste disipliner. Men også litt kjedeligere.
Konklusjon
JBL Bar 5.0 MultiBeam er en meget enkel lydplanke å forholde seg til. Koble den opp, få den enkelt opp på wi-fi-nettverket, og snurr film eller spill musikk. Den støtter både Chromecast, Airplay 2 og Bluetooth.
Den er såpass fyldig i bassen at subwoofer ikke er noe savn, og aktiverer du den innebygde romkalibreringen, så fjernes mye av fargingen som kan være sjenerende. Dialogene åpner seg mer, og lydbildet blir litt større.
Med liksom-surroundlyd aktivert låter filmlyden større, men selv om lydplanken støtter Dolby Atmos får man ikke akkurat inntrykk av lyd fra oven. Man merker litt av den virtuelle effekten, men Atmos er ikke noe være eller ikke være i denne klassen.
En overraskende kapabel lydplanke, som trenger bare det siste lille ekstra for å virkelig treffe innertieren.