TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: 9 trådløse smarthøyttalere

Stemmen befaler

Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

Av / Oppdatert: 08.03.20 - 17:00 // Først publisert: 18.01.19
9 trådløse smarthøyttalere

*Opprinnelig publisert 18.01.2019*

Verden moderniseres i et rasende tempo, og hjemmet blir smartere. Produkter blir smartere hver for seg, og nå har tiden kommet for at de skal fungere sømløst sammen. Løsningen ligger i en smarthøyttaler. Altså en kompakt høyttaler som er tilkoblet hjemmenettverket, og som med innebygd mikrofon kan styres med stemmen. Du kan be den om å spille favorittmusikken din, den kan fortelle deg hvor mye klokken er, om trafikken, været i nabolaget og om du har noen avtaler i dag.

Les også B&O Beosound Balance - endelig testet i stereo Den smarte Beosound Balance låter veldig bra alene - og enda bedre i par.

Høyttaleren kan også styre andre dingser. Har du en smart robotstøvsuger, kan du diktere høyttaleren til å støvsuge, og støvsugeren begynner plutselig å svirre. Eller be om å få dempet belysningen for litt kveldskos, spille et bestemt program på Netflix eller YouTube, og spør den hvem som ringer på døra. ”Hey, Google, hvor lenge er det igjen av klesvasken?” Magi oppstår, når de riktige produktene plutselig begynner å kommunisere med det samme språket. Helt strømlinjeformet har det ennå ikke blitt, men vi er nå godt på vei.

Ni høyttalere – tre systemer

Det finnes hovedsakelig tre ulike systemer for smarthøyttalere: Amazon Alexa, Google Home og Apple HomeKit. De kan mange av de samme tingene, og styrer en del av de samme produktene. Men de er ikke kompatible med hverandre. Og bare ett av dem snakker norsk i skrivende stund.

Vi har samlet sammen ni stemmestyrte høyttalere, som alle bruker enten Google Home eller Amazon Alexa, og vi har dessuten fått tak i en Apple HomePod. Verken denne eller Amazon Echo (2nd Generation) har offisiell norsk distribusjon, men Kjell & Company var så hyggelige å låne dem bort til oss.

Annonse

Tredjepartsprodusentene deler seg i to leirer, mellom Amazon og Google. De har nøyaktig samme stemmefunksjonalitet som originalhøyttalerne, og er fullgode alternativer bruksmessig. Forskjellene ligger i byggekvalitet, lydkvalitet og andre funksjoner (batteridrift, vanntetthet osv). Sonos One er litt spesiell, da den både støtter Alexa og kan inkluderes i Apples HomeKit (men da må stemmestyres indirekte fra en Apple-høyttaler eller iPhone). Fullstendig Google Home-funksjonalitet skal dessuten være på vei, og hvis og når det kommer i en fremtidig oppdatering vil Sonos være den hittil eneste produsenten som tilbyr både Google og Amazon i samme produkt. Marshall Stanmore II Voice kommer for øvrig i to versjoner; en for Google Home og en med Amazon Alexa, men du får ikke begge i samme produkt. Vi har testet Google-versjonen.

Smartere høyttaler betyr ikke bedre lyd

Det kan være lett å innbille seg at et mer moderne produkt automatisk også betyr at lyden er bedre enn før. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle. De enkleste høyttalerne har et fulltoneelement, og kanskje et passivt radiatorelement eller en bassrefleksport for å gi fyldigere bass. I motsatt ende finner man for eksempel Apple HomePod, som bruker flere elementer og en DSP som tilpasser lyden til rommet, så du får omtrent samme lyd uansett hvor den står plassert. Testen viser at det er forskjell på lydkvaliteten blant høyttalerne, og at gjennomsnittlig kvalitet er som forventet av vanlige, kompakte bordhøyttalere.

 

Slik opplevde vi tjenestene

9 trådløse smarthøyttalere 1

Apple kom sent i gang, med høyttaleren HomePod og smartsystemet HomeKit. Dette i kombinasjon med at selskapet er svært påpasselig med nettverkssikkerhet og dermed ikke slipper til hvilket produkt som helst, gjør at det ikke er spesielt mange smartprodukter du får tilkoblet Apples talestyringssystem. Med mindre du tyr til uoffisielle løsninger som HomeBridge for å binde dem sammen.

Så langt er det ingen tredjeparts høyttalerprodusenter som har fått lov til å lage fullverdige alternativer til Apples HomePod. Høyttaleren er ikke offisielt lansert i Norge og skjønner heller ikke norsk, selv om Apples taleassistent Siri som kjent behersker norsk ganske bra.

9 trådløse smarthøyttalere 2

 

 

9 trådløse smarthøyttalere 3

Google kom et år senere til bords enn Amazon, men har til gjengjeld raskt bygget ut Home-systemet til å bli svært omfattende og brukervennlig. Google Home er også det eneste av de tre systemene som snakker norsk, og dermed skal det egentlig mye til at man ønsker å velge noe annet her hjemme. Dette kan selvsagt endres, men hittil er det lite som tyder på at noen vil ta igjen Googles språkkyndighet.

I likhet med Alexa er Google Home kompatibelt med en rekke tredjeparts smartprodukter, og kan styre disse med stemmen. Man kan også sette opp rutiner, hvor man for eksempel kan si: ”Hey, Google, det er filmtid,” hvorpå lyset dempes, rullegardinene går ned, og TV-en settes til Netflix. Av en eller annen grunn finnes ikke denne funksjonen i Norge ennå, så man må be om én og én handling.

9 trådløse smarthøyttalere 4

 

 

9 trådløse smarthøyttalere 5

Det var Amazon som tok avsparket i 2014 med smarthøyttaleren Echo, og den innebygde stemmeassistenten Alexa. Alexa har offisielt ennå ikke kommet til Norge, så du må enten være relativt kyndig i engelsk, tysk eller japansk for å bruke den. I tillegg må du sette din bostedsadresse i din Amazon-konto til f.eks. England eller et annet sted i verden som støttes.

Tredjeparts Alexa-høyttalere som krever en konto for å brukes (f.eks. Sonos) kan heller ikke registreres med norsk bostedsadresse for å linke sammen med Alexa-tjenesten. Blant musikktjenester funker Alexa best sammen med Amazons egen. Men deres Music Unlimited funker ikke med norsk konto, og settes fakturaadresse til Storbritannia, får du ikke brukt et norsk Visa-kort. Alexa funker også med Spotify, men da må man alltid spesifisere at man ønsker at musikken spilles av i Spotify.

Alexa støtter en rekke smartprodukter. Og når det funker, er det meget stabilt. Goole Home oppleves mer tilfeldig: en setning som funket for to minutter siden må du kanskje omformulere neste gang. En annen ting vi likte med Alexa, er at etter man har startet støvsugeren (”Ask Roomba to start cleaning”), så kan man be den om å stoppe, og Alexa vil spørre om du vil at støvsugeren skal returnere til ladestasjonen. Når Google Home stopper støvsugeren, blir den bare stående.
Alexa kan settes opp med rutiner, slik at du kan gi den en kommando hvorpå mange handlinger skjer på én gang.

9 trådløse smarthøyttalere 6

Amazon Echo (2nd Generation)

Klar tale

Med klokkeklar lyd på taleassistenten er det bare språkbarrieren som står imellom oss og de automatiserte arbeidsoppgavene.

Et kompakt og tiltalende utseende, tydelig talelyd og dessuten et stabilt og godt styringssystem overfor andre enheter. To kan pares i stereo.
Lyden er tam på musikk, man må gå noen omveier for å få koblet opp høyttaleren i Norge, og Alexa forstår ikke norsk.
Les hele testen

Google Home

Den første på norsk

Google Home-systemet har enormt potensial, men som høyttaler er ikke dette den beste.

Markedets kanskje mest vellykkede stemmestyring og sammenfletting av smarte produkter.
Selv om bassen er fyldig nok, grumser den til oppover i stemmeleiet, og ødelegger lyden fra både taleassistent og nyhetsopplesere. Vi savner rutinekommandoer i Norge.
Les hele testen

Hama Sirium 1400ABT

Større betyr ikke større lyd

Hamas minste Alexa-høyttaler er en del større enn Amazon Echo, men klarer likevel ikke å gi oss noe større lyd.

Klar nok lyd, og høyttaleren nyter funksjonaliteten til Alexa-systemet.
Større kabinett gir likevel ikke kraftigere lyd enn de mindre konkurrentene. Kan for tiden ikke pares i stereo. Alexa snakker ikke norsk.
Les hele testen

Sonos One

En smartere Sonos

Sonos One skal en vakker dag skal gi oss både Google Assistant og Amazon Alexa i én og samme smarthøyttaler. Men Google lar vente på seg.

Sonos One tåler fukt, og låter bra. Med kommende oppdateringer blir den blant de mest allsidige på markedet.
Inntil videre er det Alexa som gjelder, som ikke snakker norsk. Det finnes høyttalere med heftigere bass.
Les hele testen

Apple HomePod

Godkjent fra Apple

HomePod har meget god lyd, og er lett å bruke. Men smartstyringen virker for rigid og traust.

Imponerende dyp bass kombineres med klar, luftig lyd. I tillegg er HomeKit-systemet meget stabilt.
Det er slettes ikke bare bare å legge til produkter å styre. Som det for tiden er nokså få av. Snakker ikke norsk
Les hele testen

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Konsert fra bokhylla

Marshall har mye kraftigere lyd enn konkurrentene, uten at det går på bekostning av balansen i lydbildet. Den gruser dem, ganske enkelt.

Ingen andre smarthøyttalere vi har hørt leverer dette lydtrykket. Det blir bare enda heftigere fordi det også låter balansert og bra nok for rolige toner.
Lyden kan oppleves som litt røff i kantene, og utseendet på Marshall-høyttalerne tiltaler ikke alle.
Les hele testen

Harman Kardon Citation 100

Det peneste ytre

Dette er nok den peneste høyttaleren vi har sett i sin klasse. Harman Kardon Citation 100 klarer imidlertid ikke å dra lydmessig fordel av sitt større ytre.

Høyttaleren har en nydelig finish i ull, og ser fantastisk ut. Google stemmestyring gjør at den snakker norsk, og lyden er meget klar og behagelig.
Spiller ikke like stort og kraftig som størrelsen gir forhåpninger om.
Les hele testen

Libratone Zipp Mini 2

Ser ut som en termos

Libratone går mot strømmen, og Alexa-høyttaleren Zipp Mini 2 ser ut som en termos. Den er bærbar, spiller musikk greit, og to kan kobles i stereo.

12 timers batteritid gjør høyttaleren meget fleksibel. Klar lyd på tale og godkjent lyd på musikk.
Det mangler bass, og høyttaleren kommer til kort når man vil guffe opp. Alexa snakker som kjent ikke norsk.
Les hele testen

Kygo B9/800

Smart­høyttaleren kan svømme

Kygo er den eneste smarthøyttaleren vi vet om som du kan ta med deg i svømmebassenget.

Tåler vann inntil en meters dybde i 30 minutter. Den flyter til og med! Google Home gjør Kygo B9/800 til en spennende bærbar høyttaler.
Lyden kan oppleves litt anstrengt over tid. Til stasjonært bruk er det lite lekkert med USB-kontakten på toppen, med en kabel som stikker opp og henger ned.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat